Træning af hånd, arm og opmærksomhed i virtual reality
Problem
Virtual reality neurorehabilitering har et stort, men ikke realiseret potentiale, for at øge intensiteten af træningen fx gennem selvtræning eller telerehabilitering. Nedsat opmærksom mod den ene side af krop og rum (spatiel neglekt) og nedsat arm- og håndfunktion er to hyppige følger efter erhvervet hjerneskade, der ofte forekommer samtidigt og som er oplagte at træne i virtual reality. Udvikling og afprøvning af virtual reality træning af disse følger kræver tid og ressourcer i tæt samarbejde mellem programmører og klinikkere.
Løsning
Der foretages et forprojekt som skal danne grundlag for at færdigudvikle en prototype samt undersøge feasibility, tolerability samt usability mhp. efterfølgende pilot- og effektundersøgelse. Der gennemføres en klinisk afprøvning med patienter fra Hammel Neurocenter og en videreudvikling af spilprototypen til genoptræning af hånd-/armfund og rumlig opmærksomhed (spatiel neglekt).
Proces
Selve projektet gennemføres i tre faser, hvor de søgte midler fra Sundhedsinnovationsfoden er gået til forprojektet:
Forprojekt: Færdigudvikling af prototype mhp. at optimere implementering af behandlingsstrategier i virtual reality i tæt samarbejde med samarbejdspartnere på Aalborg Universitet. Afprøvning og evaluering af systemet med 10 patienter.
Pilotprojekt: Afprøvning af virtual reality systemet på 20 patienter og 20 raske kontroller med henblik på vurdering af træningseffekter og skalering af egentlig effektundersøgelse.
Effektundersøgelse: På baggrund af fase 1 og 2 søges midler til en randomiseret kontrollet effektundersøgelse, hvis de foreløbige resultater tillader det.
Forskningsansvarlig neuropsykolog
Lars Evald
lars.evald@midt.rm.dk
7841 9057
Prototypen er udviklet i samarbejde med lektor Hendrik Knoche (HK) og forskningsassisent Bastian Ilsø Hougaard (BIH) Institut for Arkitektur og Medieteknologi, Aalborg Universitet.