AK-læringsportal

Nem adgang til viden om AK-behandling (Antikoagulationsbehandling)

  • AK-læringsportal

Problem
Portalen adresserer vores kollegers usikkerhed om korrekt håndtering af blodfortyndende behandling (AK-behandling).
Vores elektroniske portal kan anvendes af alle sundhedsfaglige medarbejdere, som arbejder med AK-behandling både lokalt og på nationalt plan.

Løsning
Vi har udarbejdet en læringsportal for AK-behandling (Antikoagulationsbehandling). Dette med baggrund i vedvarende utilsigtede hændelser, hvor fejl i AK-behandling medfører uhensigtsmæssige forløb med stor risiko for blødning og komplikationer, oftest relateret til forkert dosering. Vi ønskede at etablere en sikker arbejdsgang for håndtering af AK-behandling.

I portalen kan man finde viden om AK-behandling. Læringsportalen henvender sig til medarbejdere, der igangsætter og behandler patienter med AK-behandling, og er tænkt som et supplement til sidemandsoplæringen i afdelinger, hvor der opstartes AK-behandling.

Blodfortyndende lægemidler betegnes af Styrelsen for Patientsikkerhed som risikosituationslægemidler, og giver hyppigt anledning til utilsigtede hændelser. Viden om korrekt håndtering er derfor afgørende for, at patienterne får en behandling, der er både effektiv og sikker.

Læringsportalen bygger på voksenpædagogiske principper og indeholder:

Animationsfilm - Filmen gennemgår, hvad man som sundhedsmedarbejder skal være opmærksom på, når der opstartes AK-behandling, med udgangspunkt i flg. 5 punkter: Indikation - Kontraindikation - Dosering - Interaktion - Opfølgning.

Læringscases - I denne del præsenteres korte cases om konkrete utilsigtede hændelser, og hvad medarbejdere kan lære af dem.

Nyttige links og ressourcer - Links til National behandlingsvejledning, information om risikosituationslægemidler, artikel om AK behandling risiko for utilsigtede hændelser, lokal instruks for arbejdsgang ved AK behandling samt diverse undervisningsmaterialer (lommekort og plakater) - tilgængelige til arbejdet med AK-behandling i klinisk praksis.

Proces
Grundet hyppige utilsigtede hændelser relateret til AK-behandling startede vi et forbedringsprojekt "AK-behandling". Vi sammensatte et forbedringsteam bestående af en speciallæge og sygeplejerske fra vores akutte hjerteafsnit, en speciallæge og 2 sygeplejersker samt afdelingssygeplejerske fra vores tromboseklinik. Processen blev faciliteret og styret af og undertegnede (kvalitets- og patientsikkerhedskoordinator).

Under de første møder og drøftelser i teamet identificerede vi hurtigt fordelene i at indgå i samarbejde med Center for e-læring.

Vi vidste, at etablering af et e-læringskursus ville være udfordrende og tidskrævende, og vi valgte derfor at tænke i en anden retning. Samarbejdet med Center for e-læring faciliterede, at vi valgte en læringsportal frem for et e-læringskursus.

Forbedringsteamet gennemgik en omfattende proces for at udarbejde indholdsdelen i portalen, og ikke mindst storyboardet til animationsfilmen. Både læger og sygeplejersker var med i at udarbejde indholdsdelen i portalen.

Vi fik tilfældigt udvalgte medarbejdere til at kigge indholdsdelen igennem førend vi kunne sige vi stod med et færdigt produkt.

For at sikre ekstern validitet har vi samarbejdet med fire andre hjerteafdelinger i regionen, der har kvalificeret indholdsdelen. Dette sikrer, at portalen kan benyttes bredt i sammenhænge, hvor der benyttes AK-behandling.

 


År   2023


AK-læringsportal
Kontakt

Sygeplejerske
Heidi Kjærskov Brodersen
heibro@rm.dk
4013 4184


AK-læringsportal
Kontakt
Overlæge

Erik Lerkevang Grove
erikgrov@rm.dk
4014 2993


Udviklingssted
Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Se mere


Top