Simple 3d printede løsninger, der kommer personalet i ergo-/fysioterapien samt de indlagte patienter til gavn.
Problem
Et ønske om hurtigt at skabe små fysiske løsninger, som giver umiddelbar meningsfuldhed i den konkrete situation.
Løsning
Vestdansk Center for Rygmarvsskade (VCR) har gennem et samarbejde med Koncern Kommunikation og Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV) arbejdet med at lave simple 3d printede løsninger, der kommer personalet i ergo-/fysioterapien samt de indlagte patienter til gavn hurtigt og simpelt. Det sker med relativt basalt udstyr og med fokus på hurtighed og umiddelbar meningsfuldhed i den konkrete situation. Det har resulteret i udvikling af blandt andet små kroge til holde bukserne ude ved katerisering, lette håndvægte og andre redskaber til træning af håndfunktion. Det er små hverdagsløsninger, der kan designes og produceres hurtigt. De retter sig direkte mod konkret oplevede behov blandt personalet og patienterne.
De berørte patienter har opnået fordele i deres dagligdag. Både på hospitalet og efter udskrivelse. De små buksekroge kan designes og skaleres, så de passer præcist til den enkelte borgers hænder og funktionsniveau. Og så er de pænere end den eksisterende løsning, hvor terapeuterne tilvirkede en gammel træbøjle til formålet. Det giver livskvalitet!
Træningsredskaberne muliggør en bedre træningsindsats og de mere komplekse håndskinner, der er under udvikling, vil ikke blot give et bedre tilpasset hjælpemiddel - det forventes også, at de vil kunne frigive ressourcer fra personalet til at kunne gøre andre rehabiliterende og trænende tiltag.
Kvaliteten af den behandling, der tilbydes patienterne på VCR er i dag af international meget høj klasse. Arbejdet med 3d printede hjælpemidler og træningsredskaber er et skridt i retning af et endnu mere personaliseret sundhedsvæsen. Introduktionen af teknologien har endvidere afstedkommet, at i første omgang terapeuterne på VCR er begyndt at "tænke i 3d". Behovene strømmer ind, og kreativiteten blomstrer. Det giver igen mulighed for kvalitetsforbedringer i patientbehandlingen.
3d print ER en plastproduktion, og spørgsmålet er, om vi har behov for mere plast? På den anden side åbner netop denne lokale produktion op for:
Proces
Løsningen er bragt i spil gennem et forløb over 5 måneder, hvor personale fra VCR har arbejdet med at udvikle og implementere de løsninger, som er designet og produceret af hhv. TUCV og Koncern Kommunikation.
Løsningerne er i dag i almindelig anvendelse på VCR. Ganske simpelt fordi de er meningsfulde. Nye produkter/løsninger vil fremadrettet blive implementeret og udviklet. TUCVs opgave er at supportere Hospitalsenhed Midt i innovationsopgaver.
Ledende terapeut
Lasse Thulstrup
lasse.thulstrup@midt.rm.dk
7844 6180
Peter Astrup
peter.astrup@tucv.dk
2135 8784
Koncern Kommunikation og Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi