Softwarerobot, som gennem RPA-teknologi gør det muligt at arbejde med adfærdsdesign og nudging i MidtEPJ.
Problem
Psykiatriens Digitale MidtEPJ Assistent er svaret på et større organisatorisk problem om, hvordan Region Midtjyllands IT systemer ikke tilpasses sundhedspersonalet behov. Tidligere har man købt løsninger af eksterne leverandører baseret på ”eksperters” input. Som alternativ er der i dag etableret et regionalt udviklermiljø, hvor man tværfagligt udvikler sine egne løsninger og kan dele disse. Kliniske funktionaliteter udvikles langt hurtigere og med større brugerinddragelse (via designthinking) end nogensinde før. Tillige kan løsningerne tilpasses de enkelte specialers behov og løbende revideres ift de udfordringer.
Vi har opbygget Psykiatriens Digitale MidtEPJ Assistent som et framework, der kontinuerligt kan udbygges med flere praksisnær funktioner. Løsningen bliver således bedre og bedre over tid gennem egen udvikling men også ved at bygge andre gode løsninger ind i vores framework - fx en robot udviklet på hospitalet i Horsens, som kan godkende blodprøver. Derfor er Psykiatriens Digitale MidtEPJ Assistent er yderst agil løsning udviklet af medarbejdere for medarbejderne, som løbende bliver bedre og tilpasser sig de udfordringer, som medarbejdere, organisationen og ikke mindst patienterne måtte stå overfor.
Hver løsning i Psykiatriens Digitale MidtEPJ Assistent er en praksisnær løsning specifikt designet på baggrund af en udfordring, som lægerne oplever. Vi gør softwareudvikling tilgængeligt for den enkelte medarbejder i Region Midtjylland gennem anvendelse af Design Thinking, lokale udviklere og User Experience Designere. Med simple ressourcer afmonterer vi magten omkring digitalisering gennem en bottom-up tilgang. Vi løser Region Midts udfordring med et IT landskab, der ikke er skabt på brugerens præmisser ved at designe en løsning, som tager udgangspunkt i konkrete udfordringer fra lægernes hverdag.
Løsningerne kan i samarbejde med leverandørerne bygges ind i MidtEPJ over tid. På den måde bidrager vi til mere og bedre software for skattekronerne til gavn for folkesundheden.
Løsning
I Psykiatrien har vi udviklet en software robot, som gennem RPA-teknologi gør det muligt at arbejde med adfærdsdesign og nudging i MidtEPJ. Software robotten kaldes for Psykiatriens Digitale MidtEPJ Assistent og kan:
Proces
Løsningen er opstået grundet et tæt tværfagligt samarbejde mellem overlæge Michael Nielsen, RPA-udvikler Mikkel Rasmussen og User Experience Designer (UX'er)/projektleder Astrid Krogh Basse.
Projektet opstod på baggrund af en ide, som Michael fik på baggrund af sine mange års erfaring som læge i Psykiatrien. Mikkel blev koblet på og sammen fik de lavet en prototype til den første version af assistenten. Derefter blev Astrid koblet på som projektleder og UX'er og vores tilgang med Design Thinking og brugerinddragelse bragt ind i projektet. Gennem brugerfeedback og test har vi løbende fået afprøvet og forbedret vores løsning.
Processen for udvikling af løsningen har været svær, da vi selv har skulle etablere strukturen omkring den agile udviklingsproces fra bunden. Vi arbejder med løbende implementering gennem vores test af løsningen. Det er en del af kernen ved agil udviklingsarbejde, at man hurtigt og ofte "implementerer/tester" løsningen og derigennem får feedback fra brugerne med henblik på at udvikle det bedst mulige stykke software. Ved at have denne tilgang til implementering har vi lært utroligt meget om vores løsning, om lægernes psyker og hvordan man skaber et IT system, som kan imødekomme nogle af de udfordringer, de står med i dagligdagen.
En af vores vigtigste læringspunkter har været, at det gælder om at vise sin løsning til dem, der skal bruge den, hurtigt og ofte. Vores løsning havde aldrig udviklet sig til dét, den er i dag, hvis ikke vi havde gjort det.
Digitaliseringskonsulent
Astrid Krogh Basse
astrid.basse@rm.dk
2917 2292
Michael Nielsen
micniels@rm.dk
2028 3816