Skift af tracheostomitube hos patienter via læge i akutlægebil
Problem
Udnyttelse af ressourcer samlet set og benefit for patienten, at denne kan forblive i eget hjem og ikke skal transporteres til sygehus, opleve evt. ventetid på tubeskift og transport tilbage til hjemmet. Disse patienter er kørestolsbrugere og bliver nemt udtrættet af en sådan tur, der kan tage 6-8 timer at få gennemført med de tiltag, det kræver, når disse patienter skal ud af huset med deres hjælper i handicap-bil eller via ambulancetransport.
Løsning
Skift af tracheostomitube hos patienter via læge i akutlægebil blev afprøvet som pilotprojekt i 2021, og dernæst overgik ordningen til at blive permanent.
Er beskrevet her: https://e-dok.rm.dk/edok/Admin/GUI.nsf/Desktop.html?open&openlink=https://e-dok.rm.dk/edok/enduser/portal.nsf/Main.html?open&unid=XA5A21896FB4B01B6C12587DB00512E11&level=PRAE&dbpath=/edok/editor/RM.nsf/&windowwidth=1100&windowheight=600&windowtitle=S%EF%BF%BDg
Ud af 105 patienter, som fik tilbudt ordningen, har 45 ønsket at deltage i prøvehandlingen. Disse har fået foretaget tubeskift i hjemmet af ALB læge i prøvehandlingen. Disse patienter har fået foretaget tubeskift i hjemmet af ALB læge med faste intervaller af 4-6 uger mellem tubeskift. Nogle patienter hyppigere, hvis der er problemer med tuben.
Der blev i prøveperioden medio april til 7. december 2021 foretaget 160 tubeskift i hjemmet. Herefter blev ordningen permanent.
Transport til/fra tubeskift i Respirationscenter Vest (RCV) kan tage 6-8 timer for den enkelte patient, da patienterne kommer hele regionen og tubeskift p.t. kun sker i RCV Aarhus.
Patienten sparer med denne ordning tid og kræfter på at undgå transport til et hospital blot for at få skiftet trachealstomitube.
Tidsforbrug for lægen fra akutlægebilen samt lægeassistent er på ca. 35 min, incl. køretid.
Borgere har overfor akutlægebils-læger udtrykt stor tilfredshed med ordningen, som er frivillig for borgerne at anvende.
Transport til/fra tubeskift i Respirationscenter Vest (RCV) kan tage 6-8 timer for den enkelte patient, da patienterne kommer fra hele regionen og tubeskift p.t. kun sker i RCV i Aarhus. Patienten sparer dermed tid og kræfter på at undgå transport til et hospital blot for at få skiftet trachealstomitube.
Tidsforbrug for lægen fra akutlægebilen samt lægeassistent er på ca. 35 min, incl. køretid.
Proces
Akutlægebils-ledere var inddraget i processen. Løsningen var inspireret af lokale tiltag mellem bl.a. Lægebil Randers og Lægebil Silkeborg og nogle af de patienter, der boede i deres nårområder.
Det blev i første omgang kørt som mindre pilotprojekt, og da alle parter fandt ordningen realiserbar som standardtilbud, blev det meddelt de akut-lægebilslæger, der alle er anæstesilæger, at de ville kunne forvente max. et tubeskift pr. vagt pr. akutlægebil som en del af den samlede opgaveløsning.
Læringen er, at finde løsninger, som tjener patienten bedst, hvis opgaven kan udføres på fagligt forsvarlig vis og med anvendelse af færrest ressourcer samlet set i et i forvejen presset sundhedssystem.
Risikomanager
Jytte Halborg
jytte.halborg@ph.rm.dk
2112 0769
Allan Bach
allabach@rm.dk