Giver patienten en bedre oplevelse af en grænseoverskridende undersøgelse, som også ofte er forbundet med ubehag og smerter
Problem
Patienter, som er bange, nervøse og utrygge ved den ukendte situation og procedure, de står overfor, hjælpes til at få flyttet fokus via VR-brillerne. Flere patienter, som har afprøvet VR-brillerne til koloskopi indtil nu, har udvist stor tilfredshed og vurderet, at det har virket smertelindrende for dem.
Løsning
I samarbejde med TUCV (test- og udviklingscenter for velfærdteknologi) afprøver vi VR-briller i forbindelse med undersøgelse af tyktarmen, for at give patienten en bedre oplevelse af en grænseoverskridende undersøgelse som også ofte er forbundet med ubehag og smerter. Vi har aktuelt én stue, hvor alle patienter (omkring 7 patienter dagligt) får tilbuddet om at have VR-briller på under undersøgelse. Her afspilles forskellige videoer, hvor man befinder sig på stranden med beroligende melodier.
Der tegner sig et billede af at patienten føler sig mere afslappet, oplever at det er dejligt at kunne distancere sig fra undersøgelsen og fagsnak, mens procedureren udføres.
Fordi der allerede nu viser sig et billede af, at patienterne har god gavn af VR-brillerne, forsøger vi sammen med TUCV at blive sat op med nogle kandidatstuderende fra Aalborg, som kunne have interesse i at komme på vores afsnit og lave yderligere forskning i tæt samarbejde med os ansatte, som allerede har mange ideér til, hvad der kunne være spændende at se mere på.
Vi har skopører (den fagperson som fører kikkerten) som dagligt giver udtryk for, at de hos flere af patienterne med VR-briller på kan mærke, at deres tarm slapper af (også tidspunkter hvor patienterne normalt vil spænde op i hele kroppen og dermed også tarmen). I afsnittet bliver patienterne allerede ved modtagelsen gjort bekendt med tilbuddet om VR-briller til undersøgelsen, og dermed får de muligheden for at overveje det, inden de kommer ned på stuen, hvor undersøgelsen foregår. Kun fire sygeplejersker er indtil nu oplært i håndtering af VR-briller, mens hele afsnittets personale er bekendt med vores mini-projekt og hvad de skal informere om ved modtagelse af patienterne.
(Fotos: Agata Lenczewska-Madsen)
Proces
For at afprøve VR-brillerne i afsnittet fik vi vores kliniske sygeplejespecialist med indover, som har større erfaring med at iværksætte nye projekter, hvordan man laver den bedste dataindsamling osv.
Vi har afprøvet VR-brillerne selv og på hinanden som kollegaer for også at indskrænke videoerne, vi har tilbudt til patienterne.
Et eksempel på læring undervejs:
Vi startede med at være to sygeplejersker, der skulle køre projektet, hvorefter to mere kom med, så vi på dem måde sikrede os, at der hver dag er én på arbejde som kan håndtere VR-brillerne.
Ved at få to sygeplejersker mere med, blev vi også mere opmærksom på, hvornår i proceduren at patienten skal have VR-briller på. Vi havde først tænkt, at VR-brillerne skulle på, mens patienten stadig er siddende på lejet, inden de skal lægge sig ned og blive undersøgt. Ved at snakke processen igennem blev det tydeligt for os, at det rent etisk ville være grænseoverskridende at få ført en kikkert ind i endetarmen "mens man ligger på stranden". Vi giver derfor først VR-brillerne på, når proceduren er startet.
Specialeansvarlig skopi-klinikken
Stine Andersen
staner@rm.dk
7844 9822
Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV)