Boostcamp

En camp for unge med autisme mhp. at skabe håb, gnist og handlekraft

  • Boostcamp

Problem
Antallet af borgere, der bliver diagnosticeret med autisme, er tidoblet de seneste 20 år. Samtidig viser en række undersøgelser, at autistiske voksne ift. beskæftigelse, livskvalitet, ensomhed og selvstændig livsførelse er markant dårligere stillet – ikke blot ift. den øvrige del af befolkningen, men også ift. mennesker med andre mentale handicap.

Ovenstående nedslående statistiskker indikerer et stort behov for at udvikle og afprøve nye, innovative tilbud, der går andre veje i forsøget på at støtte unge til øget empowerment, få fodfæste på arbejdsmarkedet og bidrage til at forebygge eller social isolation.

Løsningen er netop et forsøg på dette. Formålet er at give de unge et boost - at skabe håb, gnist og handlekraft og samtidig give den enkelte et positivt skub i retningen mod beskæftigelse og et aktivt liv, alt sammen for at bidrage til øget livskvalitet. Målene for løsningen er følgende:

- at de unge får positive erfaringer med at deltage i sociale sammenhænge
- at de unge får inspiration og større motivation til at finde vejen videre ift. beskæftigelse og/eller uddannelse
- at de unge opnår større selvforståelse og i højere grad føler sig som aktører i eget liv.

Løsning
Et meningsfuldt liv handler ikke kun om deltagelse på arbejdsmarkedet, men også om muligheden for at indgå i meningsfulde relationer og netværk. Tidligere var autismeområdet præget af en opfattelse af, at autistiske mennesker havde manglende ønske om og behov for relationer med andre mennesker. Fra vores daglige samarbejde med autistiske mennesker ved vi i dag, at denne opfattelse ikke stemmer overens med virkeligheden. Dette er i fuld overensstemmelse med studier, der viser, at autistiske mennesker har et ønske om at indgå i meningsfulde relationer med andre, og at ensomhed hos autistiske mennesker fører til højere risiko for angst, depression og nedsat selvværd. På trods af disse ønsker har autistiske mennesker ofte et meget spinkelt socialt netværk.


På baggrund af blandt andet ovenstående viden har vi i Specialområde Autisme udviklet et nytænkende tilbud målrettet normalt- og velbegavede autistiske unge voksne over 18 år, som er på kanten af beskæftigelse og/eller i risiko for social isolation. Tilbuddet har vi valgt at kalde 'Boostcamp', fordi formålet er at give de unge et boost; at skabe håb, gnist og handlekraft og samtidig give den enkelte et positivt skub i retningen mod beskæftigelse og et aktivt liv, alt sammen for at bidrage til øget livskvalitet.

Boostcampen er et højskole-lignende forløb af 8 døgns varighed. Udgangspunktet er den motivation, som de unge allerede besidder. Campen er derfor centreret om linjefag med emner, som mange autistiske unge interesserer sig for.

I efteråret 2020 var emnerne rollespil og animation, hvor undervisningen blev varetaget af undervisere med stor erfaring og viden inden for hvert deres område. Herudover indeholder Boostcampen involverende undervisning i selvforståelse, mentalisering, autisme og sanser, beskæftigelse og uddannelse, og medborgerskab – alle fag, der skal bidrage til at understøtte empowerment hos hver enkelt deltager.

Undervisningen foretages af medarbejdere og konsulenter fra Specialområde Autisme samt autistiske medundervisere, så de unge kan møde og interagere med rollemodeller, som de kan spejle sig i og blive inspireret af.

Boostcampen er bygget op ud fra en højskoletanke, så deltagerne bor sammen på campen, og udover linjefag og andre fag er der dagligt fællesspisning samt forskellige tilbud om sociale aktiviteter. Programmet løber alle dage fra morgen til aften. Der er to gennemgående, autismespecialiserede pædagogiske medarbejdere, som er tilknyttet campen alle dage for at skabe tryghed og kontinuitet for gruppen. Medarbejderne overnatter på campen.

Der er arbejdet målrettet med, hvordan hver enkelt deltagers læring og udvikling har kunnet forankre sig i deltagernes hverdag efter opholdet. Derfor har alle deltagere udpeget en kontaktperson fra deltagernes hverdag, som har deltaget i et indledende informationsmøde samt et afsluttende møde på campen, hvor den unge har kunnet fortælle, hvad vedkommende har fået ud af deltagelsen på campen samt hvad vedkommende ønsker at arbejde videre med efterfølgende.

Boostcampen er i samarbejde med Viborg Kommune blevet afprøvet i efteråret 2020 med deltagelse af 11 unge fra Viborg Kommune. Tidligere har vi afholdt to Boostcamps primært målrettet borgere, som er tilknyttet Specialområde Autisme.

Resultaterne af boostcampen er meget positive.

Proces
I 2016 gennemførte vi en interviewrunde med udvalgte sagsbehandlere fra jobcentre og myndighed, som viste, at der særligt efterspørges tidsafgrænsede tilbud til gruppen af normalt- og velbegavede autistiske unge


I 2017 gennemførte vi en workshop med deltagelse af kommunale aktører, eksperter inden for autismeområdet og ledere og medarbejdere fra Specialområde Autisme


En projektgruppe udviklede på baggrund heraf et pilotforløb, som blev afprøvet i 2017 og i 2018 med lovende resultater. Pilotforløbet gav os dog også vigtig læring. I den Boostcamp, der er afholdt i samarbejde med Viborg Kommune har der derfor været fokus på følgende:

o bedre information til og forberedelse af de unge og de professionelle omkring dem forud for campen
o øget fokus på forankring af positiv udvikling hos de unge i deres hverdagsliv efter campen


I forbindelse med den netop afholdte Boostcamp er der blevet udarbejdet en indsatsteori, der beskriver løsningens kerneelementer og præciserer de faglige antagelser om sammenhæng mellem ressourcer, aktiviteter og forventede resultater. Vi er netop nu i gang med at evaluere Boostcampen, hvor vi ud fra interview med borgere, pårørende, medarbejdere, undervisere og kontaktpersoner fra Viborg Kommune undersøger, hvorvidt de opstillede mål for campen er opnået og hvorvidt vores faglige antagelser om sammenhængen mellem aktiviteter og forventede resultater holdt stik.

 


År   2021


Boostcamp
Kontakt

Udviklingskonsulent
Krista Kajberg
krikaj@rm.dk


Boostcamp
Kontakt
Udviklingskonsulent

Johanne Rørdam Svane
johsva@rm.dk
2361 7524


Udviklingssted
Specialområde Autisme
Samarbejdspartnere

Viborg Kommune



Top