Et besøgshundeinitiativ til gavn for indlagte psykiatriske patienter
Problem
Der er i senge-psykiatrien et udækket behov for aktiviteter, der understøtter borgerens oplevelse af sig selv som menneske. Megen fokus under en indlæggelse er naturligt på naturen af ens lidelse og behandlingen heraf. Effektiv behandling må ud over håndtering af sygdom også involvere rum og lejlighed for udfoldelse af ressourcer, der også er til stede ved svær psykisk lidelse; herunder sansning, leg, evnen for omsorg samt positivt socialt samvær.
Alt dette giver besøgshunde i psykiatrien mulighed for på unik vis.
Løsning
Flere og flere undersøgelser viser, at kontakt med dyr kan have en positiv effekt på os. En hund kan skabe tryghed og reducere angst. Det kan være en positiv oplevelse at have nogen at drage omsorg for og føle sig imødekommet uden forbehold. Der er samtidig erfaringer for, at kontakten mellem patient og sundhedspersonale kan bedres ved introduktionen af en besøgshund.
Sengeafsnit S9 har i samarbejde med TrygFonden Besøgshunde udviklet, testet og implementeret et besøgshundeinitiativ til gavn for indlagte psykiatriske patienter. Besøgshundene er rekrutteret blandt ansatte i Region Midtjylland med psykiatrisk erfaring. Interessen for deltagelse i initiativet har været stor fra ansatte med hund og er foregået uden aflønning og i hundeejernes fritid.
For at kunne deltage i tilbuddet har hund og ejer skulle gennemgå og bestå TrygFondens besøgshunde-program. Besøgshundene gæstede med deres ejer afsnit S9 i perioden forud for corona-nedlukningen. Initiativet åbner nu glædeligvis op igen.
Besøgene foregår på et afmærket og afgrænset område efter aftale med rengøringsservice og afdelingsledelsen. Besøgene strækker sig typisk over 1 time én til to gange i ugen. I besøgsperioden har patienter mulighed for at tilbringe tid sammen med hunden, dens ejer samt de øvrige patienter med samme interesse og repræsentanter fra afsnittets sundhedspersonale. I fokus er hunden, der frit går rundt mellem de deltagende.
Initiativet har ikke givet anledning til utryghed eller anden form for gene for personer, der ikke ønsker kontakt med hunde, idet der har været en stor omhu omkring informering vedr. hundenes besøgstider og hvor det ville foregå på afsnittet.
Erfaringerne fra initiativer er meget positive og tydeligvis værdiskabende for de borgere, der i en svær periode har brug for en indlæggelse i psykiatrien. Både personale og patienter påskønner besøgshundene og ønsker, at de kunne være var mere tilstede. Hundene vækker glæde, begejstring og skaber snak på tværs – med ejeren, internt mellem patienterne og mellem personale og patienter. Flere fra personalet fremhæver, at hundene er et godt samtaleemne og fylder dagen med andet end sygdom. Hundene giver også associationer til privatlivet og får flere patienter til at mindes kæledyr og vise billeder af egne hunde. Kort fortalt skaber besøgshunde skaber glæde og nærvær.
Besøgshundene åbner et rum for et møde mellem indlagte patienter og sundhedspersonale, hvor udgangspunktet for udveksling og samtale er et vitalt, håndgribeligt og sanseligt fælles tredje; hunden. Samtidig aktiveres erindringer for de deltagende og herved personlige fortællinger, der er med til at uddybe forståelse og sympati ml. mennesker. Samme mekanismer er aktive ml. personalet på afsnittet, hvilket understøtter rammerne for et sundt og udviklende arbejdsmiljø. Endelig har initiativet skabt interesse og opmærksomhed blandt kollegaer fra andre afsnit og afdelinger, der håber på at kunne iværksætte tilsvarende tilbud til deres patienter.
Proces
Ideen sprang fra en personaledag, der blev fulgt op med et hyggeligt aftenarrangement. Vi talte i personalegruppen om, hvad vi kunne ønske vi kunne tilbyde de indlagte patienter – at der var brug for noget med varme og liv. I den sammenhæng kom ideen om besøgshund op, som jeg forfulgte.
Min søgen på eksisterende modeller førte mig til TrygFondens besøgshundeordning, https://besogshunde.dk/. Herfra begyndte et koncept-udviklende samarbejde med Trygfonden og projektchef for den daglige ledelse af besøgshundeordningen, Galina Plesner. Trygfonden stillede sig positiv ifht. et samarbejde og ideen blev med spænding tryktestet ved afsnits- og afdelingsledelse, der efter sanitets- og hygiejnespørgsmålet var clearet, gav grønt lys. Herfra fulgte konkrete drøftelser for modellen – hvem skulle have mulighed for at danne ekvipage (hund og ejer), spørgsmål omk. evt. honorering blev drøftet – afsøgning af bedste lokalitet for besøgene på sengeafsnittet gik i gang og information til personale og patienter blev udarbejdet mm.
Vi landende på en model, hvor alene hundeejerne med forudgående professionel erfaring fra psykiatrien kunne få mulighed for at deltage. Denne beslutning blev truffet for ikke at risikere at overvælde hundeejerne med den virkelighed af svært forpinte mennesker, der også eksisteret på et psykiatrisk sengeafsnit. Vi havde brug for hundeejerne, der havde forudgående kendskab til psykiatrien, så de kunne fokusere på deres hund og formidle den bedst mulige kontakt mellem hund og patient. Al deltagelse ville foregå frivilligt; dvs. uden for arbejdstid og uden honorering. Den oprindelige annoncering for ekvipager kan tilgås her, https://docs.google.com/document/d/1-qiIw42o4-vh18TvQn3BXGo-_pKkhJJys2LliTFKTtE/edit?usp=sharing
Opslaget gav anledning til mange positive henvendelser og vi indledte et samarbejde med to hundeejerne. Der blev gennemført et afklarende og indledende møde samt et opfølgende møde efter første ”session” mhp. at tilrette løsningen efter de første erfaringer. Evaluering af tilbud efter 5-6 sessioner, hvor ekvipager mødtes med undertegnede samt afsnitssygeplejerske for vurdering af indsatsen og om alle ønskede at fortsætte.
Det blev hurtigt klart, at initiativet var en succes for alle involverede; incl. personale som tidl. omtalt. Patienterne gav meget positive tilkendegivelser og spurgte løbende til, hvornår hundene igen kom på besøg. Hundeejerne gav udtryk for stor tilfredshed med initiativet som de samtidig oplevede særdeles meningsfuld, idet de nu havde en mulighed for at bruge deres hund til et godt formål og dele med andre de gode oplevelser kontakten med en hund kan give anledning til. Flere hundeejere fortalte, at de have gået og ventet på en mulighed som denne, men ikke fundet den før nu.
Der var forud for covid-19 nedlukning fremskredne planer for gennemførsel af dokumentation og evaluering af indsatsen i form af interview med patienter, hundeejeren og personale samt ved brug af kvantitativ dataopsamling. Det er vores klare intention af følge op på disse ambitioner.
Erfaringer:
Specialpsykolog i psykiatri
Nicolai Ladegaard
nicolai.ladegaard@ps.rm.dk
7847 2220
Trygfonden