Refleksionsmøder, som bidrager i den kliniske praksis til en nuanceret forståelse af udfordrende situationer og relationer.
Løsning
Med udgangspunkt i et afgangsprojekt på Sundhedsfaglig Diplomuddannelse omhandlende udvikling af relationskompetence gennem refleksion har vi på Dialyseafsnittet i Viborg etableret et pilotprojekt om implementering af refleksionsmøder for en gruppe sygeplejersker i afsnittet.
I implementeringsprocessen er afprøvet en metode med afsæt i Narrativ Teamrefleksion, som vi har fundet anvendelig til refleksionsmøder i en sygeplejefaglig kontekst, og hvor samarbejdet mellem sygeplejersker, afdelingssygeplejerske og forskningslektor har resulteret i, at refleksionsmøder forventes at blive et fremtidigt tilbud for kompetenceudvikling til sygeplejersker i afsnittet.
Refleksionsmøderne bidrager i den kliniske praksis til en nuanceret forståelse af udfordrende situationer og relationer i de langvarige kontaktforløb til kronisk multisyge hæmodialysepatienter.
På hæmodialyseafsnittet kommer patienterne ambulant tre gange ugentligt ofte gennem flere år. Det giver sygeplejerskerne langvarige kontaktforløb til patienterne og stiller særlige krav til sygeplejerskernes relationelle og pædagogiske kompetencer.
Gennem sygeplejefaglig refleksion opnår vi flere perspektiver og en nuanceret forståelse for udvalgte patientsituationer, hvilket giver en mere lyttende og fokuseret tilgang til borgeren. Møderne bidrager til en øget refleksionsevne i kontakten med borgeren.
Proces
Implementering af refleksionsmøder er blevet en succes på baggrund af samarbejde mellem leder, sygeplejersker i afsnittet og forskningslektor, hvor der fra alles side er udvist engagement, vilje og mod. Engagement har vist sig i mange timers arbejde fra undertegnede, velvillighed og opbakning fra leders side til at skabe rammer økonomisk og tidsmæssigt, viden og faglig sparring fra forskningslektor samt opbakning og interesse fra kolleger.
Deltagerne i refleksionsmøderne har alle udvist stort mod til at vise egen sårbarhed i de fortællinger, som er bragt op til møderne.
Processen har været spændende, udfordrende, tidskrævende og lærerig. Det har været en meget konstruktiv proces at opleve, at et resultat fra videreuddannelse (afgangsprojektet) bliver omsat og implementeret i et konkret tiltag i afsnittet. Ifm. planlægning af møderne har der været mange logistiske områder at medtænke (tidspunkt, rammer osv.)
Specialeansvarlig sygeplejerske
Lone Anette Pedersen
lone.anette.pedersen@midt.rm.dk
7844 7720