Bæredygtige tiltag
Vi har valgt at tænke bæredygtighed ind i pleje og behandling af opvågningspatienter, hvilket er til gavn for miljøet, giver en økonomisk gevinst og er mere komfortabelt for patienterne.
Problem
Reducering af plast bør være noget, vi alle tænker på. Vi har alle et ansvar for at agere hensigtsmæssigt i forhold til miljøet. Som hospitalsansat skal vi derudover tænke over ressourceforbrug ud fra et økonomisk perspektiv. Plastik er et skrøbeligt materiale, som ofte går i stykker. Især ældre borgere har svært ved at gribe om en plastikkop, da den giver efter, hvilket øger risikoen for, at de spilder. Fokus skal flyttes fra risikoen for at bestikket knækker, til maden der serveres.
Løsning
Vi har fokus på at minimere plastforbruget generelt:
- Brug af "blå stykker/firkanter". Vi har fundet et tyndere og billigere alternativ i regionsaftalen, der er markant mindre og som reducerer affaldsmængden. Til enkelte procedurer undværer vi dem helt eller bruger indpakning fra ex. sterile handsker i stedet for.
- Engangsservice og plastik/flamingokopper er skiftet ud med almindelig bestik, porcelænskopper og drikkeglas. Vi er kritiske i brugen af sugerør, da de fleste patienter kan drikke uden, hvis de er i stand til at sidde op.
- Vi har indkøbt ampulknækkere, så vi derved undgår at anvende engangsampulknækkere af plastik.
- Vi tilstræber at fylde affaldsposer helt op, inden de tømmes i modsætning til tidligere, hvor vi tømte ved endt vagt.
- Vi sorterer papir mere systematisk, hvilket betyder, at alt papir, herunder medicinemballage og indlægssedler, puttes i genbrugssække.
- Reducering af printet materiale.
Der bruges mindre plastik og andre materialer, hvilket betyder mindre miljøbelastning. Det er vores opfattelse, at det højner den æstetiske oplevelse at spise med rigtigt bestik og drikke af glas/porcelæn. Og der er en mindre miljøbelastning.
Løsningen har bevidstgjort medarbejdere og leder i forhold til at handle på en mere miljørigtig og økonomisk måde. Affald er et globalt problem, og der er en tilfredsstillelse i at kunne gøre noget aktivt for at nedbringe mængden af affald.
Kontakt
Sygeplejerske
Rikke Bøgelund Madsen
rikkmads@rm.dk
7842 0585
Kontakt
Afdelingssygeplejerske
Lise Elsberg
lise.elsberg@randers.rm.dk
7842 0582
Udviklingssted
Opvågningen, Regionshospitalet Randers
Se mere