Flowcharts ved residualurin

Flowcharts, som anvendes til screening for og behandling af patienter med residualurin

  • Flowcharts ved residualurin

Problem
Før løsningen vidste vi ikke, om residualurin efter operation var et nyopstået eller et kendt problem hos patienter, der fik operation i hofte, skulder eller knæ, hvilket har betydning for videre udredning og behandling.

Det var et problem, at der ikke lå tydelige kriterier for, hvornår der skulle anbefales kontakt til egen læge og hvornår, der skulle henvises til Urologisk, og at der ikke var enighed om kriterier i Region Midt. Ligeledes var der forskellige regimer internt, hvor mænd >65år, som skulle opereres i ryggen, blev scannet før og evt. efter operation, mens andre patientgrupper kun blev scannet ved kendte problematikker.

Ligeledes var det et problem, at der ikke forelå viden ift. hvilken information patienter, som ikke ønsker videre udredning og behandling bør få, hvilket kunne give risiko for komplikationer som urinvejsinfektioner, varige skader af blærefunktionen og i værste tilfælde påvirkning af nyrefunktionen.

Løsning
Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg har i samarbejde med Urinvejskirurgisk afdeling på AUH og HEV udarbejdet Flowcharts, som anvendes til screening for og behandling af patienter med residualurin (urin, som forbliver i blæren efter vandladning). Flowcharts kan være med til at højne kvaliteten af behandlingen for patienter med residualurin, forebygge komplikationer og sikre effektive arbejdsgange ved, at der er klare rammer for, hvornår patienten skal henvises til Urinvejskirurgisk afdeling. Flowcharts evalueres efter 3 måneder og forventes at kunne udbredes til brug i andre specialer og på andre hospitaler.

Patienter som bliver indlagt i Center for Planlagt Kirurgi og som er mænd >65år, hvor risikoen for residualurin øges eller patienter med symptomer på residualurin, bliver screenet. Hvis residualurin påvises ved blærescanning, får patienterne vejledning og behandling, som er evidensbaseret og kvalificeret af rådgivning fra læger med speciale i urinvejene. Behandlingen kan forebygge komplikationer som urinvejsinfektioner, varige skader af blærefunktionen og i værste tilfælde påvirkning af nyrefunktionen.

Flowcharts er udviklet i et samarbejde på tværs af specialer og hospitaler og sikrer ens procedurer på tværs af Region Midt. Der er ligeledes samarbejde med praksissektoren, da ortopædkirurger opfordres til at anbefale egen læge, at opstarte medicin mod vandladningsbesvær, hvor det er relevant. Tidlig opstart med medicinsk behandling kan afkorte det samlede behandlingsforløb for patienten.

Flowcharts medfører, at der er en tydelig og evidensbaseret anbefaling i forhold til screening for residualurin og handlinger der anbefales. Efter implementering af Flowcharts ved patient og personale om evt. residualurin efter operationen er et nyt problem eller et problem, som var tilstede før operation. Hvis patienten har residualurin både før og efter operation på > 300ml, tilbydes de henvisning til urinvejskirurgisk afdeling. Hvis residualurin er et nytilkommet problem, henvises de til egen læge, da det kan være et midlertidigt problem, som skyldes f.eks. opioidbehandling. På den måde højnes kvaliteten af behandlingen for patienten, og der arbejdes for et effektivt sundhedsvæsen, hvor patienterne henvises til det rette sted. Desuden er første valg af behandling i ventetid på tid i urinvejskirurgisk blevet ændret til en behandling, der giver mindre risiko for blærebetændelse.

Proces
Vi undersøgte, hvor stort problemet var ved at blærescanne indlagte patienter til operation i hofte, knæ eller skulder før og evt. efter operation i en periode på 4 uger.

Vi søgte litteratur om emnet og viden fra andre hospitalers onlinedokumenter. Inspirationen til at udvikle Flowcharts kom fra artikler og OUHs online dokumenter.

Vi var i dialog med urologisk på AUH på baggrund af en utilsigtet hændelse vedrørende en patient, som havde fået en skade på blæren i forløbet efter udskrivelse.

De indstillede personer dannede en arbejdsgruppe og udarbejdede udkast til et Flowchart, som blev forelagt den ledende ortopædkirurgiske overlæge i CPK, Afsnitsledere på sengeafsnit K og sektorcheferne indenfor de respektive specialer. Klinisk sygeplejespecialist Inger Gryet, CPK kontaktede de ledende overlæger på Urinvejskirurgisk afdeling i Holstebro, nu Gødstrup og på AUH. Det resulterede i et samarbejde med Overlæge Charlotte Graugaard-Jensen, Ph.D., Urinvejskirurgisk afdeling, AUH omkring videreudvikling af flowcharts. Undervejs foregik der både mundtligt og skriftligt kommunikation mellem Charlotte, Cheflæge i Gødstrup Maiken Milly Howard og Inger Gryet. Flowchart er godkendt af Cheflæger på Urinvejskirurgisk i Gødstrup og på AUH.

Der er holdt oplæg om Flowcharts i CPK og dokumenter er lagt i E-dok. Implementering er stadig i gang. Vi lærte at flere blærescanninger kræver flere blærescannere, da der ellers opstår ventetid på scannerne og ineffektive arbejdsgange. Indtil videre har vi søgt om 2 blærescannere mere og har, når det er muligt, ændret på operationsprogrammet, så mænd over 65 år ikke er de første på programmet. Årsagen er, at blærescanning og evt. kateterisering tager tid og kan medføre forsinkelser. Vi har lært, at vi har behov for mere viden om, hvad vi bør informere patienterne om, hvis de ikke ønsker at følge anbefalingerne. Denne viden er indhentet fra Urinvejskirurgisk afdeling.

Vi har lært, at det er en hjælp at have en lokal samarbejdspartner ift. evaluering af Flowcharts og Afdelingslæge og Ph.D. Simon Toftgaard Skov er gået ind i denne opgave.

 


År   2022


Flowcharts ved residualurin
Kontakt

Klinisk sygeplejespecialist
Inger Markussen Gryet
inggry@rm.dk
7841 6112


Udviklingssted
Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg, Hospitalsenhed Midt
Se mere


Top