Et alternativ til hovedpuden, når patienten skal sidde op i sengen.
Problem
Løsningen løser den problemstilling at vores puder ikke fungere godt for opretsiddende patienter og glider ned bag deres rygge, så de ender i en dårlig siddestilling.
Løsning
En betydelig mængde af de indlagte patienter er af forskellige grunde nødsaget til at opholde sig i en plejesengene i længere tid af gangen. Grundene til, at patienterne i en større mængde timer må opholde sig i en plejeseng, er mange.
I Dialysen, hvor vi først stødte på problematikken, sidder patienterne i højteknologiske plejesenge med det formål at sikre personalet et hensigtsmæssigt arbejdsmiljø i form af god arbejdsstilling. Yderligere sikrer vores senge en bedre siddestilling over længere tid, optimal aflastning og muligheden for en langt mere trykaflastende underlag. Aller vigtigst giver sengen både personalet og patienten selv muligheden for at foretage små repositioneringer af eget legeme, der sænker forekomsten af tryk og øger komforten betydeligt.
Et problem opstår dog i sammenhæng med, at patienterne sidder op i sengene. De trykaflastende memoryfoam hovedpuder, vi benytter os af i HE Midt, er designet med henblik på optimal aflastning af patient i liggende stilling, og har en bredde og dybde, der giver patienten en mulighed for at benytte hele sengen, når de ligger ned. Når sengen føres til opret siddestilling forekommer der derfor en række uforudsete problematikker. Noget så basalt som tyngdekræften og størrelsen af puden, der ligger løst i et pudebetræk oven på madrassen, gør, at puden meget hurtigt glider ned langs en side eller ned bag ryggen første gang patienten bevæger sig det mindste i sengen.
Den frie hovedpude:
Tidligere har personalet været nødt til at benytte sig af vores hovedpuder, når patienterne sidder op i sengene. Udover at de kan være for høje og føles voldsomt store bag hovedet, oplevede personalet desværre, at de hver eneste dag får mange 'nød'-kald, fordi puden igen og igen glider ned bag ryggen af patienten, og dermed bliver mere til skade end gavn.
Som vi ser det er der to sider af problematikken.
Proces
Vi blev opmærksomme på problematikken i en proces, vi lavede i samarbejde med dialysen. Vi gennemførte i perioden 2019-2023 projektet sunde forflytningsvaner, hvor vi i samarbejde med de enkelte afsnit lavede et større afdækning af det fysiske arbejdsmiljø på hver enkelt sengeafsnit, men henblik på at sikre en sund kultur ved mobilisering af patienter både i og udenfor sengen. Da vi stødte på den gennemgående problematik med hovedpuderne på et af de første afsnit, var det nærliggende at løse dem med nogle af de lejringspuder, vi har indkøbt centralt i enheden.
Projektmedarbejder
Linda Romedahl
linda.romedahl@rm.dk
5162 4957
Allan Feldbak
allan.feldbak@rm.dk
5162 4961