FoodCare

Videreudvikling af det elektroniske madbestillings- og kostregistreringssystem MinMenu

  • FoodCare

Problem
Omfanget af sygdomsrelateret underernæring er uændret over de sidste mange år. Omkring 40% af alle indlagte er underernærede eller i risiko for at blive det. Denne gruppe patienter har et langt mere kompliceret forløb med længere indlæggelsestid, flere komplikationer og højere dødelighed.

At få tilbudt standard hospitalsmad og drikke en fundamental ret for alle indlagte patienter. Denne opgave løser Ernæringsenheden ved at ændre konceptet for mad og måltider i RH-Gødstrup, så den almindelige hospitalsmad lever op til de officielle anbefalinger om kostformer og diæter. Vi højner det gastronomiske niveau samt inddrager patienter og pårørende, giver valgfrihed når det gælder menu, spisetidspunkt, spisested og mulighed for at spise sammen med andre, hvis patienten har lyst til det.

Indlagte patienter, som af den ene eller anden grund ikke kan spise og drikke nok af den almindelige hospitalsmad, tilbydes ernærings-behandling ved klinisk diætist. Ernæringsbehandling er underlagt de samme krav som al anden behandling på et hospital. Det betyder at det skal virke, det skal være sikkert for patienten og det skal kunne betale sig. Der er solid forskning på, at ernærings-behandling af medicinske patienter i ernæringsmæssig risiko virker, det er sikkert og det er omkostningseffektivt.

Et nyere studie har vist, at ældre savner at kunne spise hvad de har lyst til, hvornår de vil og med dem de måtte have lyst at spise sammen med. Samme studie beskriver dermed ønsket om at kunne se maden inden de vælger. Måltidets kvalitet, sociale rammer samt spisemiljø er også vigtige parametre, der skal optimeres for at øge indtaget.Det er anbefalet, at patienter informeres om afdelingens valgmuligheder og de bør have mulighed for at spise når appetitten melder sig eller når madleden er mindst. Desuden kan et stimulerende miljø samt mulighed for at pårørende spiser sammen med patienten øge appetitten.

Alt dette kan dog ikke alene sikre, at patienterne får dækket deres behov for mikro- og makronæringsstoffer, da der samtidig kan være behov for eksempelvis hjælp til spisning og vurdering af dækningsgrad.

Løsning
Det Nye Koncept for Mad og Måltider giver patienten fleksibilitet i form af valgfrihed på hvad der skal spises, hvornår og med hvem. Desuden kan patienten se billede billeder af menuen. 

Konceptet indeholder menuer, der tilgodeser og målretter patienternes specifikke behov og præferencer. Det betyder, at der er følgende kostformer; Normalkost, Sygehuskost og kost til småt-spisende samt dertilhørende diæter.

Proces
Projektet er et observationsstudie, der primært har til formål, at teste hvordan energi- og proteinindtag påvirkes af hhv. en fuld intervention med og uden individuel ernæringsbehandling overfor en kontrolgruppe på lungemedicinsk sengeafsnit (se tabel nedenfor).Hypotesen for studiet er, at interventionsgruppen, der modtager den fulde intervention "koncept for klinisk ernæring mad og måltider" vil opnå det højeste energi- og proteinindtag sammenlignet med kontrolgruppen. Desuden forventer vi også, at den delvise intervention (uden ernæringsbehandling og opfølgning) vil opnå et højere protein- og energiindtag end kontrolgruppen.



InterventionKontrolgruppeDelvis intervention Koncept for mad og måltiderFuld intervention Koncept for klinisk ernæring, mad og måltiderEn optimeret menu og måltidsapp (Minmenu) XXIndividuel ernæringsbehandling og opfølgning.  X Antal deltagere70 lungemedicinske deltagere70 lungemedicinske deltagere70 lungemedicinske deltagerePeriodeAugust-oktober 2020Maj-august 2021Oktober-december 2021

 


År   2019


FoodCare
Kontakt

Kvalitets- og forskningsansvarlig
Signe Okkels
sigokk@rm.dk
+45 78 43 45 12.


Udviklingssted
Ernæringsenheden, Hospitalsenheden Vest
Top