NEUROKOMM

Opbygning af en fælles teknologisk vidensplatform (VAR) for viden om neurorehabiltering til at skabe/sikre fælles tværsektorielle rehabiliteringsstandarder/-procedurer. 

  • NEUROKOMM

Problem
Det nære sundhedsvæsen, og dermed et tæt samarbejde og videndeling på tværs af sektorer, er afgørende for at kunne skabe bedre behandlingsforløb for borgerne. ViC (Vestdansk Videnscenter for Neurorehabilitering), TUCV (Test og udviklingscenter for velfærdsteknologi), Viborg Kommune og virksomheden VAR-Healthcare ønsker at lave en prøvehandling for opbygning af en fælles teknologisk vidensplatform for viden om neurorehabiltering. Perspektivet er at sikre lige adgang til neurorehabilitering for borgere med en erhvervet hjerneskade, rygmarvsskade eller neurologisk sygdom uanset, hvor de er i deres forløb. Formålet med dette projekt er:

  • at afprøve muligheden for at opbygge en tværsektoriel vidensplatform baseret på viden og erfaring fra kommune, VAR Healthcare og højtspecialiserede neurorehabiliteringssteder.
  • at afprøve i praksis, hvordan man på tværs af sektorer konkret kan bruge samme procedure og dermed lære af hinanden og genbruge viden på tværs
  • at skabe bedre og mere konsistent kvalitet i rehabiliteringsindsatsen i såvel det kommunale som det regionale sundhedsvæsen. I første omgang med fokus på dysfagi.



Løsning
VAR-Healthcare er et beslutningsstøttesystem for sygepleje og sundhedsvæsnet som består af evidensbaserede procedurer, vidensopsummeringer, videnstests etc.. Hensigten med VAR er at tilbyde et system og en standard, som gælder på tværs af sektorer, og på tværs af uddannelse og praksis.  Dette styrker helhedsplejen i patientforløbene, sikrer at udøvelsen af sikker patientbehandling er forankret i kontinuerlig oppdateret viden/evidens.  Konkret er det ambitionen i dette projekt, at anvende VAR til at skabe/sikre fælles tværsektorielle rehabiliteringsstandarder/-procedurer indenfor i første omgang dysfagi på tværs af Viborg Kommune og Hammel Neurocenter/VCR og Klassisk Neurologi. 


Den højtspecialiserede viden om neurorehabilitering fra Hospitalsenhed Midt skal bringes i spil med de indsigter, som personalet fra Sundhed og Omsorg i Viborg kommune har ift. implementeringsmuligheder, feasibility og ”hands-on” arbejde i det kommunale samt den store viden, som VAR Healthcare allerede har på området. På denne måde får man forenet viden fra internationale og nationale forskning, fra erfaringer og praktisk viden på tværs af sektorer og land i et og samme system. 

VAR Healthcare ønsker med projektet dels at skabe bedre løsninger for deres kunder, dels at skabe et stærkt samarbejde med et af verdens bedste rehabiliteringshospitaler med henblik på yderligere kvalificering af deres system.

Med dette samarbejde benyttes et allerede udviklet innovativt og bæredygtigt værktøj, og med det undgår at bruge unødvendige ressurcer på ”at finde den dybe tallerken på ny”.

Det nyskabende i dette arbejde er, at vi tværsektorielt ønsker at bygge videre på et allerede eksisterende og velimplementeret system, der fungerer i den kommunale praksis. VAR er som ovenfor omtalt velimplementeret på det sygeplejefaglige felt i mange kommuner, hvor personale bruger systemet som opslagsværk og læringsredskab. Det vil i praksis gøre det meget nemmere at skabe et stærkt flow af viden mellem de to sektorer.

Proces
Mål:

  • På tværs af sektorer at udvikle og pilotteste op til 3 forskellige faglige procedurebeskrivelser relateret til dysfagi, der bygger på regionale, kommunale samt VAR Healthcare indsigter
  • Afgøre, om platformen VAR Healthcare er relevant, som platform for fælles udvikling og formidling af procedurebeskrivelser
  • At afsøge hvor stor en del af de eksisterende procedurer i VAR, som kan (gen-)anvendes (rehabilitering af patienten i forskellige sektorer).
Succeskriterier:

  • 3 konkrete procedurer er klar til afprøvning i større skala – dvs. flere kommuner
  • Anvendes procedurerne i kommuner og hospitaler (dvs. brugere i særligt det kommunale slår op i systemet. Dette for at få en indikation på, om platformen er relevant i relation til fremtidig udvikling). Vi kan skitsere rammerne for en samarbejdsmodel for udvikling af fælles fremtidige procedurer (ansvarsfordeling, organisering)
  • Er der opbakning fra Midtklyngen med ambitionen om at dele til andre klynger
Aktiviteter:

Fase 1: Etablering af styregruppe og eksterne samarbejder:

  • Klyngesamarbejde
  • Sundhedsaftale
  • Videncenter for neurorehabilitering (Rigshospitalet)
Fase 2: Identifikation og beskrivelse af de konkrete procedurer, der skal udvikles – og hvad er allerede tilgængeligt i VAR regi? Dette vil omfatte tæt samarbejde mellem repræsentanter fra Viborg Kommune RHN/VCR og Klassisk Neurologi samt VAR.

Fase 3: Livetest og løbende genbesøg af de udviklede procedurer i Viborg Kommune og på RHN/VCR/ Klassisk Neurologi.

Fase 4: Udvikling af mulig samarbejdsmodel. I samarbejde med styregruppe og eksterne samarbejder samt gennem indhentning af erfaringer fra det tætte samarbejde VAR faciliterer mellem hospitaler og kommuner i Norge afsøges en mulig fremtidig samarbejdsmodel

 


År   2022


NEUROKOMM
Kontakt Lene Bastrup Jørgensen
lenejoer@rm.dk
25150220


Udviklingssted
Vestdansk Videncenter for Neurorehabilitering (ViC), Regionshospitalet Hammel Neurocenter
Samarbejdspartnere

Sundhedsplanlægning i Region Midtjylland (sundhedsaftaler)

Videncenter for Neurorehabilitering på Rigshospitalet

TUCV (Test og udviklingscenter for velfærdsteknologi)

Viborg Kommune

VAR-Healthcare

Top