Mere aktiv ind i opgaven med at hverve nye donorer.
Problem
Manglen på bloddonorer og især plasmadonorer skaber utryghed blandt personale og patienter. I år vurderer man, at der kommer til at mangle 23.000 tapninger.
Danmark vil gerne være selvforsynende i 2027, så man slipper for at købe plasma i udlandet, og lige p.t. kan det have længere udsigter.
Bilen kan være en løsningsmodel til hvervning af nye donorer, da der er mulighed for at kunne tage ud på store virksomheder osv. Hvervemodellen med at komme ud til folk i stedet for at forvente, at folk kommer ind i blodbanken, er en stor succes. Rigtig mange synes, at Skejby er langt væk fra hvor de er til dagligt.
Løsning
Tidligere har det udelukkende været frivillige i regi af foreningen "Bloddonorerne Aarhus", der har varetaget opgaven med hvervning af blod- og plasmadonorer.
Pga. mangel på plasma er dette dog ikke længere tilstrækkeligt ift. at få det antal donorer, som der er behov for, med henblik på at sikre livsvigtig behandling for alle patienter.
Inspireret af en løsning på OUH er blodbanken derfor gået aktivt ind i hverveopgaven, så personale nu tager ud til virksomheder, events, uddannelsesinstitutioner mm. for at hjælpe med at hverve. Fordelen ved denne løsning er, at personalet har adgang til systemerne og kan derfor oprette og booke tider med det samme - og vi har endda mulighed for at tage den første blodprøve og derved spare de nye donorer for den første tur til blodbanken.
Undersøgelser fra OUH viser, at donorer, der er hvervet på denne måde, har større sandsynlighed for at blive aktive blod- eller plasmadonorer. Ligeledes inspireret
af løsningen på OUH, har foreningen "Bloddonorerne Aarhus" leaset en bil til formålet, så personale og frivillige sammen kan køre ud for at hverve, hvor prøver mm. kan tages i bilen, og derved ikke kræver, at man har adgang til et lokale.
Proces
Bloddonorerne i Aarhus (BiÅ) er en frivillig organisation, som har stået for hvervning og fastholdelsen af de danske bloddonorer igennem 89 år. Mængden af især plasmadonorer et steget eksplosivt, og foreningen har ikke mulighed for at følge med i rekruttering af nye donorer mere.
Ideen opstod til Bloddonorenes Landsmøde i 2021, hvor OUH havde en hvervebil med. Denne ide ville vi meget gerne have kopieret til Aarhus, og have lov til at tage ud, som sygeplejersker, og tale med folk.
Men der skulle gå lidt tid, for som vi ved, er det BIÅ, der står for at hverve og anerkende Bloddonorerne, og derfor havde vi ikke ressourcerne i vores afdeling til at varetage denne funktion. BIÅ ønskede ikke, på det tidspunkt, at give midler til, at vi i Blodbanken deltog i hvervning, da de var af den overbevisning, at opgaven kunne løses af de frivillige. Realiteterne viste desværre, at det var rigtig svært ved af rekrutteret det antal donorer, som vi havde kapacitet til at tappe, og som vi havde regnet med i forhold til vejen mod selvforsyning. Der blev lavet måltal for, hvor mange donorer, BIÅ skulle rekruttere, og de blev gentagende gange præsenteret for vores tomme tapperum, og en sagsfremstilling, hvor udfordringerne blev synliggjort. Det fik BIÅ til at acceptere, at der måtte "hjælp" til opgaven, og de bevilligede midler til, at Blodbanken kunne afsætte personale til opgaven samt senere leasing og indretning af bilen.
Tilbud blev indhentet på bil og indretning og der blev handlet på det så snart der blev givet grønt lys.
På 3 måneder var bil og ide en realitet. Allerede inden bilen var færdig, var aftalekalenderen til besøg godt booket op.
Ledere og håndværkere har været gode sparringpartnere og har bakket os op hele vejen.
Vi har lært, at samarbejdet mellem frivillig og offentlig sektor ikke altid er helt nemt. Vi er også blevet meget bevidste om, hvor meget nærheds-pricippet og vores autoritet som fagpersonale giver i relationen med nye donorer. Er der for langt ud til, hvor man skal hen, skal der en stor indsats til, for at folk kommer afsted.
Sygeplejerske
Charlotte B. Schmidt
chascm@rm.dk
Malaika S. H. Bjerre
malhai@rm.dk
Bloddonorerne Aarhus