Et internetbaseret behandlingsprogram til patienter med ludomani.
Problem
Internetbehandlingen er udviklet for at kunne tilbyde behandling til ludomaner i hele Danmark og især at kunne tilbyde behandling til de patienter, der har svært ved at fuldføre et behandlingsforløb i klinikken. De primære målgrupper er:
1) patienter fra randområder, som har for langt til nærmeste behandlingssted;
2) Patienter, der ikke har mulighed for at møde til ugentlig behandling i åbningstiden, f.eks. pga. job eller uddannelse og
3) yngre patienter i alderen 18 til 35 år, som ofte er nemmere at nå via deres mobile enheder og for hvem det er mere trygt og mindre skamfuldt at modtage behandling på nettet end at møde op i klinikken.
I patientgruppen er der ofte lav motivationsgrad kombineret med ambivalens ift. at give afkald på spil, hvorfor der er øget risiko for tidligt behandlingsfrafald. Det er derfor afgørende vigtigt, at indholdet i programmet er relevant og afstemt med patienternes behov, så de bedre kan fastholdes i behandlingen.
Løsning
Vi har udviklet Danmarks første landsdækkende internetbaserede behandlingsprogram til patienter med ludomani. Behandlingsprogrammet er baseret på klinikkens evidensbaserede behandlingsprogram, dog tilpasset internetformatet.
Internetbehandlingen indebærer i udgangspunktet kun et enkelt fysisk fremmøde til en indledende forsamtale i klinikken og de øvrige 12 behandlingssamtaler erstattes af onlineprogrammet så behandlingen rykkes hjem i patientens stue.
Projektet er realiseret igennem et samarbejde med Funktionelle Lidelser (FL), som har ekspertise i internetleveret behandling, og via konsulentbistand fra Center for Telemedicin i Region Midtjylland, der bl.a. faciliterer et netværk om internetbehandling. Samarbejdet indebærer, at kræfterne hovedsageligt kan bruges på at udvikle indhold til programmet, da den tekniske platform fra FL kan genbruges. Det betyder også, at tilbuddet ikke indebærer udgifter til licenser for regionen. Center for Telemedicin er regionens videnscenter på området, der med høj grad af ekspertise bidrager til, at et projekt som dette bliver udviklet og implementeret med succes, og at løsningerne giver den højst mulige værdi for patienter, psykologer og samfund. Som led i projektet etableres der et samarbejde med praktiserende læger om at gøre muligheden for internetbehandling kendt. Ligeledes gøres der bl.a. opmærksom på muligheden for internetbehandling på uddannelsesinstitutioner, i sportsforeninger og i spillerforeningen.
Internetbehandlingsprogrammet har vist sig at udgøre en værdifuld ressource af vidensmateriale, som aflaster og inspirerer den enkelte behandler, samtidigt med at det sikrer en god struktur og standard i behandlingen. Internetbehandlingen bevirker også, at nye medarbejdere lettere kommer ind i behandlingens arbejde. Til sidst bidrager internetbehandlingen til, at den enkelte psykolog kan behandle flere patienter samtidigt og dermed hjælpe flere patienter ud af deres spilafhængighed.
Proces
Et helt centralt element i udviklingen af internetbehandlingen er brugerinddragelse. Både behandlere og patienter har, fra programmets helt tidlige udarbejdelsesfase, givet værdifuld feedback på tidlige prototyper og foreløbigt indhold.
Både behandlere og patienter har evalueret på bl.a. skemaindhold og konkrete øvelsers relevans, prioriteret materiale i behandlingsmoduler, vurderet relevans af videoklip i programmet osv. Patienterne har modtaget evalueringsskemaer og har udvekslet erfaringer om programmets foreløbige indhold med behandlerne. Denne brugerfeedback har kvalificeret behandlingsprogrammets indhold og sikret stor relevans for patienterne. Det internetbaserede format sikrer, at klinikken effektivt kan nå en større målgruppe, ligesom det er med til at give mere lige adgang til behandling og behandling, som passer ind i patientens hverdag.
Meget tidlig inddragelse af patienter og personale i udviklingen af det helt nye internetbaserede behandlingsformat, har resulteret i et bedre behandlingsprogram. En iterativ proces, med samskabelse og afprøvning af meget tidlige prototyper sammen med patienter og personale, efterfulgt af justering af prototyperne og arbejdsgangene samt ny test med patienter og personale efter revisionen, har givet megen læring og har styrket indholdet i programmet. Tidlig inddragelse af personalet mindsker desuden modstand mod "det nye" og tydeliggør patienternes nytte af programmet for personalet i afdelingen.
Psykolog
Stine Moldt
stine.moldt@rm.dk
5173 7287