Grupper for pårørende til psykisk sårbare

Gruppeforløb for pårørende til mennesker med psykisk sårbarhed.

  • Grupper for pårørende til psykisk sårbare

Problem
Hvad gør vi ved den store mistrivsel hos pårørende til psykisk sårbare? Hvordan kan vi styrke de pårørendes mentale sundhed, så de har styrken til både at passe på dem selv OG deres kære med psykisk sårbarhed? Hvordan kan vi blive bedre til at skabe tværgående, bæredygtige samarbejder til gavn for borgerne?

Løsning
I et ligeværdigt samarbejde mellem Psykiatriens Hus i Silkeborg og Selvhjælp Silkeborg udbydes gruppeforløb for pårørende til mennesker med psykisk sårbarhed.

Grupperne ledes i fællesskab af en frivillig fra Selvhjælp Silkeborg og en ansat fra Psykiatriens Hus. Der er et kæmpe behov for støtte til de pårørende, hvis mentale helbred virkelig er under pres. I fællesskab mellem de tre organisationer (region, kommune og civilsamfund) har vi gennem et årelangt samarbejde udviklet en model, hvor vi i fællesskab skaber en langt bedre løsning for målgruppen, end vi havde kunnet hver for sig.

Grupperne består af 6-8 deltagere, enten ægtefæller/samlevende til psykisk sårbare eller forældre til psykisk sårbare. Til hver gruppe er der tilknyttet to gruppeledere; en ansat fra Psykiatriens Hus samt en frivillig fra Selvhjælp Silkeborg. Hver gruppe mødes i alt 8 gange, fordelt over 8 måneder.

Der er især fokus på rollen som pårørende og selvomsorg i hverdagen. Desuden bidrager den fagprofessionelle med viden om psykisk sårbarhed og kan stille denne til rådighed for deltagerne. Der er en koordinator ansat i 5 timer ugentligt til at varetage dette område, og denne funktion finansieres af både region og kommune hos Psykiatriens Hus og er forankret hos Selvhjælp Silkeborg, der stiller arbejdsplads, ledelse og administration til rådighed i samarbejdet. Region og kommune stiller medarbejdere til rådighed som gruppeledere i samarbejdet, Selvhjælp Silkeborg rekrutterer og stiller frivillige gruppeledere til rådighed. Alle gruppeledere – både ansatte fra PH og frivillige fra SHS, gennemgår foreningens introforløb og får løbende støtte og vejledning fra den ansatte koordinator, Annette Skjødt. Begge typer af gruppeledere er en del af Selvhjælp Silkeborg og kan deltage i foreningens aktiviteter på lige fod.

Proces
Idéen udsprang af et udviklingsprojekt mellem Frivilligcenter Silkeborg og Selvhjælp Silkeborg. Her var fokus på de pårørende til psykisk sårbare og at hjælpen på dette område var svær at få øje på.

Psykiatrien havde kontakten til de pårørende, men ikke tilliden fra dem til selv at kunne lave sådanne grupper. Selvhjælp Silkeborg ville rigtig gerne lave grupper for denne målgruppe, men havde meget svært ved at komme i kontakt med målgruppen og ikke mindst kunne fastholde kontakten, når først den var etableret.

Målgruppen kunne altså identificeres i Psykiatriens Hus (PH) og tilbuddet kunne etableres i Selvhjælp Silkeborg – og det ville kræve samskabelse, hvis det skulle blive en succes.

Med i processen var Frivilligcenter Silkeborg som faciliterende faktor i opstarten. Ellers har det løbende været et trebenet og ligeværdigt samarbejde mellem kommune/PH, region/PH og civilsamfund/SHS.

Via udviklingsprojektet var det muligt at få koordineret området med en ansat koordinator fra Selvhjælp Silkeborg.

Dette har vist sig at gøre en stor forskel.

Målgruppen er så sårbar, at det kræver allokerede timer til at opsøge kontakten igen og igen, indtil den er etableret. Gruppelederne i gruppeforløbene (som jo både er ansatte og frivillige i parløb) kræver også allokerede ressourcer. Selvom vi er bevidste om, at vi sammen laver bedre løsninger end hver for sig, så er det ikke nemt. Dét at en ansat og en frivillig sammen skal etablere et ligeværdigt makkerskab, kræver en tættere opfølgning end i Selvhjælp Silkeborgs normale grupper, der er rent frivilligt drevet.

Så en koordinator fandt vi ud af, vi ikke kunne klare os uden.

Implementeringsmæssigt har vi grebet det an med en formel samarbejdsaftale, der forpligter.

I dag har vi en tre-årig samarbejdsaftale, som årligt fornys. Det giver arbejdsro og stabilitet, hvilket er nødvendigt på dette område.
Aftalen betyder, at PH stiller medarbejdere til rådighed, Selvhjælp Silkeborg stiller frivillige og lokaler til rådighed samt har ansættelsesforholdet for den koordinator, der er ansat 5 timer ugentligt til at varetage opgaven (Annette Skjødt).

Vi har lært, at samskabelse tager tid! At samskabelse er fedt! At samskabelse er hårdt! At samskabelse giver mening!

Vi har også lært, at det er vigtigt, at der er én i et sådant samarbejde, der har bolden – for at sikre en tydelig rollefordeling. Vi kender alle ordsproget ’hvis alle har ansvaret, tager ingen det’.

Endelig har vi lært, at det skaber afsindigt stor værdi med grupperne. De pårørende er simpelthen så glade for muligheden, fællesskabet og et kærkomment fokus på dem selv og deres egne behov.

Til sidst vil vi også lyse på, at måden vi rekrutterer deltagerne på, er speciel. De potentielle deltagere giver PH tilladelse til at videregive deres kontaktinformationer, og så er det koordinator Annette Skjødt, der tager kontakten. Det betyder altså, at den enkelte pårørende i dårlig mental trivsel ikke behøver række hånden ret langt ud, for at få kontakt. Det har gjort en kæmpe forskel.

 


År   2021


Grupper for pårørende til psykisk sårbare
Kontakt

Ledende sygeplejerske
Bjarne Yde
bjarne.yde@ps.rm.dk


Grupper for pårørende til psykisk sårbare
Kontakt
Koordinator

Annette Skjødt
as.frivilligcentersilkeborg@gmail.com
4042 5197


Udviklingssted
Regionspsykiatrien Midt, Psykiatriens Hus sammen med Silkeborg Kommune og Selvhjælp Silkeborg

Top