I Sterilproduktionen anvendes termiske kameraer til at hjælpe medarbejderne med at afgøre, om instrumenterne er afkølet tilstrækkeligt efter autoklavering
Problem
En del af et større flowoptimerings projekt, som samtidig er arbejdsgangs besparende uden af gå på kompromis med kvaliteten af genbehandlingsprocessen.
Løsning
I Sterilproduktionen anvendes termiske kameraer til at hjælpe medarbejderne med at afgøre, om instrumenterne er afkølet tilstrækkeligt efter autoklavering, således de kan sendes videre i genbehandlingsprocessen. Tidligere skulle medarbejderne subjektivt afgøre, om instrumenterne var afkølet tilstrækkeligt, hvor de nu får hjælp af de termiske kameraer til at afgøre det (hvilket også betyder færre berøringer). Det betyder ligeledes, at medarbejderne ikke skal gå forgæves frem og tilbage for at kontrollere det, men i stedet kan afvente at de termiske kameraer indikerer, at nu er instrumenterne ved at være afkølet, før de går ind og endeligt kontrollerer og frigiver instrumenterne.
Løsningen er med til at understøtte, at instrumenter, der ikke er afkølet tilstrækkeligt ikke sendes videre i genbehandlingsprocessen. Hvis instrumenter ikke er tilstrækkeligt afkølet, når de sendes videre, så kan der dannes kondens i sterilcontaineren, hvilket potentielt kan udgøre en risiko for patienten, og dermed medføre en UTH.
Løsningen er bl.a. inspireret fra isolering af huse, hvor termiske kameraer anvendes til at spore hvor der er varmetab. Ligeledes er løsningen inspireret fra maskinovevågning, hvor termiske kameraer anvendes til brandforebyggelse mm. I løsningen på Sterilafdelingen anvendes de "omvendt", idet vi bruger dem til at spore hvornår der er sket et stort nok varmetab.
Proces
Vi startede med at afprøve et infrarødt termometer, her kunne man aflæse grader. Det krævede bare stadig at man var tilstede i rummet og man manuelt "skød" på samtlige produkter. Ligesom det også krævede man løftede containeren og skød under.
Derfor indgik vi et samarbejde med teknisk afdeling som herefter foreslog løsning med termisk kamera. Dette afprøves i første omgang ca. 6 måneder med et kamera og en skærm. Herefter evaluering og evt. opsætning af et kamera mere samt en større skærm. Hertil har vi haft undervisning af flere omgange af medarbejderne, og særligt tilrettelagt så aften og nattevagter kunne modtage undervisning også.
Det viste hurtigt gode resultater med den ønskede reduktion af daglige antal skridt til og fra afkølingsrummet. Hvor man tidligere skulle gå frem og tilbage mange gange pr vagt til afkølingsrummet, til at man kan nøjes med 1-2 gange pr vagt. Dernæst mærkbart reduktion af daglige løft ved manuel håndtering af vores containere, som tidligere udelukkende blev vurderet ved manuelt løft og ved at mærke om de var afkølet. Det skal bemærkes at vi arbejder i 3 holdskift, alle årets dage. Stort tilfredshed fra medarbejderne. Og yderligere frisættelse af tid til andre vigtige opgaver i produktionen.
Det vi lærte undervej var at
- Formidling og undervisning er vigtigst.
- Procedure beskrivelse før afprøvning
- Det ville have været godt at vide hvad udgangspunktet var, antal skridt pr vagt mv. blot som motivation.
Leder af sterilproduktionen
Nynne Døssing Jakobsen
nynjak@rm.dk
2460 9941