QR koder til kompetencer i vagt for operationssygeplejersker

Et digitalt overblik over kompetencer i vagt for operationssygeplejersker

Problem
Det har været med til at skabe (digitalt) overblik over operationssygeplejerskernes kompetencer i forhold til akutte operationer.  Dermed har det givet fokus for vores indsats i forhold til kompetenceudvikling, både for individuelle sygeplejersker, men også for afdelingen som helhed. Dermed målrettes indsatsen direkte. 

Løsning
Formål med projektet/forskningen
I pilotforsøget på Bedøvelse og Operation Syd på Aarhus Universitetshospital undersøges om QR koder kan bruges til at vurdere egne sygeplejefaglige kompetencer i forbindelse med operationsprocedurer.

Formålet er at skabe et digitalt overblik over kompetencer i vagt for operationssygeplejersker. Følge udviklingen og fokus for læring.

Projektbeskrivelse
Alle ca. 40 operationssygeplejersker på to operationsafsnit på Bedøvelse og Operation Syd har ved projektets start vurderet egne kompetencer (baselinedata). Når en operationssygeplejerske har deltaget i en operation scannes en QR kode, følgende skal besvares:

1. Procedurenavn (der vælges den procedure man har deltaget i)
2. RegionsId
3. Dato
4. Egen vurdering af:

  • Jeg føler mig endnu ikke kompetent i proceduren
  • Jeg føler mig kompetent til usteril kompetence (gulvfunktion) i blandede hold Jeg føler mig kompetent til steril kompetence (i vask) i blandede hold
  • Jeg kan varetage begge funktioner sammen med en erfaren kollega
  • Jeg føler mig kompetent og kan selvstændigt varetage proceduren
5. Kommentarer

Svarene samles i en database, hvor vagtplanlæggeren ud fra svarene kan planlægge hvilket personale, der skal deltage i de forskellige operationer. Hvert kvartal analyseres data med henblik på, at flest mulige kan indgå i flest mulige funktioner og operationsprocedurer. Løbende præsenteres delresultater i nyhedsbreve og på morgenmøder.

Resultaterne præsenteres som søjlediagrammer, hvor der er fokus på afdelingens samlede faglige udvikling og ikke den enkelte medarbejder.

Projektet forventes afsluttet efter et halvt år og implementeres på hele operationsafdelingen, hvis der er grundlag for det. Vi har startet med kompetencer for operationssygeplejersker, men kan se stort potentiale for andre faggrupper og kompetenceområder. Fx basisoplæring for alle sygeplejersker og læger ( lige nu analog logbog) konkret kompetence

Proces
Tværfagligt samarbejde, hvor vi hver især bidrog med vores kompetencer indenfor vores fagområder. Vi undersøgte sammen muligheden for at udvikle en digital løsning, som var tilpasset vores afdeling.
I projektgruppen udviklede vi løsningen, hvor vi havde fået input fra operationssygeplejersker i afdelingen fx på personalemøder og en workshop på en temadag.

I forhold til implementeringen, testede vi projektløsningen flere gange og tilpassede den i samarbejde med de specialeansvarlige for operationsområdet, før vi implementerede den. De specialeansvarlige operationssygeplejersker var rollemodeller for løsningen og implementeringen.
Vi har lært, at den digitale løsning forholdsvist nemt kan implementeres, hvis man fra start har alle med i processen.

 


År   2024


QR koder til kompetencer i vagt for operationssygeplejersker
Kontakt

Projektmedarbejder
Maria Toppenberg
matopp@rm.dk
2371 1129


QR koder til kompetencer i vagt for operationssygeplejersker
Kontakt
Oversygeplejerske

Pia Brandt
piabrand@rm.dk
2370 5685


Udviklingssted
Bedøvelse og operation syd, Aarhus Universitetshospital

Top