Levende musik på Intensiv, AUH

Meningsfulde øjeblikke for patienter

  • Levende musik på Intensiv, AUH

Problem
Indenfor de sidste 10 år er der sket et paradigmeskifte indenfor intensiv pleje og behandling, hvor patienterne nu er vågne. Det har bevirket at patienterne nu beskriver oplevelser af isolation fra verden udenfor, manglende fornemmelse for tid, smerter, stress og meningsløshed. 


Løsning
Projektet ønsker at bringe levende musik ind på intensivstuen, så patienterne oplever en flig af livet udenfor. Der undersøges hvilken betydning levende musik har for den kritiske syge intensivpatient under et hospitalsophold og om der skabes et frirum i det højteknologiske intensive rum, hvor patienter og pårørende kan opleve meningsfulde øjeblikke.


Proces
Projektet er et samarbejde mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Intensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital og vil bestå af 1-3 pilotttets af en musikintervention i form af levende musik til intensiv patienter. En pilottest foregår over 2 dage på Intensiv og gentages 3-5 gange. Der vil være interviews og deltagerobservationer af patienter, pårørende og personale. Desuden vil der være før- og efterregistrering af hjertefrekvens, blodtryk og anvendelse af smertestillende midler samt monitorering af patientens subjektive smerteoplevelse og stressniveau.  




På baggrund af signifikante forskningsresultater og positive erfaringer fra musikinterventionen bliver den levende musik i 2023 et fast tilbud på Aarhus Universitetshospital, og de gode takter vil også brede sig til intensivafdelingerne i Gødstrup, Horsens og Viborg, så flere patienter, pårørende og ansatte kan få glæde og gavn af musikken

 


År   2020


Levende musik på Intensiv, AUH
Kontakt

Professor i sygepleje Intensiv afdeling, Aarhus Universitetshospital og Health, Aarhus Universitet samt professor II ved Bergen Universitet
Pia Dreyer
piadreye@rm.dk
61677490


Udviklingssted
Intensiv afdeling, Aarhus Universitetshospital
Top