Café Liv

En recoverymentor/peer styret café, der har til formål at være et "fristed" for ambulante og indlagte patienter

  • Café Liv

Problem
Som tidligere patient i psykiatrien, følte jeg mig ofte ensom med min sygdom, jeg manglede nogen at spejle mig i. Dette var en af årsagerne til blev Peer-medarbejder/ Recoverymentor. I mit job som mentor erfarede jeg, at jeg ikke var den eneste med den følelse. Jeg begyndte at drømme om et fristed, hvor personer med psykiske udfordringer kunne mødes på tværs af psykiatriske diagnoser. Et sted, hvor man som menneske kunne tage noget med sig, f.eks. en faktuel viden, der vedrører et liv med psykiske lidelser, eller få personlige recovery orienterende fortælling. Det kunne også være den uformelle snak rundt om bordet, hvor der var plads til at lytte og fortælle og ikke mindst spejle sig i andre.

Det blev en drøm om at skabe et fællesskab, for som Sebastian synger: "Du er ikke alene, Der er én, der følger dig, og det´ helt på det rene, han har ligesom dig".

Der er ingen tvivl om, at et fællesskab skabt af Recovery mentorer/Peer medarbejdere giver en anden tryghed for deltagerne, for de ved, at vi i særdeleshed kender til, når livet gør ondt. Med sloganet: "Livet bliver ikke nemmere, du bliver stærkere", vil vi signalere til Café Livs deltagere, at de kan mere end de tror. Men hvis de ønsker forandring i eget liv, er det dem selv, der skal være drivkraften.

Den første gang vi afholdte Cafe Liv formulerede en af de fremmødte "Det har været fantastisk! Alle er i samme båd. Det er fedt. Der er ikke noget, der er hemmeligt." En udtalelse, der rørte mig og gjorde mig utrolig stolt.

Cafe Liv er et sted, hvor der er højt til loftet med masser af rummelighed. Mange vil måske tænke det som et rum med meget sårbarhed, og det er der også, men sårbarheden rummer også megen styrke og empowerment. Jeg er så stolt af at være til at at give mulighed for at forvandle ensomhed med sin sygdom til et fællesskab.



Løsning
CAFÉ LIV er en Recoverymentor/PEER styret café, der har til formål at være et "fristed" for ambulante og indlagte patienter, hvor man kan møde ligesindede. Caféen tager udgangs punkt i følgende udsagn Livet bliver ikke nemmere - men du stærkere!"

Caféen kører i øjeblikket 1 gang om måneden, hvor der er et kort oplæg, dagens emner som fx empoverment, motion og bevægelse, forskellige behandlinger som fx. ECT og TMS, der har desuden været et enkelt møde hvor temaet var pårørendehvor også pårørende kunne deltage. Efter oplægget er der drøftelse rund omkring ved bordene, omkring dagens emne.

Caféen har nu kørt i et års tid, der kommer omkring 20 patienter hver gang, og de meldt tilbage at er meget glade for tilbuddet.

Cafeen er startet af Recoverymentorer/peermedarbejdere fra Klinik 1 i afdeling psykoser, de har formået at udbrede det til et tilbud på tværs Afdeling for psykoser og Afdeling for mani og depression i Skejby.

Det giver stor værdi for patienterne at de kan mødes med ligestillede og lytte til og evt. dele egne erfaringer. De ansatte Recovery mentorer/peer medarbejdere deler erfaringer fra psykiatrien, og patienterne kan se der også er et liv efter indlæggelse eller forløb i ambulant psykiatri.

Det er positivt at tilbuddet afholdes udenom de "professionelle" på sygehuset, at man bliver mødt af ligestillede.

Proces
Egentlig var der ikke langt fra tanke til handling. Jeg kom med min idé om et fristed for personer med psykiatrien tæt ind på kroppen til min Recovery mentor kollega Sissel. Idéen blev straks grebet, og vi begyndte at lave udkast til at fremlægge idéen for specialkonsulent Gitte Skov, som blev vores rådgiver og tro væbner i processen. Da vi fremlagde Café Liv for vores ledelse Jette Nielsen og Bente Brysting, var der øjeblikkelig opbakning, og sammen fik vi sammensat en plan 'hvem, hvad, hvor og hvornår'.

I første omgang skulle det være Afdeling for Psykoser, der ville prøve en alternativ form for gruppeafholdelse med Recovery mentorerne/Peer medarbejderne som facilitator. Da idéen blev fremlagt for medarbejderne/Recovery mentorerne var der god opbakning, på den måde at alle havde noget byde ind med. Peers fra ADA gik til deres ledelse og spurgte om tilladelse til at bakke op om og deltage i projektet - hvilket der kom grønt lys til. Efter den første af afholdelse af Café Liv blev det officielt et fælles projekt for AFP og ADAs Recovery mentorer/Peer medarbejdere.

Vi er nu en gruppe Recovery mentor/Peer medarbejdere på ca. 9, der hjælper hinanden med at løfte de opgaver, der måtte være i forbindelse afholdelse af Café Liv. Én har en grafisk uddannelse med sig og har hjulpet med at skabe forårets folder og plakat, en anden går rundt på sengeafsnittene med disse foldere og plakater for at invitere indlagte til at deltage. En går også rundt på selve dagen for Café Liv og ledsager patienter fra sengeafsnittene ved behov. Andre holder informationsmøder med oplægsholdere, hvor der forventningsafstemmes i forhold til programmet og indholdet af oplæg. Desuden mødes vi i planlægningsgruppen, planlægger temaer, oplægsholdere og arbejdsopgaver.

Der er blevet holdt oplæg på personalemøder, skrevet en del mails for at udbrede kendskabet til Café liv.

I starten var det mest os Recovery mentor/Peer medarbejdere, der stod for oplæggene, men nu har vi haft "En Af Os" ude to gange og har indgået aftale om et videre samarbejde i efteråret. Vi har haft "Bedre Psykiatri" på besøg, et par fysioterapeuter til at fortælle motion og bevægelse, og i april og maj kommer der fagpersoner fra ETC og TMS området og fortæller om fakta omkring disse behandlinger. Til efteråret er der planer om at invitere Psykiatriens Hus ind, samt en person til at fortælle om Åben Dialog.


 


År   2023


Café Liv
Kontakt

Recovery mentor
Rikke Daugaard Møller Jensen
ridjes@rm.dk
2498 7187


Udviklingssted
Klinik 1, Afdeling for Psykoser, Psykiatrien i Region Midtjylland
Se mere


Top