Et rum, som med sin indretning understøttet refleksion, faglig fordybelse og restitution og andre formål - for sygeplejersker og studerende
Problem
En typisk dag for en opvågningssygeplejerske er travl med mange korttidskontakter, mange sygeplejehandlinger og patientrelaterede gøremål. Afdelingens opbygning gør det svært at finde et egnet sted, hvor der er plads og ro til uforstyrrethed. Et typisk personalerum på et hospital kan være en broget affære både hvad angår kunst på vægge og interiør. Det er oftest et meget klinisk rum. Det ønskede vi at gøre noget ved.
Løsning
I Opvågningen, Regionshospitalet Randers, er sygeplejerskerne udfordret af de fysiske rammer. En typisk dag for en opvågningssygeplejerske er travl med mange korttidskontakter, mange sygeplejehandlinger og patientrelaterede gøremål. Afdelingen er døgnåben og modtager årligt ca. 8000 voksne og børn. Det store flow af patienter i det åbne rum med plads til 14 patienter ad gangen betyder, at opvågningssygeplejersken ofte har mange bolde i luften, og arbejdsmiljøet er præget af støj og mange indtryk. Afdelingens opbygning gør det svært at finde et egnet sted, hvor der er plads og ro til uforstyrrethed.
Vi har ønsket at skabe et multifunktionelt personalerum i samarbejde med afdelingens sygeplejersker, studerende og arkitekt Mette Folmer. Indretningen skal understøtte refleksion, faglig fordybelse og restitution for sygeplejersker og studerende men også bruges til frokostpauser, undervisning, samtaler mm. En lille oase, der giver ro i sindet, fremmer arbejdsmiljø, arbejdsglæde og dermed patientsikkerhed.
Sygeplejersker oplever rummets ny indretning som en energi-booster til frokost og pauser. Antallet af forstyrrelser er reduceret med 75 % i personalerummet, hvilket mindsker stress niveau og øger arbejdsglæde. Sygeplejersken er nu mere tilstede i arbejdet hos patienterne.
Rummet skaber rolige og behagelige rammer til introduktions- forventningssamtaler og evalueringer med såvel sygeplejestuderende, kursister fra anæstesi og intensiv afdeling og nyansatte sygeplejersker. Rummet er indrettet med en lille projektor så undervisningsseancer mellem ex. læger, fysioterapeuter og sygeplejersker kan foregå lokalt og med flere deltagere. Ex. nye patientforløb med hjemsendelse fra opvågningen.
Brugerne af rummet udtrykker stor tilfredshed med rummet, fx: "Der er mere balance i arbejdslivet og det tænker jeg afspejler sig ude ved patienterne. Jeg får fornemmelsen af at træde ind i en skov. Det skaber ro og får pulsen til at falde. Jeg sænker skuldrene. Det er her, vi lader op i en travl hverdag"
I 2015 lavede vi et innovationsprojekt inspireret af Hernings fødestue "Et trygt opvågningsmiljø for børn", hvor det primære fokus var den helende arkitektur og et hjemligt miljø. Projektet var en succes som både afspejlede sig i børn, forældre og sygeplejersker. I vores børnerum kører interaktive naturscenarier. Vi har lavet en langt billigere model, hvor vi har bragt naturen ind i rummet ved hjælp af en stor fotostat af en skov på en væg og planter. Det hjemlige miljø er skabt med hjemlige møbler, hvor farver er afstemt efter den helende arkitektur. En væg er malet i gammel rosa farve mod det hvide, der normalt omslutter vores hverdag. Samtidig har en generel oprydning givet øjnene mere ro og flytning af ex. taskeskabe og køkken har givet langt mere ro i rummet
Proces
- Afholdelse af Workshop med bearbejdning af input og tegneforslag
- Prøvehandlinger i dialog med sygeplejersker og teknisk afdeling
- Kontakt med lokale firmaer/samarbejdspartnere mhp. inventardonationer og mindre fondssøgninger
- Hjælp af teknisk afdeling med ny-indretning af rummet (nedtagning af køkken og flytning af taskeskabe)
- Rum og adfærdsobservationer.
- Interviews af personale og studerende
Specialeansvarlig sygeplejerske
Pia Gitte Larsen
pialarse@rm.dk
7842 0580