Tilknyttet 5 forskellige afsnit inden for det medicinske, neurologiske og kirurgiske speciale, hvor de varetager dag- og aftenvagter alle ugens syv dage.
Problem
Seniorhjælpekorpset er en løsning på manglende kapacitet i Gødstrup pga. mangel på medarbejdere i plejen, selvom der gøres en ihærdig og fokuseret indsats for at rekruttere og fastholde medarbejdere.
I april 2022 efter Covid-19 og to hospitalsflytninger blev det tydeligt, at der var behov for en hurtig og ekstra indsats for at skaffe hjælp til den grundlæggende pleje for at sikre medarbejdernes trivsel, det gode arbejdsmiljø, samt kvalitet og omsorg i patientplejen.
Løsning
Gødstrup Seniorhjælpekorps består af 70 seniorer på efterløn eller pension. Før seniorer tilmelder sig et seniorkorps, har de været ude af arbejdsmarkedet alt fra få måneder og op til 6-7 år. De er tilknyttet 5 forskellige afsnit inden for det medicinske, neurologiske og kirurgiske speciale, hvor de varetager dag- og aftenvagter alle ugens syv dage. Der rekrutteres løbende vha. "mund til mund metoden", informationsmøder og Facebook. Grundtanken i Seniorhjælpekorpset er 100% frihed til valg af vagter og der anvendes derfor ikke stillingsopslag, de indgår ikke i normeringen og aflønnes i henhold til gældende overenskomst.
Baggrund og kompetencer
Medlemmernes sundhedsprofessionelle baggrunde udgøres af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter og fysioterapeuter fra primær- og sekundær sektor. Bredden af kompetencer i korpset er stor. Eksempelvis er der blandt medlemmerne tidligere ledere, plejepersonale, undervisere fra sygepleje- og SOSU skoler, personale fra genoptræningsenheden og en større gruppe fra hjemmeplejen. Alle kompetencer der bruges til gavn for kvaliteten og effektiviteten i de afdelinger og de patientforløb korpset er tilknyttet.
100% frihed
Grundtanken i Seniorhjælpekorpsets er 100% frihed til selv at vælge.
Proces
Formålet med løsningen var i første omgang at foretage en prøvehandling ift. rekruttering og tilknytning af seniorer til pleje af Covid-19 patienter i Sengeafsnit for Mave-, Tarm-, Lever- og Infektionssygdomme. Prøvehandlingen foretages i perioden april til september 2022, hvorefter prøvehandlingen evalueres. Der var enighed om en enkel og gennemsigtig proces for derigennem at fremme en hurtig implementering.
Erfaringer blev indsamlet og evalueret i tæt samarbejde mellem oversygeplejersker, chefsygeplejersker, seniorer og staben og stenen bliver lagt, imens vi gik. Fra det første møde i planlægningsgruppen i april 2022 til første Seniorhjælpekorps var etableret, havde fået introundervisning og tog de første vagter i Sengeafsnit for Mave-, Tarm-, Lever- og Infektionssygdomme gik der mindre end 3 uger.
Seniorerne inddrages stadig i processen. De indgår i udvikling, Stop-op møder og evaluering.
På det indledende møde i april 2022 blev rammer og aftaler for Seniorhjælpekorpset besluttet. En ramme skulle sikre en løsning, som var overskuelig og var let tilgængelig. Primo september 2022 blev projektet evalueret. Herefter implementeres det i hele organisationen og blev et tilbud til de afdelinger, som måtte have behov. Primo maj 2023 er seniorhjælpekorpset tilknyttet 5 forskellige afsnit inden for det medicinske, neurologiske og kirurgiske speciale, hvor de varetager dag- og aftenvagter alle ugens syv dage. Denne spredning af seniorhjælpekorpset skete ud fra samme rammer og aftaler, som der var i pilotprojektet.
Ramme og aftaler for Seniorhjælpekorpset:
Kvalitetskonsulent
Charlotte Mouritsen
chamou@rm.dk
2095 2301