Gennemgang af procedurer for dokumentation i EPJ med henblik på at fjerne alt unødig dokumentation.
Problem
Dokumentation er i dag langt mere tidskrævende end tidligere. Meget personale klager over, at en del af kravene til dokumentationen er unødvendige/overflødige. Det er blevet for svært for plejepersonalet at vurdere, hvad der egentligt er nødvendigt at dokumentere, og det har derfor været nødvendigt at gennemgå kravene. Det blev tydeligt for os, at vi i egen faggruppe selv er med til at indføre nye krav i dokumentationen, og at vi derfor også selv skal tage ansvaret for at få dem fjernet igen, når de ikke længere giver mening.
Løsning
Formålet med dette projekt var at fjerne alt unødvendig dokumentation i EPJ. Vi havde brug for et tydeligt overblik over, hvad vi mener, der er "nødvendig" dokumentation. På baggrund af det er det nu i langt højere grad den enkelte sygeplejerske, som laver et fagligt skøn af, hvad der er nødvendig dokumentation i det individuelle patientforløb. Tidsforbruget på dokumentation er derfor minimeret.
Anne-Mette Iversen har, som dokumentationsansvarlig for hele Kræftafdelingen, gennemgået alle de regler og krav, der er opstået i dokumentationen igennem mange år. Det har hun gjort i samarbejde med afdelingsledelsen og dokumentationsnøglepersoner. På baggrund af dette blev det defineret, hvad der er "nødvendig" dokumentation, og unødvendige krav blev skåret væk. Derudover har Anne-Mette og dokumentationsgruppen sideløbende arbejdet med sprogbrug i dokumentationen.
Såvel patienter som kollegaer fra andre afdelinger og hospitaler i regionen, kan læse den dokumentation, vi laver i Kræftafdelingen, og det er derfor nødvendigt, at sprogbruget er kort, præcist og forståeligt.
I samarbejde med en ekspert i sprogbrug har Anne-Mette defineret "15 gode råd" til sprogbrug i den sygeplejefaglige dokumentation. Det gør det enkelt for dokumentationsnøglepersoner at arbejde med et tydeligere og mere præcist sprog i dokumentationen. Den løsning, Anne-Mette har skabt, er et struktureret arbejde med at skære unødvendige krav til dokumentationen væk, og at arbejde meget konkret med det sprog, der bruges. Hun har udarbejdet en meget konkret retningslinje, som anvendes i praksis. Det har betydet, at der i dag dokumenteres mindre, og at den dokumentation, der laves, er mere kort, præcis og forståelig.
Arbejdet har ført til, at sygeplejerskerne dokumenterer mindre, hvilket frigør tid til patientkontakten.
Sygeplejerskerne er nu frataget rigtig mange krav omkring dokumentation. Afdelingen har tillid til, at den enkelte sygeplejerske laver en faglig vurdering af, hvad der er relevant at dokumentere i det enkelte patientforløb.
Proces
Der har været stor opbakning fra afdelingsledelsen til dette arbejde, og de har ligeledes taget ledelsesansvaret for de beslutninger, som vi i fællesskab har besluttet.
Personalet har hele tiden været tæt involveret i arbejdet, og det har derfor været let at implementere løsningen.
Klinisk specialist
Anne-Mette Iversen
annive@rm.dk