Transportrobot

En robot, der kan hjælpe personalet på sterillagrene på Aarhus Universitetshospital med at forflytte tunge sterilvogne.

Problem
Løsningen reducerer hårdt fysisk arbejde på lagerne, og er derved med til at reducere belastninger i arme og ryggen samt færre vrid i kroppen. Løsningen er hertil et svar på at forebygge tidlig nedslidning af medarbejderne.

Løsning
Transportrobotten er en robot, der kan hjælpe personalet på sterillagrene på Aarhus Universitetshospital med at forflytte tunge sterilvogne.

En sterilvogn er en slags skab på hjul til transport af sterile instrumenter. En sterilvogn måler 76 cm x 56 cm x 158 cm Sterilvognene anvendes til transport af sterile varer og instrumenter mellem lagrene på AUH, og mellem lager og operationsafdelingerne på AUH. Transportrobotten, kaldet S-Dozer, kan forflytte 800 kg. Betjeningen af S-Dozeren sker ved hjælp af en fjernbetjening eller via et styrekonsol, som er en integreret del af Robotten. En tom sterilvogn vejer uden last ca. 70 kg, men fuldt lastet med steriludstyr kan sterilvognen nemt veje op mod de 200 kg. Sterillagrene har derfor været på udkig efter en løsning, der kunne afhjælpe udfordringen med at håndtere mange tunge sterilvogne for den enkelte medarbejder. Ved at undersøge markedet af elektriske køretøjer eller robotter, der kan transportere sterilvogne fra A til B, faldt valget på IMMO`s S-Dozer. Firmaet var samarbejdsvillig til at udføre en minimal ombygning, og derved tilpasse S-Dozeren, så den blev egnet til af håndtere sterilvogne.


For at kunne koble flere sterilvognene på Robotten kræver det en sammenkobling af sterilvognene. Sammenkoblingen af vognene sker ved hjælp af håndtag udviklet lokalt til formålet, da der ikke eksisterede en færdigsyet sammenkoblingsløsning. Håndtagene er udviklet i et samarbejde mellem flere afdelinger. Håndtagene er udviklet af en medarbejder fra sterillageret i samarbejde med en smed fra Teknisk Afdeling. Begge fra AUH. Firmaet IMMO har "finpudset" det lokalt udarbejdede modelhåndtag.


Aktuelt arbejdes der på at finde en mere permanent løsning med 3D print af håndtag. Vægten på håndtagene reduceres herved væsentligt. Råskitsen til håndtagene blev indledningsvis udviklet af en lagermedarbejder ud fra et ud dateret spritdispenserhåndtag. Håndtagsmodellen blev gjort mere robust i samarbejde med en smed fra teknisk afdeling på AUH. Denne model blev løftet til næste step af IMMO. Håndtagene var dog stadig et tungt og solidt håndtag i jern, men håndtagene ridsede sterilvognene. Dette førte til en videreudvikling. Der arbejdes aktuelt med en prototype på et 3D-printet plasthåndtag. Plasthåndtaget vejer betydelig mindre og ergonomisk let at håndtere, og samtidig ridser det ikke sterilvognene.

Ved brug af S-Dozeren reduceres der i belastningen af manuelt tunge forflytninger. Den enkelte medarbejder får færre belastede vrid i ryggen og reduceret belastning af arme og skulderparti i det daglige arbejde. Dermed forebygges nedslidning af medarbejderne. En medarbejder kan på en arbejdsdag forflytte op til 75 fyldte sterilvogne.

Proces
Starten af projektet var idégenerering samt undersøgelse af muligheder for at løse problemet med tunge forflytninger. Hertil blev det hurtigt klart, at en løsning med robotter kunne være en mulighed. Derefter blev der undersøgt markedet for disse, og fundet 3 kandidater som kunne løse opgaven.

Processen blev hurtigt til et fælles projekt i afdelingen. Hertil var mange forskellige parter involveret. Hertil var forskellige afdelinger fra AUH også involveret. Dette betød blandt andet at teknisk afdeling også var en del af projektet. Projektet blev ydermere bakket op af arbejdsmiljø organisationen.

Implementeringen blev en proces i flere faser. Dette betød at der igennem en prøveperiode på 2 måneder blev robotten tilrettet og forbedret fra første udkast. Dette betød at man fik præcis den løsning der passede til sterillagernes behov. Herefter har der været undervisning i brug af løsningen.


Undervejs i projektet stod det klart at flere af de løsningen virksomheden havde præsenteret ikke var en mulighed. Dette var blandt andet sammenkoblingsmetoden der ikke virkede optimalt. Hertil undersøgte vi selv muligheden for andre metoder, og igennem en længere udviklingsproces står vi nu med et håndtag der er printet i en 3D printer. 


 


År   2022


Transportrobot
Kontakt

Sektionsleder
Preben Rasmussen
preras@rm.dk
2999 5440


Udviklingssted
Sterilafdelingen, Aarhus Universitetshospital
Samarbejdspartnere

IMMO


Se mere


Top