Patientrapporterede oplysninger (PRO) i 2 forskellige former for gynækologisk onkologiske opfølgningsforløb
Løsning
Patientrapporterede oplysninger (PRO) i 2 forskellige former for gynækologisk onkologiske opfølgningsforløb, kaldet gyn-support og gyn-screening.
Patienterne besvarer et internetbaseret spørgeskema. Spørgsmålene i gyn-support og gyn-screening er målrettet symptomer/senfølger efter operation for livmoder-/livmoderhalskræft, på baggrund af: EORTC (European Organisation for Research and Treatment of Cancer). EORTC er et internationalt valideret spørgeskema til måling af livskvalitet, som er oversat og valideret til dansk version.
I gyn-support gennemgås den enkelte kvindes svar af en onkologisk-gynækologisk læge og en sygeplejerske med onkologisk sygepleje som speciale, inden hun kommer til opfølgning. Ud fra besvarelserne målrettes samtalen i henhold til hendes symptomer og behov.
I gyn-screening bruges løsningen til at vurdere, om der er behov for opfølgning i klinikken. Dermed undgår vi, at patienter kommer til opfølgning, hvor der ikke er behov herfor.
Rehabilitering og behandling af eventuelle senfølger er en vigtig del af opfølgningsforløbet efter operation for underlivskræft. Ved at bruge gyn-support kan opfølgningsbesøget tage udgangspunkt direkte i den enkelte patients vurdering af sit helbred. Ved at udfylde skemaet cirka en uge før besøget støttes patienten desuden i at forberede sig på besøget , gerne sammen med sine pårørende. Dette sikrer, at de emner, som patient og pårørende finder relevante, bliver taget op.
Hvis patienten ikke selv oplever et behov herfor, og der ved hjælp af gyn-screening heller ikke er dokumenteret en medicinsk indikation for et besøg, behøver kvinden ikke møde op. Kvinden kan dog altid anmode om enten at blive ringet op eller aftale en tid i klinikken.
Løsningen giver de læger og sygeplejersker, der står for opfølgningen, en god mulighed for at få indblik i, hvorledes kvinderne oplever deres helbred i efterforløbet efter deres gynækologiske kræftsygdom, allerede før de kommer til opfølgningen. Dette giver en god platform for samarbejdet med patient og pårørende, idet personalet har bedre mulighed for at forberede sig . Dette kan eksempelvis medføre, at andre fagligheder inddrages, såsom fysioterapeut, sexolog etc.
Proces
I arbejdsgruppen, som foruden afdelingens arbejdsgruppe består af Nanna Toxvig fra Ambuflex, har vi gennem et år afholdt flere gruppemøder, hvor vi har tilpasset løsningen til de behov, der er for kvinder, der skal til opfølgning efter operation for kræft i underlivet.
Arbejdsgruppens sammensætning med repræsentanter fra både klinik, ledelse, forskning og Ambuflex har understøttet implementering og relevans. Derudover har vi ved vores ugentlige afdelingsmøder i Afsnit for kvindesygdomme undervist kolleger i brugen af løsningen tværfagligt med deltagelse af læger, sygeplejersker, projektsygeplejersker og lægesekretærer.
Desuden har der været praktisk vejledning fra Jeanette Pedersen og Nanna Toxvig de dage, hvor systemet er startet i praksis. Der er ligeledes udarbejdet skriftlige vejledninger til patienterne, E-dok dokument om brugen af gyn-support og gyn-screening og laminerede vejledninger.
PRO løsningen gyn-support og gyn-screening er inspireret fra andre afdelinger, der har brugt tilsvarende Ambuflex løsninger. Onkologisk afdeling i Herning specielt.
Udover arbejdsgruppens tværfaglige sammensætning (læger, sygeplejersker og lægesekretærer) har vi i arbejdsgruppen haft følgegruppemøder med udviklingspersonale fra Rigshospitalet, Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland. Formålet med møderne var at kvalificere PRO-løsningen til patienter med gynækologisk kræft, ved at indsamle inputs til farvekodning og forventede arbejdsgange fra kliniske eksperter i andre regioner. Disse input er efterfølgende tilpasset til den kliniske hverdag lokalt.
Kræftsygeplejerske
Jeannette Pedersen
jeanpede@rm.dk
7845 3585
Ambuflex i Region Midtjylland, Rigshospitalet, Region Sjælland, Region Syddanmark