Et fælles grundlag for øget affaldssortering på alle regionens hospitaler og institutioner.
Problem
Det startede som løsningen på en oplevet frustration og manglende generelt fokus på klima- og miljø. I 2021 kom den den Regionale Bæredygtighedsstrategi med mål om 70% genanvendelse inden 2030, og pr. 1/1 2023 er øget sortering lovpligtigt, også for hospitaler.
Løsning
Med Center for Bæredygtige Hospitaler i spidsen har den "regionale affaldsgruppe" udarbejdet et fælles grundlag for øget affaldssortering på alle regionens hospitaler og institutioner. Planen skal sikre, at vi overholder lovgivningen og ydermere når regionens mål om 70% genanvendelse af vores affald inden 2030.
Affaldsplanen bidrager til øget bæredygtighed ved at sende genanvendelige ressourcer retur i kredsløbet. Det er til gavn for alle, også borgerne. Løsningen er efterlyst igennem flere år af både medarbejdere og borgere.
Affaldsplanen er udarbejdet tværregionalt, og man vil derfor opleve, at sorteringen i højest mulig grad er ens på tværs af hospitaler og institutioner. Indtil Affaldsgruppen blev etableret i 2020 har hvert hospital haft deres egen lokale affaldsplan, og det var nyt at samles om dette område og skabe "fælles front".
Overordnet set er vi med til at skabe mere sundhed for alle, når vi reducerer klima- og miljøaftrykket, da netop klimaforandringer er den største trussel mod menneskers sundhed i det 21.århundrede ift. WHO. Målsætningen om 70% genanvendelse af regionens affald inden 2030 er givet af politikerne. Vi kunne godt have hyret et renoveringsselskab til at hente og videresende alt vores affald, og gøre "som man plejer". Men den reelle genanvendelse ligger generelt lavt, og mange materialer down-cycles. Pga strenge krav til renhed af produkters materialer, da de skal bruges i behandling af patiener, ved vi, at vi har materialer af høj kvalitet. Derudover var genanvendelsesmarkedet generelt afvisende for at tage imod hospitalsaffald, pga usikkerhed ift. risiko for smitte osv.
I 2018 opstartede vi et pilotprojekt, et værdikædesamarbejde, hvor vi sammen med genanvendelsesvirksomhede Dansk Affaldsminimering i Langå og sikkerhedsrådgivere fra både kommune, stat og region løbende fandt ud af, hvilke plastprodukter vi kunne sende til genanvendelse uden risiko. Med i partnerskabet var også Randers Kommune, og vi fik ansat en chauffør i CSR stilling til praktisk hjælp og transport af plastik, da logistikken var en udfordring. Der blev indsamlet plast på hospitalet i Randers, senere skaleret til AUH og Horsens. Med i partnerskabet var også Kompan, en dansk, global legepladsproducent, som fik sendt plasten til analyse ved laboratorier i Tyskland, for at tjekke renheden. Der er nemlig, ligesom i sundhedsvæsenet, meget høje krav til renheden af plast til legetøj og legepladser. Plasten var af højeste kvalitet, og i september 2021 åbnede Danmarks første legeplads lavet af genbrugsmaterialer – bl.a. hospitalsplast - ved Regionshospitalet Randers. Sammenlignet med konventionelle legepladser har den 54% lavere CO2 aftryk. Efterspørgslen har været stor på globalt plan, og der bliver bygget flere i bl.a. Tyskland, USA og Asien.
Vi blev klogere på vores eget plast ift. kvalitet, og den reelle genanvendelsesprocent lå på 80%, hvor den ved almindelige plastfraktioner ligger på ca. 30%. Vi kommer ikke til at kunne holde så høj en genanvendelsesprocent, men markedet har fået et helt nyt syn på hospitalsplast, som vi ikke længere har svært ved at få afsat.
Affaldsplanen rummer mere end sortering af plast, men vi vil ikke bare sende vores affald ud af døren uden at vide, om det reelt bliver genanvendt og til hvad. Målet med affaldsplanen har været at lave en løsning, der berører den primære drift mindst muligt, men som samtidig skaber en meningsfuld sortering, der ender i høj kvalitet af genanvendelse, så vi ikke "down-cycler" værdifulde materialer. Vi kan ikke gå på kompromis med et sikkert arbejdsmiljø, den gode hygiejne, og det skal samtidig være nemt at sortere sit affald, så det ikke påvirker effektiviteten i behandlingen. Disse og mange flere elementer har været i højsædet i arbejdet med affaldsplanen.
På den måde er vi med til at understøtte mening og trivsel for medarbejdere, men også skubbe til markedet for genanvendelse.
Affaldsgruppen blev nedsat, før Region Midtjylland havde en bæredygtighedsstragi, ud fra en vision om, at hospitalerne skulle reducere klima- og miljøaftryk, at vi sammen måtte kunne finde måder at genanvende også hospitalsaffald på. Primært af hensyn til miljøet, men også fordi det frustrerede medarbejdere og undrede patienter, at vi ikke sorterer affald, ligesom man gør derhjemme og mange andre steder.
Det er vores klare overbevisning, at medarbejderne gerne vil bæredygtighed og affaldssortering - det opleves som meningsfyldt og dermed giver det trivsel, også selvom det indimellem kræver nogle ekstra skridt.
Proces
Kortlægning af, hvordan der blev sorteret affald på daværende tidspunkt. Workshop hvor vi brugte "voksdug"-metoden, kiggede på forskellige rumtyper for at fastlægge, hvilke typer affald der er i de forskellige rum. Dialogmøder med aftagere af de forskellige fraktioner, for at blive klogere på hvilken fraktion specielle typer affald hører til.
Affaldsplanen blev udviklet i samarbejde med Center for Bæredygtige Hospitaler og Affaldsgruppen (repræsentanter fra alle hospitalsenhederne).
Implementeringen foregår først med pilottests, hvor vi tester og finder de gode løsninger med inddragelse af brugerne (medarbejderne).
Projektleder
Tine Marie Andersen
tine.marie.andersen@rm.dk
2154 1218
Alle hospitaler i Region Midtjylland. Randers Kommune. Dansk Affaldsminimering i Langå. Kompan.