Sikker Medicin for Mor og Barn

Udvikling af et nyt, dynamisk og interaktivt informationssystem, der hurtigt kan generere relevante risikoprofiler for medicinindtag i graviditeten. 

  • Sikker Medicin for Mor og Barn

Problem
Over 60% af gravide anvender i dag receptpligtig medicin, hvilket betyder at flere gravide uvidende tager medicin som potentielt kan være skadeligt for fosteret. Samtidig undlader andre kvinder at tage deres medicin af frygt for at skade fosteret. Desuden har det endnu ikke været muligt at koble tidlig diagnosticeret fosterskade ved misdannelsesscanninger til indtag af medicin og samtidig gøre denne viden umiddelbart tilgængelig for lægerne i forbindelse med rådgivning af gravide.

Løsning
At udvikle et fast-track informationssystem som medtager fosterdiagnostik fra alle graviditeter og anvende det som et værktøj for fødselslæger og kliniske farmakologer, og herved sikre rådgivning af den gravide om indtag af medicin under graviditeten. Systemet kaldes OPTION (Optimizing Pharmacological Treatment In Obstetrics and during lactatioN). Informationssystemet skal bidrage med up-to-date information af højere kvalitet, og herigennem optimere overvågning af medicinsikkerhed under graviditeten. Herved gives kvinden og det ufødte barn de sikreste betingelser, i tilfælde af at kvinden er nødt til at tage medicin under graviditeten.




Informationssystemet skal kunne koble data fra journalsystemet Astraia, som indeholder data for ultralyd-scanninger af gravide, og BI-portalen, som indeholder data for medicinforbrug. Denne kobling kan bruges til at finde potentielle kausale sammenhænge mellem medicin og fosterskade. 




Det forventes at informationssystemet vil kunne nedsætte tiden drastisk mellem leddene i kæden fra data til information til viden til handlinger. 

Proces
Gennemførelsen opdeles i fem faser

Fase 1 – Opbygge datasæt og lave første udtræk af BI-portalen. Herunder udvikles første model som vil være et ”proof of concept”. 

 

Fase 2 – Omsætte datasættet til risikoprofiler for hvert enkelt medicinpræparat. De kliniske farmakologer skal have mulighed for at tilgå risikoprofilerne via Midt-EPJ og medtage disse i deres rådgivning. 

 

Fase 3 – Systemet skal evalueres i et pilotstudie på AUH over en seks måneders periode, hvor evalueringen vil tage udgangspunkt i kvalitet af informationen, tidsforbrug, brugbarhed og om informationen ændrer den overordnede konklusion. 

 

Fase 4 – Parallelt med pilotstudiet undersøges mulige input til informationssystemet. Dette gøres ved at invitere alle speciallæger i klinisk farmakologi i Danmark til at besvare strukturerede spørgsmål. 

 

Fase 5 – Visionen for systemet er, at det implementeres på alle kliniske farmakologiske afdelinger i Danmark 

 


År   2021


Sikker Medicin for Mor og Barn
Kontakt

1. Reservelæge, post doc, ph.d.,
Line Kolding
Line.kolding@rm.dk
+45 29 88 35 37


Udviklingssted
Klinisk Farmakologisk Afdeling, Kvindesygdomme og Fødsler, Aarhus Universitetshospital
Top