Problem
Som på så mange andre sengeafsnit i Region Midtjylland har sengeafsnittene på Regionshospitalet Silkeborg også et højt belægningstal, hvor der til tider også er tale om overbelægning. Ved at oprette RoSO har vi flyttet de patienter, der ikke er så behandlingskrævende, men dog har brug for observation, ud af sengeafsnittet. Dette frigør kapacitet på sengeafsnittene, så vi sikrer, "at det er de rigtige patienter, vi har i sengene" samt, at personalet har mere tid til at tilse de patienter, der kræver mere behandling.
Med andre ord så tager vi de stærkeste og mindst behandlingskrævende patienter ind i RoSO til observation, hvilket frigiver tid og arbejdskraft på sengeafsnittet.
Løsning
Tidligere er ambulante patienter, henvist til følgende undersøgelse eller behandling, blevet indlagt på et af Regionshospitalet Silkeborgs medicinske sengeafsnit:
- Patienter til en lunge- eller leverbiopsi i forbindelse med en kræftudredning
- Patienter med behov for at få drænet lunger eller bughule for væske i forbindelse med deres alvorlige kræftsygdom
- Patienter med en allergisk reaktion på kontraststoffer anvendt ved skanninger
Disse patienter har nu fået plads – pr. april 2020 - i et nyoprettet afsnit i Røntgen og Skanning kaldet RoSO. Formålet med dette nye afsnit er at aflaste sengeafdelingen, samtidig med at vi har skabt et bedre og mere trygt patientforløb.
Siden oprettelsen af RoSO afsnittet har vi haft 278 patienter til observation i Røntgen og Skanning (opgjort d. 31.3.2021). 91% af de 278 patienter ville have belastet de medicinske afsnit, der i forvejen kæmper med overbelægning.
I RoSO ligger patienterne gennemsnitlig til observation i 6 timer og fordeler sig procentmæssigt i følgende grupper:
- Patienter til en lunge- eller leverbiopsi 52% (144 patienter)
- Patienter med behov for at få drænet lunger eller bughule for væske 21% (60 patienter)
- Observation af andre patientgrupper 18% (49 patienter)
- Patienter som venter på transport 9% (25 patienter)
Førhen mødte patienterne ind og blev modtaget i medicinsk sengeafsnit. Herfra kom de til undersøgelse eller behandling hos Røntgen og Skanning for så efterfølgende at komme retur til sengeafsnittet til observation. Denne flytning mellem afsnittene er nu fjernet, og patienterne skal derfor kun forholde sig til ét afsnit, da hele forløbet er samlet i Røntgen og Skanning.
RoSO bemandes af to radiografer i tidsrummet 7.30-17.30 på hverdage. Dette har været med til at aflaste medicinsk sengeafsnit, da vi sikrer, at vi har plads til de mest komplekse medicinske patienter i sengene. Ofte er patienterne i RoSO ikke behandlingskrævende nok til at ligge i en seng på sengeafsnittet, men de har stadig brug for observation, såfremt at der skulle opstå komplikationer efter indgrebet (biopsien/drænagen). Kun ved alvorlige komplikationer eller ved behov for yderligere observation efter kl. 17.30 overflyttes patienten til et medicinsk sengeafsnit.
Ud af den population, der tidligere ville have optaget en seng på et medicinsk afsnit, blev 13% (31 patienter) overflyttet. Dette projekt handler derfor også om, at vi sikrer, at vi har de rigtige patienter i de rigtige senge og afsnit. Ændringerne har medført, at både modtagelse, undersøgelse, observation og udskrivelse for denne gruppe patienter foregår i regi af Røntgen og Skanning.
Når hele forløbet er samlet i ét afsnit, giver det mere kontinuitet og større tryghed for patienterne, samt at de senge, som RoSO patienterne ville have optaget i medicinsk sengeafsnit, nu kan benyttes af andre og mere plejekrævende patienter. Trygheden består bl.a. i, at patienterne bliver informeret om dagens undersøgelser af de radiografer og røntgensygeplejersker, som selv udfører undersøgelserne i et tæt tværfagligt samarbejde med sengeafsnittet, hvor den medicinske mellemvagt kan tilkaldes, hvis der skulle opstå komplikationer. RoSO sikrer færre skift mellem afsnit og dermed større sikkerhed for, at informationer og iagttagelser i forhold til patienten ikke går tabt i overleveringen. Samtidig får Røntgen og Skanning et tættere forhold til deres patienter, og det vil på sigt give bedre mulighed for at skabe forløb, der matcher patienternes ønsker og behov.
Radiografernes viden om røntgenbilleder og skanninger supplerer til det tværfaglige patientforløb, der styrkes ved, at den medicinske mellemvagt sammen med radiografen kan gennemgå undersøgelsen, og den faglige viden deles.
Som bonus har RoSO givet Røntgen og Skanning en unik mulighed for at tilbyde bedre forhold for patienter, der venter på liggende transport. Før oprettelsen af RoSO ventede patienterne på egen hånd på et leje på gangen i op til 3 timer. RoSO sikrer bedre forhold for patienterne og giver mulighed for, at patienterne kan vente i rolige omgivelser med mulighed for toiletbesøg og et glas saft. RoSO har derfor udfyldt et behov, som tidligere ikke var dækket godt nok. Dette kommer i særdeleshed patienterne til gode, og personalet i Røntgen og Skanning er glade for at kunne hjælpe vores kollegaer til at få hverdagen til at glide lidt nemmere. Derudover skaber RoSO et grundlag for, at vi kan udvide vores portefølje af radiologiske tilbud – eksempelvis anvendes RoSO nu også til at kunne gennemføre flere ambulante narkoseforløb i forbindelse med MR-skanning, hvor narkose ind i mellem er påkrævet.
(Fotos: Agata Lenczewska-Madsen)
Proces
For at få løsningen til at passe ind i vores kontekst har vi udarbejdet arbejdsgangsanalyser for de forskellige forløb. Dette er gjort i samarbejde mellem Røntgen og Skanning og de medicinske afsnit. Alle faggrupper var involveret, herunder kostkonsulent, bioanalytiker, serviceassistenter, læger, sygeplejersker og radiografer.
Da det ikke var muligt at mødes grundet restriktioner, foregik en stor del af implementeringen via nyhedsmails til de involverede medicinske afsnit. For at nå de medicinske læger havde vi en repræsentant fra de yngre læger med i implementeringen.
Vi lærte, at en på papiret simpel arbejdsgang kan være enormt kompleks, når den foldes ud. Derfor blev stien formet, mens vi gik på den, efterhånden som vi blev klogere på opgaven og kompleksiteten.