Udvikling af sundhedsteknologi, der kan understøtte patientens egenmestring og kontrol af kronisk sygdom, samt relevant reaktion på begyndende forværring i sygdom i samarbejde med læge og spl.
Problem
Patienter med kronisk lungesygdom, specielt interstitiel lungesygdom følges i resten af deres levetid, med henblik på kontrol af behandling, lunegfunktion, akutte forværringer samt hvornår der er behov for iværksættelse af palliativ indsats.
Medikamentel behandling, fysisk træning, tobaksophør, forebyggelse af infektioner med anvendelse af PEP fløjte, vaccinationer etc. er alle vigtige elementer i den samlede behandling.
Patienterne uddannes til at mestre deres kroniske lungesygdom via uddannelse og via selvmonitorering også digitalt. den digitale monitorering sker i samarbejde med Lungesygdomme, som har ansvar for pt's behandlingsforløb og for involvering af patienten og dennes pårørende.
Løsning
Projektet har til formål at imødegå fremtidens stigende behov for sundhedsydelser og knappe ressourcer ved at øge patientens egen mestring ved uddannelse og monitorering samt virtuel kontakt med sundhedsprofessionelle ved behov.
Herved frigøres sundhedsressourcer, så alle patienter kan udredes og behandles rettidigt. Patienter i kroniske forløb kan ses akut, når behovet opstår, frem for rutinemæssigt. Dvs. en fuldstændig omlægning af forløb i forhold til i dag. Patientinvolvering i hvilke redskaber og tiltag der vil være behov for, er en central tilgang i udviklingen af en samlet pakke.
Denne fuldstændige omlægning af ambulante kroniske patientforløb er i tråd med det sammenhængende patientforløb og den samlede opgaveportefølje i det nære sundhedsvæsen. Flere aktører er centrale i udfoldelse af visionen, bl.a. almen praksis, hjemkommuner, rehabilitering, patienter og pårørende. Center for Telemedicin (indledende møde er holdt), Innovationsenheden AUH (to møder er afholdte) evt. private firmaer (afventer afvikling).
Lungesygdomme er den førende afdeling indenfor optimal anvendelse af organisering af ambulante patientforløb, (patienter med kronisk lungesygdom) og optimal anvendelse sundhedsteknologi.
Proces
Mål
At udvikle teknologier samt indføre eksisterende teknologier ift. patientens egen-overvågning af tilstand. Handlingsplan for reaktion hvis overskridelse af på forhånd fastlagte og individuelle værdier. Teknologien kan være en app, PRO data via ambu-flex eller lignende, men også en vurdering af behov og mulighed for anvendelse af hjemme lungefunktionsmåling
Derudover
Center for Telemedicin ifht. app udvikling/(PRO data) eller anden sundhedsteknologi
Innovationsenheden AUH, sparring under projektet
BI-enheden
Plan og Økonomienheden (kontaktperson) ifht. korrekt kodning og registrering af aktivitet