Patienter tilbydes alternativer til medicin under indlæggelse - fx ballstick, NADA, gåtur, samtale eller afspænding.
Problem
Patienterne er for lidt inddraget i egen behandling, og der er en mistanke om, at der gives for meget medicin.
Løsning
Løsningen er et lamineret A4 ark, der er ophængt på hver patientstue med billeder og beskrivende tekst til hver billede/mulighed, der illustrerer eksempler på ”PN – muligheder efter behov” under indlæggelse. Det være sig ballstick, NADA, gåtur, samtale, afspænding eller medicin. Billederne er fotografier, vi har taget af tilbuddene i afdelingen og med personalet som statister, for at gøre tilbuddene så nærværende og autentiske som muligt.
Personalet oplever, at der udleveres mindre PN medicin. Der er desuden i personalegruppen sket en kulturændring, hvor vi nuværende går i dialog med patienterne, når de, evt. af gammel vane, efterspørger PN medicin. Erfaringen er, at en gåtur, ballstick eller andre tilbud til tider har samme positive effekt som PN medicin (og nogen gange bedre effekt), og her er der ingen bivirkninger, tværtimod bedres relationen.
Mange patienter, der er psykisk sårbare, har behov for medicin, men vi ser også, hvordan medicinen kan have bivirkninger, der begrænser dem ift. deres livsførelse. Vi arbejder desuden med, hvordan vi under indlæggelse kan medvirke til at opretholde så stor selvstændighed og livsduelighed som muligt, og det var oplagt at sætte mere fokus på noget, der kan medvirke til at give denne sårbare patientgruppe troen på, at de selv kan påvirke egen psykiske trivsel, og at der er andre alternativer end PN medicin. Personalet oplever glæde ved, at patienterne tager mere ansvar for egen behandling. Det kan synes let for personalet at give en tablet og se patienten slappe af herved, men glæden ved at se at patienterne nu arbejder mere målrettet med at forstå den bagvedliggende følelse og tage handling herpå, har stor værdi ud fra et fagligt og menneskeligt perspektiv.
Patienterne får, i kraft af den øgede opmærksomhed på muligheder for at medvirke til egen mestring, en palette af erfaringer at medtage efter udskrivelse. Vi har oplevet, at en patient introducerede sin bostøtte til vores løsning ”PN – muligheder efter behov”, og de har fået en kopi heraf til at medtage til bostedet mhp. at udvikle modellen, så den matcher til de tilbud, der er mulighed for i deres regi.
I afdelingen laver kontaktperson og patient ofte en pleje- og funktionsbeskrivelse, hvor støttebehovet beskrives og herunder de PN – muligheder, som under indlæggelsen har været virksomme. Beskrivelserne sendes til primær sektor forud for netværksmøder, og erfaringerne fra indlæggelsen bliver således medtaget i den videre kommunale støtte. Deter således af stor betydning for patientens selvopfattelse, at de ikke passivt har modtaget behandling under indlæggelsen, men føler sig inddraget og får erfaring med at kunne foretage valg mhp. at bedre deres psykiske velbefindende.
Proces
Processen er fortløbende i gang da patienterne er kommet med nye ideer til udformningen af layoutet så det bliver mere brugbart. Det har været en selvforstærkende positiv proces, da det er blevet konkret hvilke tilbud, som vi har ud over pn medicin. Det er alle tilbud som både patienerne og personalet oplever har en mærkbar effekt, hvilket øger patienternes efterspørgesel og personalets motivation for at tilbyde.
Vi har lært, at den ide, der først udsprang af personalets behov for at gøre noget andet end det, der umiddelbart blev forventet - brugen af pn medicin - også var et stort behov blandt patienterne i afdelingen, som gerne vil inddrages i mestringen af egen lidelse ved at prøve nye tiltag. Implementeringen er gået forbavsende let. Vi formoder, det hænger sammen med, at der hos patienterne straks er en mærkbar effekt, hvilket også motiverer personalet til at bruge tiltagene.
Sygeplejerske
Mette Tylvad
mettyl@rm.dk
7847 7866