Den første certificering af hospitalsrengøring nogensinde
Problem
Ved at reducere forbrug af både plastik og rengøringsmidler skabes værdi både direkte ved reduktion af CO2 og kemi-udledning, men også indirekte ved at synliggøre arbejdet med vores forbrug og adfærd.
Løsning
I samarbejde med Miljømærkningen Danmark lykkedes det i juni 2020 at opnå den første certificering af hospitalsrengøring nogensinde, på Regionshospitalet Randers.
Hospitalerne sætter betydeligt negativt aftryk på klima og miljø, og vores drift medvirker til klimaforandringerne. Dermed påvirkes vores alles sundhed negativt på sigt. Ved at reducere forbrug af både plastik og rengøringsmidler skabes værdi både direkte ved reduktion af CO2 og kemi-udledning, men også indirekte ved at synliggøre arbejdet med vores forbrug og adfærd.
Projektet har skabt fælles opmærksomhed omkring bæredygtighed på tværs af hele hospitalet, konkret på forbrug af plastposer og rengøringsmidler, men også mere generelt. Serviceassistenterne har været i dialog med næsten alle afdelinger på tværs af faggrupper. Arbejdet med Svanemærkningen har åbnet for dialog, skabt et fælles ståsted, da alle gerne vil bidrage til mere bæredygtig hospitalsrengøring. Som én af medarbejderne udtalte, så har det skabt en ny brik i servicemedarbejdernes faglighed, som gør det nemmere at snakke med alle, uanset 'rang'.
Det er første gang nogensinde, at man Svanemærker en afdeling på et hospital, og samarbejdet med Miljømærkningen Danmark har åbnet op for, at Miljømærkningen har fået fokus på hvordan man kan anvende 1.kl. miljømærker i relation til sundhedsvæsenet. Ikke kun på produkter, som vi har kendt det længe, men også i relation til processer/ydelser såsom rengøring.
Ved at arbejde grundigt med data for bl.a. indkøb og måle på forbrug, er ledelse og medarbejdere blevet opmærksomme på mængder og adfærdsmønstre. Der er gennemført undervisning af personalet, skiftet dyser på doseringsanlæg, indkøbt doseringshætter til rengøringsdunke, printet postkort, plakater mv.. Konkret har denne indsats resulteret i en reduktion af forbrug af plastposer på 16,4% svarende til 2,4 tons plast om året. Dette ved at personalet sammen har reduceret i antallet af skraldespande rundt på hele huset samt skiftet til mindre og tyndere poser, hvor det var muligt. Der anvendes nu 95% miljømærkede rengøringsmidler, hvor det før var 50-60%. Og endelig er forbruget af rengøringsmidler reduceret med 14,5%, svarende til 379 l om året.
I og med at afdelingen har valgt at certificere sig, er de forpligtet til årligt at følge op på, at forbruget ikke stiger igen, og hvert 4.år strammes certificeringskravene, så der skal løbende forbedres. Undervejs i processen gik afdelingen i dialog med MidtVask, idet en stor del af den daglige rengøring består i vask af linned, og det er muligt at certificere vaskerier generelt. MidtVask valgte også at gå i gang med en certificering, og er i dag også Svanemærkede.
Bæredygtighed er projektets helt centrale tema. Udover de klimamæssige effekter er der også positiv indvirkning på arbejdsmiljø, idet der anvendes mindre mængde kemi, og der er færre buk for skift af skraldespande. Derudover giver det gejst at være med til at gøre en stor forskel sammen, selvom alle kun kan ændre lidt ad gangen. Sammen ændrede afdelingen mere end forventet. Det fremtidige perspektiv byder på en mulig skalering af løsningen.
Proces
Vi har arbejdet grundigt med data for bl.a. indkøb og målt på forbrug, hvorved ledelse og medarbejdere er blevet opmærksomme på mængder og adfærdsmønstre. Der er gennemført undervisning af personalet, skiftet dyser på doseringsanlæg, indkøbt doseringshætter til rengøringsdunke, printet postkort, plakater mv..
I og med at Serviceafdelingen har valgt at certificere sig, er de forpligtet til årligt at følge op på, at forbruget ikke stiger igen, og hvert 4.år strammes certificeringskravene, så der skal løbende forbedres.
Undervejs i processen gik afdelingen i dialog med MidtVask, idet en stor del af den daglige rengøring består i vask af linned, og det er muligt at certificere vaskerier generelt. MidtVask valgte også at gå i gang med en certificering, og er i dag også Svanemærkede.
Processen blev båret af såvel bæredygtighedskonsulent som af ledelse og medarbejdere på Regionshospitalet Randers, og undervejs blev der udarbejdet en lokal implementeringsplan for bæredygtighed 2021-2022.
Vi lærte undervejs, at det er overordentligt vigtigt, at alle interessenter er involverede i processen.
Servicechef
Dorte Baarup
dorbaa@rm.dk
2751 0712
Charlotte Veien
charveie@rm.dk
7842 2941
Miljømærkningen Danmark