Øget støtte og rådgivning til socialt udsatte patienter med skadeligt forbrug af alkohol eller alkohol afhængighed – en udgående og opfølgende indsats

Tværsektorielt samarbejde om alkoholbehandling.

  • Øget støtte og rådgivning til socialt udsatte patienter med skadeligt forbrug af alkohol eller alkohol afhængighed – en udgående og opfølgende indsats

Problem
Vi søgte at forbedre behandling og pleje på tværs af sektorer for socialt udsatte mennesker indlagt på hospitalet med skadeligt alkoholforbrug eller alkoholafhængighed. Langtidsforbrug af alkohol er forbundet med udvikling af kroniske sygdomme, høj dødelighed, komorbiditet og ulykker. Det anslås, at omkring 600.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol, og at op mod 3.000 dødsfald om året er relateret til overforbrug.

Undersøgelser har fundet forskellige resultater, når man undersøger, hvordan man understøtter alkoholstop, herunder meget korte råd (Very Brief Advice), motiverende samtale (MI) og telefonopfølgning efter besøg på skadestuen. Baseret på en Wisdom-workshop udviklede vi et nyt patientforløb understøttet af en alkoholvejleder, der arbejder tværsektorielt.

De foreløbige erfaringer fra patienter og personale tyder på, at projektet med den tværgående indsats afhjælper et "hul", som har været mellem indsatser i primær-og sekundærsektor, og understøtter patienterne, gennem koordinering og fastholdelse, til et liv med mindre alkohol og for nogle et helt alkohol-stop.

Løsning
I et tværsektorielt projekt mellem Akutafdelingen, Aarhus Universitetshospital, og Aarhus Kommune udvikles og afprøves velkoordinerede og samskabende behandlingsforløb for en gruppe af borgere med mange alkoholrelaterede indlæggelser. Det overordnede formål er at øge udbytte af behandlingstilbud, at reducere akutte alkoholrelaterede indlæggelser og få flere i kommunale alkoholbehandlingsforløb, med deraf forbedringer i livskvalitet og forebyggelse af potentielle alkoholrelaterede sygdomme og skader.

De specifikke mål er

  1. at udvikle specialdesignede tværsektorielle forløb, der kan reducere de sundhedsskadelige konsekvenser hos målgruppen
  2. at flere borgere med et skadeligt alkoholforbrug eller afhængighed og mange alkoholrelaterede indlæggelser tilbydes og benytter et sammenhængende behandlingsforløb på tværs af sektorer
De prioriterede fokusområder i projektet udspringer fra en større workshop med repræsentanter for sundhedsprofessionerne og borger og omhandlede; identificering af målgruppen, differentierede og målrettede tilbud, og kompetenceudvikling af hospitalspersonale.

Forskellige prøvehandlinger er gennemført og er nu indskærpet til følgende fire prøvehandlinger;
1) screening for alkohol,
2) motiverende samtaler,
3) udgående og opfølgende funktion ved alkoholvejleder samt
4) koordinerende og involverende samtaler.

Den primære indsats i projektet er den udgående og opfølgende funktion ved en dedikeret alkoholvejleder. Formålet med denne funktion er at følge op på indlæggelsen og foregår i samarbejde med patienten og evt. pårørende eller en tilknyttet kontaktperson. Patienter med et skadeligt alkoholforbrug eller afhængighed med gentagne alkoholrelaterede indlæggelser følges hjem, og der foretages opfølgende besøg i hjemmet eller der, hvor patienten opholder sig. Derudover vurderes det, om der skal iværksættes øvrige foranstaltninger for at støtte patienten og undgå unødvendig genindlæggelse. Tilbuddet inkluderer opfølgning og evt. følgeskab til f.eks. alkoholbehandling ud fra patientens behov. Dette med henblik på at understøtte et sammenhængende behandlingsforløb på tværs af sektorer, hvor behandlingsudbyttet øges og antallet af ikke planlagte indlæggelser nedbringes. Antallet af opfølgende besøg vurderes ud fra patientens behov.

Proces
Løsningen blev udviklet på baggrund af en process der involverede både forskere, sundhedsprofessionelle fra hospital, kommune, herberger og politi m.m. samt repræsentanter for brugerne ved en wisdomsworkshop. Til workshoppen afdækkede vi eksisterende tilbud, mangler og ønsker, som blev kategoriseret og prioriteret:

  • Identificering af målgruppen
  • Differentierede og målrettede tilbud
  • Kompetenceudvikling af hospitalspersonale
Hver prøvehandling er understøttet af projektlederen, projektsygeplejersken (alkoholvejleder) og nøglepersoner i samarbejde med de sundhedsprofessionelle i primær- og sekundærsektor. Der er oprettet supervisionsgrupper med alkoholvejlederen og Rusmiddelcenter Aarhus, og Det Opsøgende Team til, at understøtte samarbejdet i forhold til konkrete patientforløb og til at afhjælpe organisatoriske problemstillinger.

På baggrund af de forskellige prøvehandlinger indskærpede vi projektet til at omhandle fire primære prøvehandlinger/ interventioner samt løbende supervision og undervisning af de sundhedsprofessionelle på hospitalet:

  • Screening for alkohol
  • Motiverende samtale
  • Udgående og opfølgende funktion ved alkoholvejleder
  • Koordinerende og involverende samtaler



 


År   2023


Øget støtte og rådgivning til socialt udsatte patienter med skadeligt forbrug af alkohol eller alkohol afhængighed – en udgående og opfølgende indsats
Kontakt

Klinisk sygeplejeforsker
Gitte Boier Tygesen
gibped@rm.dk


Øget støtte og rådgivning til socialt udsatte patienter med skadeligt forbrug af alkohol eller alkohol afhængighed – en udgående og opfølgende indsats
Kontakt
Chefsygeplejerske

Mette Haahr
mette.haahr@rm.dk


Udviklingssted
Akutafdelingen, Aarhus Universitetshospital
Samarbejdspartnere

Aarhus Kommune


Se mere


Top