Administrative opgaver ifm. planlagt kejsersnit er flyttet fra jordemoder til sekretær, og kliniske opgaver er blevet uddelegeret til sekretærerne.
Problem
Ønske om at optimere arbejdsgangen ved planlagt kejsersnit til gavn for både fødende og personale.
Løsning
Fødeafsnittet har optimeret arbejdsgangen ved det planlagte kejsersnit til gavn for både fødende og personale. Administrative opgaver er flyttet fra jordemoder til sekretær, og kliniske opgaver er blevet uddelegeret til sekretærerne.
På Regionshospitalet Randers blev 390 børn i 2018 født ved planlagt kejsersnit. Det planlagte kejsersnit er kendetegnet ved, at forløbene organisatorisk og administrativt ligner hinanden. Familierne har dog samme behov for individualiseret omsorg og tilstedevær af jordemoder som andre fødende. Jordemoderens arbejdsopgaver i forbindelse med det planlagte kejsersnit er dels det kliniske arbejde med mor, far og nyfødt, men også en betydelig administrativ opgave i relation til fødslen. Barnets fødsel skal dokumenteres og anmeldes, sogn og kommune adviseres, og familiens forløb med screeningstilbud planlægges.
Ved en fødsel har jordemoderen to patienter i samme seng, og der er arbejdsopgaver relateret til både morens, barnets og familiens forløb. Fødeafsnittet har med et tværfagligt fokus på smartere arbejdsgange til gavn for patienterne allokeret mere tid til det kliniske arbejde, således at jordemoderen kan bruge mere tid med familien frem for ved computeren.
Vedlagt er en oversigt, der illustrerer arbejdsopgaver før og efter opgaveglidning, hvor sekretærerne desuden er blevet oplært i at analysere navlesnorprøver.
Med denne ændrede opgavefordeling kan det kliniske personale bruge tid med patienten (den gravide + pårørende) fremfor bag computeren. De administrative opgaver er på færre hænder, hvilket minimerer risikoen for fejl ved overgange og overlevering. Jordemoderen kan holde fokus på familiedannelse og den første amning, uden at det får betydning for flowet i afdelingen. Det betyder, at der er en anden ro i forløbet, samt at jordemoderens kontinuerlige tilstedevær har stor betydning og værdi for den nybagte familie.
Proces
Motivationen for at arbejde med den optimerede arbejdsgang kommer dels fra ønsket om at skabe gode forløb for familierne, men også ud fra et ønske om at kunne aflaste jordemødrene ved travlhed samt undgå flaskehalse i afdelingen. Jordemødrene udtrykker stor tilfredshed med at kunne bruge deres tid på arbejdet ved familierne, og sekretærerne er glade for de nye arbejdsfunktioner samt for at kunne aflaste deres jordemoderkolleger.
Kvalitetsudviklingsjordemoder
Trine Fritzner
trijense@rm.dk
7842 1026