Digitalt understøttet omsorg til de ufødte børn og indlagte gravide

Omsorg for gravide og de ufødte børn igennem forskellige innovative fysiske og digitale løsninger.

  • Digitalt understøttet omsorg til de ufødte børn og indlagte gravide

Problem
Når en graviditet pludselig kompliceres, og den gravide derfor indlægges på sengeafsnittet Afsnit for Gravide skaber det ofte stor utryghed og stress i hele familien. Årsagen til indlæggelse kan være for tidlig vandafgang, for tidlige veer, blødning, svangerskabsforgiftning, forskellige smerteproblematikker mm.

De gravide er indlagt på afsnittet i alt fra få dage til flere uger –  nogle gange måneder. De kommer fra hele Region Midtjylland, hvilket betyder, at mange er langt fra hjem og fra evt. børn. Et indlæggelsesforløb er ofte præget af uvished uden sikre svar på, hvornår de eks. føder, om blødningen kommer igen, hvilke konsekvenser det får for lige netop deres barn at blive født for tidligt osv.

Tilknytningen mellem mor og barn har stor betydning for både moder og barnets helse. En stresset, utryg gravid påvirker sit ufødte barn i en uhensigtsmæssigt retning. I nogle tilfælde komplicerer det endog tilknytningen mellem mor og barn.

Problemet er således høje stressniveauer hos den gravide. Løsningen på at mindske stressniveauet hos den gravide kalder på forskelligartede løsninger og kommunikationsformer.

Løsning
Afsnit for Gravide har igennem de seneste 1 ½ år arbejdet intensivt med at kvalitetsudvikle omsorg for gravide og de ufødte børn igennem forskellige innovative fysiske og digitale løsninger. Der er skabt en integration af både indretningsmæssig, kommunikativ og kropslig omsorg, som kan inspirere andre til en helhedstankegang i tilgangen til at skabe øget værdi for patienter. Integrationen er blandt andet sikret ved, at flere former for omsorg er samlet i én løsning, nemlig Den Digitale Forløbsguide.

Konkret har afdelingen arbejdet med:


1) Digital fortælling til familien, særligt søskende til det ufødte, barn, hvor humoren og fantasien har været det bærende element. Fortællingen tager udgangspunkt i et fantasiunivers, hvor det er muligt at få hovedrollen i fortællingen ved brug af en ekstern template. Historien kan læses eller høres oplæst af overlægen på afdelingen. Fortællingen gør brug af fantasi og litteratur som middel til beroligelse og understøtte tilknytningen til det ufødte barn.

2) Den fysiske indretning med bæredygtige materialer (træ og kork) mhp. at skabe et beroligende miljø på sengestuen. Der skabes samtidig med den fysiske udsmykning på sengestuerne en digital fortælling om tilblivelsen af kunsten, som kan skabe ro og mentalt velvære for patienterne i fælles venterum/opholdstue.

3) Mindfulness: I samarbejde med Dansk Center for Mindfulness har vi produceret mindfulness-lydfiler og yoga for sengeliggende, hvor vægten lægges på kropslig og mental omsorg og sundhed.

 4) Video og podcast med en patientfortælling af et langt indlæggelsesforløb.

5) Digitale fortællinger i form af tegninger. Afdelingen har udarbejdet animerede GIF´s, der venligt anviser den gravide, hvorledes hun kan øge omsorgen for og knytte sig an til sit ufødte barn.

Lydsporet er produceret med og af indlagte gravide under indlæggelsen. Det enkelte udtryk i mikroanimationerne og den legende tilgang til digitale fortællinger er således et innovativt supplement til den løbende faglige kommunikation og omsorg, som Afsnit for Gravide kontinuerligt sikrer. Disse er ligeledes integreret i Den Digitale Forløbsguide og kan derfor fleksibelt tages i brug.

Afsnit for Gravide har arbejdet med at udvikle kommunikationen med både gravide og pårørende, herunder søskende, og med særligt sårbare grupper af gravides tilknytning til barnet.


Løsningen består således i at tilbyde den indlagte mulighed for at tilgå informationerne på den indlagtes præmisser.


Proces
Under overskriften ”Her står du”, påbegyndte to jordemødre fra Afsnit for Gravide i 2021 arbejdet med at understøtte de gravide og deres partnere i den nyorientering, som sker, når graviditeten pludselig kompliceres, og de derfor indlægges på sengeafsnittet Afsnit for Gravide.

Overskriften ”Her står du” er inspireret af de informationstavler, som hænger rundt omkring på AUH – ofte uoverskuelige og svære selv at finde rundt i (særligt den tavle, som er placeret udenfor vores afdeling, hvor den røde ”dot”, der skulle markere, hvor man står, ikke er påtegnet kortet). Hovedformålet var at hjælpe de gravide med at navigere i deres nye tilstand.

1. Indsamle viden om indlagte og pårørendes behov.
Indlagte og deres pårørende blev spurgt, hvad der var vigtigt for dem under indlæggelsen. Vi bad dem også tage billeder fra deres indlæggelse og begrunde betydningen af billederne.

2. Mulige løsninger
Den Digitale Forløbsguide, som kvinderne allerede kendte fra deres graviditetsforløb, hvor de kan læse om det normale graviditetsforløb, undersøgelser mv., var det oplagte valg at arbejde videre med og lave forløbsguides for den komplicerede graviditet – både i tekst, lyd og billeder. Derudover er afsnittets hvide vægge og orange døre udsigten for kvinderne i dage/ugevis. Vi havde et håb om en udsmykning/indretning, som motiverer dels til ro, håb og frihed og kontaktede et forfatter- og kunstnerpar og bad om deres bud, da afsnittets vægge er et ”blankt” lærred at arbejde med.

3. Ejerskab /implementering
Personalet på afsnittet blev inviteret med ind tidligt i processen til at komme med bud på indhold. Og er blevet inviteret med ind i processerne i det efterfølgende arbejde, og den enkelte medarbejder har budt ind med det, personen havde lyst og kompetencer til.

Med indholdet havde vi et ønske om at bidrage til at klæde familierne bedst muligt på til at lande i fremmed og ukendt ”land” og hjælpe parrene med at orientere sig i de nye omgivelser. Endvidere klæde dem på til at indgå i kvalificerede dialoger med personalet – dvs. give dem mulighed for at indhente viden om deres situation, når de er klar til at tage information til sig.

Den Digitale Forløbsguide er ikke en erstatning af den menneskelige kontakt og information, men et forsøg på at bruge det digitale klogt.

4. Første delmål
Vi havde et stort ønske om at sammenkoble vores digitale arbejde med de fysiske rammer – at få stuerne/hele afsnittet til at spille sammen med den Digitale Forløbsguide, så slutproduktet ikke blot bliver et tv med noget information, der hænger på væggen, men at man på flere parametre kan mærke omsorgen og vores tema ”Her står du”.

 


År   2022


Digitalt understøttet omsorg til de ufødte børn og indlagte gravide
Kontakt

Jordemoder og projektansvarlig
Jane Klode
janeklod@rm.dk
4021 8920


Digitalt understøttet omsorg til de ufødte børn og indlagte gravide
Kontakt
Vicechefjordemoder

Marianne Raundal
2026 1615


Udviklingssted
Afsnit for Gravide, Aarhus Universitetshospital
Samarbejdspartnere

Emento


Se mere


Top