#Styrkdetnyeliv - den virtuelle tilgang

VR-briller med afslappende animationer for fødende og kvinder i fertilitetsbehandling

  • #Styrkdetnyeliv - den virtuelle tilgang

Problem
Oplevelse af uhåndterlige smerter og unødigt stor anspændthed i forbindelse med fødsel og fertilitetsbehandling.

Løsning
”#Styrkdetnye liv – den virtuelle tilgang” er et projekt, der tager afsæt i et større innovationsprojekt ”#styrkdetnyeliv”, igangsat af Kvindesygdomme og Fødsler. Formålet med det samlede innovationsprojekt er, at styrke kvinders empowerment under graviditets-, fødsels- og barselsperioden. I denne del af projektet afprøver klinikken i samarbejde med Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV) virtual reality (VR) både på Fertilitetsklinikken og Fødeafsnittet. Der er kørt to test-forløb af VR-briller med afslappende animationer for fødende og kvinder i fertilitetsbehandling. Animationer på VR-briller, som er testet, hedder ”Calm Place” og er udviklet af den svenske virksomhed Mimerse.

Mindfulness i VR har sin relevans og sin plads på hospitaler. Særligt på Fertilitetsklinikken i Skive har patienterne haft stor gavn af den tilbudte løsning. De føler sig mere afslappede og mindre angste forud for indgreb. Under indgreb havde man god effekt af at bruge løsningen til at distrahere og fokusforskyde. Under akutte forløb – som eks. Fødeafsnittet – kan VR have en positiv betydning for de patienter, der er trygge ved teknologien. Særligt i relation til vejrtrækning og afslapning mellem veer har kvinderne haft glæde af løsningen.

Resultaterne af undersøgelsen viste at:

- På Fødeafsnittet oplevede hele 37% en positiv effekt på deres velbefindende, samt oplevelse af ve-smerter og håndteringen af fødslen

- På Fertilitetsklinikken oplevede alle adspurgte, en væsentlig positiv effekt på deres ro og afslapning.

- VR briller har ingen negativ indflydelse på det indgreb eller det forløb, som patienterne har været igennem.

Ydermere har sygeplejersker og jordemødre udtrykt stor glæde ved VR som et ekstra tilbud til patienterne.


(Fotos: Agata Lenczewska-Madsen)

Proces
Ideen startede efter en oplevelse med VR og XR, hvilket skabte en stor nysgerrighed omkring VR og XR`s potentiale i Kvindesygdomme og Fødsler.

Projektet har været drevet af en tro på, at VR rummer et uudnyttet potentiale i forhold til brugeroplevelse, reduktion i smertelindrende medicin og styrkelse af kvindens empowerment. 

Konkret udvalgte vi gravide/fødende og kvinder i fertilitetsbehandling som vores målgruppe.

Derefter afsøgte vi XR-markedet for egnede løsninger, tjekkede om der var erfaring, som var relevant for os, og indbød adskillige samarbejdspartner.

Vi har haft stor glæde af at arbejde med Test og Udviklingscenter for Velfærdteknologi, hvor det blev tydeligt, at de har nogle virksomheds- og markedskompetencer, som vi havde brug for.

Omvendt var vi stærke på klinikken og praktikken, samt patient- og medarbejderforståelse.

Projektet var kontroversielt og lidt vovet, hvorfor det også var meget vigtigt, at der var en bred repræsentation af både sygeplejersker, jordemødre, men også hygiejnesygeplejersker, kliniske specialister samt studerende fra Klinisk Videnskab og Teknologi på Aalborg Universitet.

I første fase af implementeringen fik alle medarbejdere mulighed for at afprøve VR-brillen og stille spørgsmål mm.

Tovholderne var selv ude på fødegangen og Fertilitetsklinikken, hvor de hjalp kollegaer med at opsøge brugere og komme i gang med VR brillerne rent teknisk.

Derudover var hele arbejdsgruppen bevidste om at nævne VR-projektet i alle de sammenhænge, der var mulige for at holde fokus og interesse. 

Den største læring er, at VR og hele XR området har en plads på hospitalerne og kan være med til at føre os på helt nye veje inden for behandling, brugeroplevelse og bæredygtighed.

Lige præcist bæredygtighed er med os i Kvindesygdomme og Fødsler uanset hvilke nye initiativer, som vi tager i brug.

 


År   2021


#Styrkdetnyeliv - den virtuelle tilgang
Kontakt

Chefjordemoder
Katrine Corfitz Kildedal
katrine.k@rm.dk
7844 5703


Udviklingssted
Afdeling for Kvindesygdomme og Fødsler, Hospitalsenhed Midt
Samarbejdspartnere

Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi



Top