3D printede ørepropper til høreapparater

Forprojekt der skal afdække potentialet i Region Midtjylland for at scanne aftryk/øregange og derefter 3D printe ørepropperne direkte til patienterne. 

  • 3D printede ørepropper til høreapparater

Problem
Når patienter i dag skal have et høreapparat er den aktuelle arbejdsgang langsommere end den bør være og indeholder arbejdsmiljømæssige udfordringer. Dette samt muligheden for at levere en bedre sundhedsydelse til en konkurrencedygtig pris er udgangspunktet for projektet om 3D printede ørepropper.

Den nuværende arbejdsgang er, at der laves en afstøbning af øret, som sendes til leverandøren. Leverandøren scanner og producerer derefter ørepropperne for så at sende proppen retur. Dette tager ca. 3 uger fra afstøb af øret til der er kommet en prop retur. Med implementering af scan og print vil hele processen kunne reduceres til en arbejdsgang, der kan udføres på en til to dage. 

Materialet der anvendes til at lave afstøbningen af øret er uhensigtsmæssigt at arbejde med, fordi det er svært at bearbejde. Flere Oto teknikere beretter om smerter i hænderne efter en dag, hvor der er lavet mange afstøbninger.

Løsning
Forprojektet skal undersøge potentialet i anvendelsen af to teknologier. 3D scan og 3D print, der i sammenspil muliggør en hurtigere og lokal produktion af ørepropper til patienten til en konkurrencedygtig pris. 

Der er i udgangspunktet to metoder til at foretage 3D scanning til ørepropper. Den første er, at foretage et afstøb af øret (nuværende arbejdsgang) og derefter scanne afstøbningen. Den anden metode er, at scanne øregangen direkte. Begge metoder producerer en digital model som den fysisk prop kan 3D printes ud fra.

3D print er teknologien, der gør, at man kan komme fra digital model til fysisk øreprop. 3D print af ørepropper er kendt teknologi, der er klar til implementering. Hypotesen er, at hospitalet kan hjemtage processen i at digitalisere patientens øregang (3D scan) og producere en øreprop til patienten (3D print) på kortere tid og til en konkurrencedygtig pris.

Kort opridset, kan følgende opnås:

  • Væsentlig reduktion i hvor lang tid det tager for patienten at få sit høreapparat (øreprop)
  • Konkurrencedygtig enhedspris ift. nuværende
  • Forbedret arbejdsgange for Oto teknikker, da der ikke skal lave afstøbninger (forudsætter 3D scan direkte i øret)
Løft af Oto teknikkere (Kompetence og motivation), der vil opleve deres faglighed komme retur, fordi de igen skal tage ejerskab over processen fra start til slut.

Proces
Fase 1 - Inspirationssøgning

Inspirationssøgning på henholdsvis 3D scan og 3D print teknologi.

  • Aalborg Universitetshospital printer allerede ørepropper.
  • Region Syddanmark er i færd med, at implementere en øregangs-scanner.
Fase 2 – Simpel afprøvning

  • Natus ørgangsscanner (lånt af virksomhed)
  • EinScan, til scan af afstøb (Idéværksted)
  • 3D print (div. 3D printer hos TUCV og 3D print centeret på AUH)
Fase 3 - Evaluering og endelig konceptudvikling

  • Erfaringer fra afprøvninger indsamles
  • Konceptudvikling af regionalt implementerbart koncept
Fase 4 -  Indstilling til implementering

Slut evaluering og indstilling til implementering af koncept

 


År   2022


3D printede ørepropper til høreapparater
Kontakt Line Meier Degnbol
linmei@rm.dk
+45 61672528


Udviklingssted
Øre, Næse og Hals
Samarbejdspartnere

Aalborg Universitetshospital, Region Nordjylland
Vejle Høreklinik, Region Syddanmark
TUCV
AudioVox

Top