Virtuelle transfersamtaler / fælles konsultationer som led i transitionsforløb for unge

Virtuelle fælleskonsultationer via videolink for de unge, der kommer fra andre hospitaler.

  • Virtuelle transfersamtaler / fælles konsultationer som led i transitionsforløb for unge

Problem
Der har i de senere år været et øget fokus på transition fra barn til voksen hos den unge med langvarig eller kronisk sygdom. Man ved, at et utilstrækkeligt transitionsforløb kan resultere i, at den unge i mindre grad følger den anbefalede behandling og opfølgende kontrol.

Formålet med virtuel transfersamtale (fælles konsultation) og opfølgende telefonisk kontakt er, at den unge oplever et trygt, godt og sammenhængende forløb ved overgangen til et nyt behandlingsteam. Håbet er, at den nye løsning kan bidrage til øget adherence til behandling og fremmøder på sygehuset.

Løsning
Sundhedsstyrelsen har i 2020 udarbejdet anbefalinger for det gode transitionsforløb i sygehusregi. Formålet er at sikre veltilrettelagte transitionsforløb med fokus på at skabe tryghed i overgangen til voksenregi. Baggrunden for anbefalingerne er, at mange unge patienter oplever overgangen fra en børne- og ungeafdeling til voksenafdeling som svær, da de udover at møde nyt personale også oplever ændrede tilgange og arbejdsgange fx i forbindelse med bestilling af medicin eller blodprøvetagning etc.(1).

Transitionsforløb består af tre faser: tidlig transition, overgangen og sen transition. De tre faser i transition har overordnet det formål at støtte den unge med langvarig eller kronisk sygdom i den gradvise øgede autonomi med fokus på støtte til større egenomsorg og mestring af sygdommen. Et utilstrækkeligt transitionsforløb kan resultere i, at den unge i mindre grad følger behandlingen (1).

I cirka to år har vi i samarbejde med Børn og Unge (BU) på Aarhus på Universitetshospital haft fokus på overgangen fra BU til Hormon- og Knoglesygdomme (HoK). I den forbindelse har vi implementeret fælleskonsultationer ved overgangen fra BU til HoK, hvor den unge og evt. pårørende deltager sammen med personale fra hhv. BU og HoK. I HoK varetager vi højt specialiseret endokrinologi og modtager unge fra hele Region Midt- og Nordjylland.

Vores nye tiltag er etablering af virtuelle fælleskonsultationer via videolink for de unge, der kommer fra andre hospitaler end Aarhus Universitetshospital.

Her mødes den unge, deres vanlige læge samt læge og sygeplejerske fra HoK, og vi præsenteres for hinanden og introducerer klinikken i HoK. Løsningen med konsultation via videolink er en velafprøvet og sikker metode (2), men bliver her anvendt i en ny kontekst.

Ud over fælleskonsultation tilbydes den unge, at sygeplejersken fra HoK kontakter den unge telefonisk tre uger efter for at følge op på konsultationen, men også for at hjælpe med at booke tid til fx blodprøver eller andre praktiske gøremål. Formålet med fælleskonsultationer og den telefoniske kontakt er, at den unge oplever et trygt, godt og sammenhængende forløb ved overgangen til et nyt behandlingsteam. Ved de første fremmøder på HoK møder den unge og evt. pårørende den læge og sygeplejerske de mødte ved fælleskonsultationen. En god oplevelse af forløbet og relationen kan gøre dialogen mere åben (1), og håbet er, at konsultationerne dermed kan bidrage til øget adherence til behandling og fremmøder på sygehuset.

Løsningen er afprøvet med flere unge, som har haft første fremmøde i afdelingen. De unge har haft mellem 8 og 18 års kontakt til en børn- og ungeafdeling inden overgangen til HoK. De har alle samstemmende fortalt, at løsningen gav tryghed i forbindelse med overgangen, og at det var dejligt, at de inden første fremmøde havde ansigt på det nye personale, de skal møde. For personalet i HoK giver den nye løsning en øget indsigt i sygdomsforløbet, centrale kliniske oplysninger og aktuelle problemstillinger og den unges sociale situation.

(1) https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Transition-sygehusregi/Anbefalinger-for-transition-fra-boerne--og-ungeomraadet-til-voksenomraadet-i-sygehusregi.ashx?la=da&hash=06AC85998FAB7703246261F122DF9FA1A0D7525F     
(2) https://telemedicine.cimt.dk/database/?fwp_country=europe&fwp_technologi=video-consultation 

Proces

  • Præsentation af løsningen på Regionsmøde for Børneendokrinologi (kontakt formidlet via sygeplejerske Lisbeth i BU, AUH).
  • Prøvehandling: Overlæge Kirstine Stochholm og sygeplejeske Pernille Wormstrup Carlsen ønskede at tilbyde transfersamtale til unge fra andre sygehuse end AUH. Dato og link blev formidlet. Prøvehandlingen forløb godt. Vi har lært, at det er nødvendigt med booking af 40 min. tider, men at videokonsultationen kun varer cirka halvdelen af tiden. BU læge har brug for tid mellem de virtuelle konsultationer, da de har den kliniske del af konsultationen, hvor de unge skal fra venteområde til konsultationen og eventuelle kliniske prøver skal udføres før fælleskonsultationen.
  • Involvering af de unge ift. tilretning af løsningen (vha. interview): Udviklingsansvarlig sygeplejerske Tina Guldager har udarbejdet interviewguide og lavet interview med unge, der var en del af prøvehandlingen. Resultaterne vil senere blive delt via artikel om løsningen og på markedsplads, AUH
  • Udarbejdelse af instruks med beskrivelse af bl.a. arbejdsgange og ansvar på tværs af afdelinger. Der vil formodentlig fortsat komme justeringer til arbejdsgange, når løsningen anvendes bredt i Region Midt og Nord og et størrer antal unge har afprøvet løsningen. Arbejdsgangene skal være forholdsvis ens trods forskellige afdelinger.
  • Formidling af dato for næste virtuelle transferdag, instruks og forslag til arbejdsgange via funktionspostkasse til BU-afdelinger (undtagen AUH) i Region Midt og Nord.
  • Tværfaglige drøftelser internt ift. planlægning af programmer/ optimering af arbejdsgange.

 


År   2023


Virtuelle transfersamtaler / fælles konsultationer som led i transitionsforløb for unge
Kontakt

Udviklingsansvarlig sygeplejerske
Tina Beck Guldager
tinaguld@rm.dk


Virtuelle transfersamtaler / fælles konsultationer som led i transitionsforløb for unge
Kontakt
Overlæge

Kirstine Stochholm
kirstine.stochholm@aarhus.rm.dk


Udviklingssted
Klinik for Hormon- og Knoglesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Se mere


Top