Tværsektoriel animeret informationsfilm til borgere med lænderygsmerter.
Problem
Der er tre centrale områder vi arbejder med:
Løsning
Tværsektoriel animeret informationsfilm til borgere med lænderygsmerter. I alt har vi udviklet 14 små film. Manuskriptet og filmene er udviklet i et samarbejde mellem kommuner, hospital og praksislæger i Midtklyngen samt med stor inddragelse af flere borgere.
Vi forventer, at borgere og deres pårørende bliver bedre i stand til at varetage eller deltage i varetagelsen af egen sygdom og sundhed gennem et større informationsoptag.
Animationerne vil kunne tilgås af borgeren hvor som helst, når som helst og det antal gange, sammen med hvem, den enkelte ønsker det.
Vi forventer, at borgere vil opleve en større sammenhæng i sundhedstilbud på tværs af sektorer. Vi forventer, at flere forstår mere af den information, de modtager. Vi forventer, at færre vil udvikle kronicitet på baggrund af mere enstrenget forløb, da borgere således hurtigere vil modtage det rigtige tilbud. Vi forventer også en mere effektiv udnyttelse af sundhedsvæsnet, som en afledt effekt, dels af enstrenget forløb samt mere oplyste borgere. En afledt langsigtet effekt er at reducere den ulighed i sundhed, der er affødt at lav sundhedskompetence.
Animationerne er udviklet med særlig fokus på at beskrive overgange og sammenhænge mellem sektorer, mellem afdelinger samt mellem forskellige fagprofessionelle.
Alle interessenter og dermed også borgere har deltaget i udviklings- og afprøvningsprocessen af samtlige film.
I alt har 25 fagprofessionelle skrevet med på manuskriptet, samt deltaget i udvikling af film. Samarbejdet har eks. indbefattet: jobkonsulenter fra kommunernes jobcentre, reumatologer, praktiserende læger, fysioterapeuter og kiropraktorer, ortopædkirurger, ergoterapeuter og fysioterapeuter fra kommunerne, smertesygeplejerske og animatører.
Dertil har 17 borgere været involveret i udvikling og/eller afprøvning af film. Borgere er rekrutteret fra to forskellige kommunale tilbud, samt gennem opslag på Hospitalsenhed Midts Facebook-side. Borgergruppen har således repræsenteret et bredt udsnit af borgergruppen med lænderygsmerter.
Filmenes placering er tilpasset kendt brugsadfærd og kan således googles frem. Link til filmene vil blive sat ind i indkaldelsesbreve fra Hospitalsenhed Midt’s Rygcenter. Slutteligt vil filmene kunne afspilles i venterum, hvor det ønskes.
Filmene er samlet på www.lænd.dk.
De anvendes desuden på siden www.ondtiryggen.rm.dk
Proces
Udviklingen af filmene har varet det meste af 12 måneder.
Det første udkast af manuskriptet tog udgangspunkt i:
1) den regionale forløbsbeskrivelse til borgere med lænderygsmerter,
2) det nuværende skriftelige materiale til gruppen og
3) interview udført med sundhedsprofessionelle samt individuelle og gruppe interview med borgere.
Manuskriptet blev opdelt i sekvenser udgående fra de forskellige tilbud i sundhedsvæsnet. 25 fag- og sundhedsprofessionelle har indgået i en sammenskrivningsproces med mellem 2-4 korrektionsrunder. Med udgangspunkt i det udarbejdede manuskript er der udviklet 14 animationsfilm.
Animationsfilmene er gennemset af de fag- og sundhedsprofessioneller og efterfølgende fremført/afprøvet ved i alt tre workshops. Første workshop med de fag- og sundhedsprofessionelle, hvorefter animationerne blev rettet efter indkommende oplevelser og kommentarer. De to andre workshops blev gennemført med borgere, hvorefter filmene er rettet efter deres oplevelser og kommentarer.
Implementering: Teknisk personale fra Koncern Kommunikation, Kommunikation på Hospitalsenhed Midt samt kommunikationsafdelingerne i de tre kommuner har udarbejdet den tekniske løsning til, hvorledes filmene kan indlejres på hjemmesider i de tre kommuner, på Hospitalsenhed Midt’s hjemmeside samt hos almen praksis (læge, fysioterapeuter eller kiropraktorer).
Forskningssygeplejerske
Janni Strøm
japete@rmdk
7841 6008
Midtklyngen - Viborg, Skive og Silkeborg kommune, Hospitalsenhed Midt samt almen praksis konsulenter.