Gødstrup Seniorhjælpekorps

Tilknyttet 5 forskellige afsnit inden for det medicinske, neurologiske og kirurgiske speciale, hvor de varetager dag- og aftenvagter alle ugens syv dage.

Problem
Seniorhjælpekorpset er en løsning på manglende kapacitet i Gødstrup pga. mangel på medarbejdere i plejen, selvom der gøres en ihærdig og fokuseret indsats for at rekruttere og fastholde medarbejdere.

I april 2022 efter Covid-19 og to hospitalsflytninger blev det tydeligt, at der var behov for en hurtig og ekstra indsats for at skaffe hjælp til den grundlæggende pleje for at sikre medarbejdernes trivsel, det gode arbejdsmiljø, samt kvalitet og omsorg i patientplejen.

Løsning
Gødstrup Seniorhjælpekorps består af 70 seniorer på efterløn eller pension. Før seniorer tilmelder sig et seniorkorps, har de været ude af arbejdsmarkedet alt fra få måneder og op til 6-7 år. De er tilknyttet 5 forskellige afsnit inden for det medicinske, neurologiske og kirurgiske speciale, hvor de varetager dag- og aftenvagter alle ugens syv dage. Der rekrutteres løbende vha. "mund til mund metoden", informationsmøder og Facebook. Grundtanken i Seniorhjælpekorpset er 100% frihed til valg af vagter og der anvendes derfor ikke stillingsopslag, de indgår ikke i normeringen og aflønnes i henhold til gældende overenskomst.

Baggrund og kompetencer
Medlemmernes sundhedsprofessionelle baggrunde udgøres af sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter og fysioterapeuter fra primær- og sekundær sektor. Bredden af kompetencer i korpset er stor. Eksempelvis er der blandt medlemmerne tidligere ledere, plejepersonale, undervisere fra sygepleje- og SOSU skoler, personale fra genoptræningsenheden og en større gruppe fra hjemmeplejen. Alle kompetencer der bruges til gavn for kvaliteten og effektiviteten i de afdelinger og de patientforløb korpset er tilknyttet.

100% frihed
Grundtanken i Seniorhjælpekorpsets er 100% frihed til selv at vælge.

  • Alle vagter er 100% frivillige.
  • Vagtlængden er frivillig
  • Udbud og administration af vagter fortages af en person uden for afdelingen Afdelingen kan aldrig tage direkte kontakt til medlemmerne af korpset.
  • Seniorhjælpekorpset varetager grundlæggende pleje-, observations- og screeningsopgaver tilpasset det aktuelle afsnit.
  • En erfaren sygeplejerske fra afd. har altid det overordnet ansvar for patienten.
  • Der foretages altid forventnings og kompetence afstemning ved vagtbegyndelse.
  • Seniorhjælpekorps tilbydes altid afdelingerne som et hold.
  • Medlemmerne skal deltaget i et obligatorisk intro-kursus før opstart i afd.
  • Intro-kursus følges altid op af sidemandsoplæring i afdeling
Et tankesæt på hovedet
Det nye initiativ viser, hvor lidt der skal til, for at gøre en stor forskel for patienternes forløb, samt medarbejderes trivsel samtidig med, at kvalitet og effektivitet bedres. Hvor vigtigt det er at vende vores tankesæt på hovedet og arbejde med de muligheder, der ligger lige for og samtidig udfordrer fortællingen om de ressourcer, kompetencer og erfaringer sundhedsprofessionelle seniorer på efterløn eller som pensionister rent faktisk kan og vil tilbyde patienter, medarbejdere og sundhedsvæsen længe efter, de har forladt arbejdsmarkedet. Hvordan man med enkle håndgreb kan opbygge et tilbud til de afdelinger, som er kapacitetsmæssigt eller på andre måder er udfordret, samt hvor stærk og robust indsatsen er, når tilbuddet er båret af friheden for seniorer til at vælge til og fra.

Proces
Formålet med løsningen var i første omgang at foretage en prøvehandling ift. rekruttering og tilknytning af seniorer til pleje af Covid-19 patienter i Sengeafsnit for Mave-, Tarm-, Lever- og Infektionssygdomme. Prøvehandlingen foretages i perioden april til september 2022, hvorefter prøvehandlingen evalueres. Der var enighed om en enkel og gennemsigtig proces for derigennem at fremme en hurtig implementering.

Erfaringer blev indsamlet og evalueret i tæt samarbejde mellem oversygeplejersker, chefsygeplejersker, seniorer og staben og stenen bliver lagt, imens vi gik. Fra det første møde i planlægningsgruppen i april 2022 til første Seniorhjælpekorps var etableret, havde fået introundervisning og tog de første vagter i Sengeafsnit for Mave-, Tarm-, Lever- og Infektionssygdomme gik der mindre end 3 uger.

Seniorerne inddrages stadig i processen. De indgår i udvikling, Stop-op møder og evaluering.


På det indledende møde i april 2022 blev rammer og aftaler for Seniorhjælpekorpset besluttet. En ramme skulle sikre en løsning, som var overskuelig og var let tilgængelig. Primo september 2022 blev projektet evalueret. Herefter implementeres det i hele organisationen og blev et tilbud til de afdelinger, som måtte have behov. Primo maj 2023 er seniorhjælpekorpset tilknyttet 5 forskellige afsnit inden for det medicinske, neurologiske og kirurgiske speciale, hvor de varetager dag- og aftenvagter alle ugens syv dage. Denne spredning af seniorhjælpekorpset skete ud fra samme rammer og aftaler, som der var i pilotprojektet.

Ramme og aftaler for Seniorhjælpekorpset:

  • Fokusområdet er opgaver i grundlæggende pleje, screening og observationer.
  • Der arbejdes altid samme med en erfaren sygeplejeske fra specialet, som ligeledes har ansvaret for patienten. Oversygeplejersken fra pågældende afsnit sikre den organisering.
  • Vagter er 100% frivillige.
  • Det drejer sig om dagvagt 7.30-15.30 og aftenvagt 15.00-23.00 alle ugens dage eller den vagtlængde som ønskes af vagttager, dog med start fra vagtens begyndelse. Oversygeplejersken har ansvaret for forventningsafstemning ved vagtstart.
  • Udbud og administration af vagter og lønføring foretages af en person uden for afdelingen.
  • Interesserede seniorer besøger afdelingen, møder oversygeplejerske og personale. Alle seniorer der vil indgå i Seniorhjælpekorpset skal modtage obligatorisk intro-undervisning før start, denne suppleres af sidemandsoplæring i afdelingen, samt undervisning i nye områder ved parathed.
  • Introundervisning som omfatter information om det aktuelle afsnit, håndtering af værnemidler og infektionshygiejnisk adfærd, samt oplysninger om løn og rettigheder. Der er løbende fokus på kompetenceløft tilpasset Seniorhjælpekorpset. Drøftes på Stop-op møderne.
  • Det tilstræbes at Seniorhjælpekorpset hurtig inkluderes i afdelingens fællesskab. Projektet følges ved jævnlige 30 minutters "Stop-op møder". Her deltager afdelingens chefsygeplejerske, afsnittes oversygeplejerske, to fra Seniorhjælpekorpset, samt tovholder fra Staben. Her drøftes erfaringer og justeringer, samt behov for kompetenceløft i Seniorhjælpekorpset.
  • Der udarbejdes driverdiagram og projektbeskrivelse. Driverdiagrammet revideres løbende.
Den metodiske ramme for projektet er forbedringstilgangen, og der er udarbejdet et driverdiagram styrende for processen. Driverdiagrammen evalueres løbende med projektets interessenter og justeres ift. målsætninger. Sideløbende hermed arbejdes der fokuseret med robustgørelse af organisering af Seniorhjælpekorpset i organisationen. Det er tydeligt, at hyppige møder og besøg i afdelingen samt tæt dialog med seniorerne er afgørende for succesfuld implementering, idet det er muligt at foretage små justeringer og afstemme forventninger.

 


År   2023


Gødstrup Seniorhjælpekorps
Kontakt

Kvalitetskonsulent
Charlotte Mouritsen
chamou@rm.dk
2095 2301


Udviklingssted
Regionshospitalet Gødstrup
Se mere


Top