Børnerum i Blodprøvetagningen

En forbedring af oplevelsen for børn, som skal have tage blodprøver.

Problem
Løsningen er svar på problemet med børn, der kommer ind i hvide kliniske rammer og er utrygge. Det er en løsning på, at der før ikke var noget til at distrahere børnene fra stikket. Det giver en meget bedre mulighed for at gøre det til en god oplevelse for børnene at komme og få taget en blodprøve.

Løsning
I Blodprøvetagningen på Regionshospitalet Randers havde vi et stort ønske om at forbedre oplevelsen for børn, som skal have taget blodprøver hos os. Børnene kom ind i de samme hvide, kliniske rammer som de voksne, og vi havde ikke noget til at distrahere dem fra stikket.

Derfor søgte vi om penge fra Sundhedsinnovationspuljen til at få skabt et børnerum og generelt forbedre oplevelsen for børnene. Vi modtog penge og nedsatte en lille gruppe af bioanalytikere til at arbejde med projektet.

Det endte ud i rum med et stort vægmaleri i jungletema. Maleriet er lavet "Find Holger" stil med en masse små ting, man kan lede efter og mulighed for at tælle forskellige dyr. Derudover der andre dyr rundt om i rummet i samme tema (wallstickers på den anden væg og på vej mod rummet, papegøjer i loftet, en plante med en slange i, osv.

I rummet har man også mulighed for at anvende et skuffebord til utensilier, fremfor bioanalytikernes klassiske røde vogn, som nemt kan virke skræmmende på børnene. Der er en tablet + holder hertil, så børnene kan se videoer og spille små simple spil. Vi har nu også fast fået ampuller med sukkervand til smertelindring af nyfødte. Til de lidt større har vi en xylocain spray, som kan påføres ved behov. Derudover har vi også indkøbt en Buzzy bee samt en Ladybuzz, som med køling og vibration kan være med til at smertelindre / distrahere fra stikket.

Vi har fået udviklet et diplom (udviklet af kunstneren, som har lavet vægmaleri - med en kopi af maleriet samt andre genkendelige ting herfra), som barnet kan få sammen med et stykke legetøj, når det hele overstået, så der bliver gjort lidt ud af dem efterfølgende også.

Til sidst har vi også lavet et samarbejde med AUH, hvor vi donerede de resterende af vores penge fra projektet til et projekt, de har gang i, hvor de er ved at udvikle nogle videoer til at forberede barnet på proceduren. Vi har givet pengene, så de havde lidt ekstra til nogle gode videoer, og så får vi adgang dem, så vi også har mulighed for at forberede børnene bedre på, hvad der skal ske.

Proces
Vi startede med at vælge en lille gruppe på i alt 6 personer inkl. os to, som havde søgt innovationspuljen -  ud fra dem, som havde vist interesse i at være med i processen. Derudover lavede vi en idékasse, så alle kunne komme med ideer. På det første møde var alle, som havde vist interesse for projektet inviteret med, så vi ikke gik glip af gode guldkorn.

Derfra havde vi møde ca. 1 gang om måneden, hvor vi fulgte op på alt det, som vi havde talt om sidst og lige så stille sporede vi os ind på, hvordan vi ville indrette rummet.


Vi havde også møder med andre biokemiske afdelinger i regionen samt med børneafdelingen på sygehuset.

Vi lærte ret hurtigt, at nogle af de ting, som vi først var sikre på, at vi skulle have, ikke var hensigtsmæssigt til os alligevel. Fx var vi i starten af projektet sikre på, at vi skulle have VR briller. Men bl.a. ud fra mødet med andre biokemiske afdelinger i regionen, fandt vi ud af, at man nemt mister kontakten til barnet undervejs, og vi droppede den idé igen.

 


År   2023


Børnerum i Blodprøvetagningen
Kontakt

Bioanalytiker & Ambulatoriekoordinator
Maria Engdal Brandenburg
maesor@rm.dk
7842 3298


Udviklingssted
Laboratorieenheden - Blodprøver og biokemi, Regionshospitalet Randers

Top