Udgående Dysfagi-Team

Afprøvning af et nyskabende udgående Dysfagi-Team til borgere med neurologiske lidelser med moderat til svær dysfagi. Jævnfør Sundhedsstyrelsens; “Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med erhvervet hjerneskade.” Heri beskrives borgernes ret til mulighed for afgang til specialiseret støtte på tværs af sektorer.

  • Udgående Dysfagi-Team

Problem
Dysfagi (problemer med at synke, spise og drikke) kan føre til fejl- og underernæring, lungebetændelse, samt øget dødelighed. På Klinik for Synke- og Spisebesvær på Hammel Neurocenter ses årligt ca. 300 borgere til dysfagiudredning. Nogle af disse borgere har kompleks dysfagi, og erfaring siger, at kommunale ergoterapeuter har forskellige forudsætninger for at håndtere og søge sparring til at håndtere genoptræning af disse borgere.

Løsning
Effekten af et Udgående Dysfagi-Team (UDT) blev undersøgt, hvor ergoterapeuter fra Klinik for Synke- og Spisebesvær undersøgte og (kortvarigt) genoptrænede borgeren i eget hjem, i tæt sparring med den kommunale ergoterapeut.

Formålet med projektet var at undersøge om et nyskabende Udgående Dysfagi-Team (UDT) kan afhjælpe dysfagiproblematikker hos borgere med neurologiske lidelser, og samtidig undersøge de kommunale ergoterapeuters oplevelse af UDT som behandlingstilbud og om de oplever at de får sparring og læring. Projektets resultater skal danne baggrund for et randomiseret kontrolleret studie (RCT), med henblik på etablering af UDT som et behandlingstilbud til Region Midtjyllands borgere med kompleks dysfagi, som følge af neurologiske lidelser

Proces

  • Der blev inkluderet 5 cases til UDT, som er borgere med neurologiske sygdomme med moderat til svær dysfagi. Der blev effektmålt på synkefunktionen før og efter intervention.
  • Der blev også gennemført interviews med de kommunale ergoterapeuter, for at få deres oplevelse af UDT som behandlingstilbud.

 


År   2020


Udgående Dysfagi-Team
Kontakt

Ergoterapeut, ressource person i trakealtube håndtering og dysfagi
Linda-Maria Delgado Grove
linddelg@rm.dk
78 41 99 10


Udviklingssted
Top