Patienterne får mulighed for at bestille en MDT-konference og dermed sætte sine behandlere fra aktuelle specialer sammen
Problem
Problemet er, at en del patienter med diabetes og anden kronisk sygdom oplever utryghed, usikkerhed, divergerende informationer fra flere afdelinger samt fragmenteret behandling.
Patientudløst MDT giver patienterne en stemme og mulighed for at samle relevante behandlere til et møde, hvor patienterne sætter dagsordenen. Emner til dagsordenen kan være uklarhed om behandling eller medicin, dårlig information m.m.
Løsning
Patienter med diabetes kan have flere komplicerende sygdomme, som kræver medicinsk behandling og kontrol på forskellige afdelinger.
For komplicerede problemstillinger har den enkelte behandler mulighed for at henvise patienten til en MDT-konference med udvalgte specialer for at afdække og behandle en konkret problemstilling, så denne mulighed dækker behandlerens ønske om optimering af behandling.
Men patienter med flere kroniske sygdomme kan opleve usikkerhed, utryghed og manglende sammenhæng i deres behandling - problemstillinger, som ofte ikke er erkendt i sygehusvæsenet.
Vi har derfor i Steno Diabetes Center Aarhus udviklet et nyt initiativ: "Patientudløst MDT", hvor patienterne får mulighed for at bestille en MDT-konference og dermed sætte sine behandlere fra aktuelle specialer sammen. Hele konferencen er tilpasset for at skabe en let og ligeværdig adgang, ligesom at patienten også har mulighed for selv at deltage i konferencen. På MDT-konferencen drøftes den problemstilling, som patienten selv beskriver. Det kan fx være mulighed for vurdering af behov for ekstra undersøgelser, optimering af den medicinske behandling og tilpasning af de ambulante kontroller og lignende.
Målet med Patientudløst MDT er at give patienten en sikkerhed for selv at kunne bestille kvalificeret hjælp fra forskellige specialer når/hvis det ønskes. Vi tænker, at det vil give øget tryghed, øget tilfredshed og større følelse af kontrol over sin tilstand.
Proces
Patientudløst MDT er under udvikling.
Hvordan udvikler vi patientudløst MDT?
Indledningsvis blev konceptet drøftet med StenoPanelet, som består af personer der enten selv har diabetes, er pårørende til én med diabetes eller er i risiko for at udvikle diabetes. Deltagerne fandt patientudløst MDT relevant og interessant at arbejde videre med.
I vores igangværende prøvehandlinger, har 500 patienter fået mulighed for at udløse en MDT. Vi inkluderede patienter med et åbent forløb hos Steno Diabetes Center Aarhus og mindst én kontakt på enten Afdeling for Lungesygdomme, Afdeling for Hjertesygdomme eller Afdeling for Led-og Bindevævs-sygdomme.
I alt 16 patienter har udløst en MDT, 7 MDT er afholdt. De 7 patienter bliver interviewet med det formål at få viden til at forbedre konceptet. Samme metode og fokus undersøges blandt fagpersoner, der deltager i patientudløst MDT. Desuden interviews personer der ikke har udløst en MDT, for at få indblik i mekanismerne for deres beslutning.
Hvem er med i udviklingsprocessen?
Der er en arbejdsgruppe og en styregruppe.
Der er pt. lavet samarbejdsaftaler med:
Forsker. Ph.d., Cand.scient.san.
Charlotte Gjørup Pedersen
CHGJPE@rm.dk
6130 7144