Bevægelsessensorer sikrer nøjagtig opfølgning af symptomer og skræddersyet behandling af patienter med Parkinsons sygdom.
Problem
Med udgangspunkt i min kliniske hverdag med ambulant kontrol af Parkinsons patienter, har jeg observeret, at der ofte er udfordringer med at justere den medicinske behandling nøjagtigt. Det skyldes at behandlingen justeres efter usikre faktorer, herunder patientens udsagn og neurologisk undersøgelse af motoriske symptomer med Unified Parkinsons Disease Rating Scale part III (UPDRS-III).
Det er veldokumenteret i litteraturen, at UPDRSIII scoren er forbundet med usikkerhed, da den afhænger af neurologens visuelle vurdering af, hvor godt patienten udfører en motorisk test. Der er tale om en ældre patientgruppe typisk langt over 60 år, som kan have udfordringer med at holde styr på symptomernes karakter, timing og varighed. Der er der behov for en digital løsning, der kan give mere præcise målinger af bevægelseshæmning og med større detaljeringsgrad.
Løsning
PARKINsensor et innovativt tværfagligt samarbejde mellem fysioterapeuter og neurologer, der anvender moderne teknologi til at tilbyde skræddersyet behandling til patienter med Parkinsons sygdom. Trådløse bevægelsessensorer anvendes til fuldkropsmåling af koordination og motorisk funktion, hvilket resulterer i mere nøjagtige vurderinger og bidrager derfor til optimering og effektivisering af den kliniske arbejdsgang.
Desuden kan sensor-baserede målinger bidrage til at udligne ulighed i sundhed ved at opdage forværringer af sygdommen i tide, selv hos patienter med mindre opmærksomhed på deres sygdom eller som mangler pårørende til at hjælpe dem.
Proces
1. Test-retest variabilitet
2. Korrelation med kliniske mål
Læge, post.doc.
Jenny-Ann Phan
jenpha@rm.dk
27 40 13 05
Lægelige samarbejdspartnere:
Mette Møller, overlæge, Neurologisk afd., AUH
Per Borghammer, overlæge, Nuklearmedicinsk afd., AUH
Fysioterapeutiske samarbejdspartnere:
John Brincks, Docent i Fysioterapi, VIA Aarhus
William Sloth, Docent i Fysioterapi, VIA Holstebro