Samskabelse omkring Klinisk farmaci på et ortopædkirurgisk sengeafsnit

Bevilling af farmakonom-timer for at reducere plejepersonalets forbrug af tid i medicinrummet

  • Samskabelse omkring Klinisk farmaci på et ortopædkirurgisk sengeafsnit

Problem
1. Manglende kvalitet i medicinering

2. Sygeplejerskemangel - Behov for mere tid ude ved patienten.

Løsning
Baggrunden for forbedringstiltaget var et ønske fra hospitals- og afdelingsledelse om at anvende de sygeplejefaglige ressourcer, hvor de gav størst værdi for patienterne. Til dette formål valgte hospitalsledelsen at bevilge farmakonom-timer for at reducere plejepersonalets forbrug af tid i medicinrummet og samtidig initiere et større samarbejde imellem farmakonomer, plejepersonale og læger. Hensigten var samtidig at højne patientsikkerheden og kvaliteten i de Ortopædkirurgiske patientforløb ved at inddrage apotekets faglige kompetencer.

Forbedringstiltaget er baseret på erfaringer fra prøvehandlinger i medicinsk regi på Regionshospitalet Horsens, hvor medicindispensering ved farmakonomer reducerede forekomsten af fejl i den dispenserede medicin.


Forbedringstiltaget blev indledt med en prøvehandling i sommeren 2019, hvorefter ny arbejdsgang blev iværksat medio marts 2020. Tiltaget betyder, at der alle ugens hverdage i 5 timer er en farmakonom fysisk tilstede på Ortopædkirurgisk sengeafsnit.

Farmakonomen varetager følgende opgaver:


  • Ordinationsgennemgang med udgangspunkt i specifikke opmærksomhedspunkter
    • Risikolægemidler (opioider, BT-sænkende medicin, NSAID)
    • Dobbeltordinationer / høj/lav dosis, uhensigtsmæssige tidspunkter
    • Synonym-/ analogpræparater
  • Kontrollere og sikre at FMK (fælles medicin kort) er opdateret og tilgængeligt for hjemmeplejen ved udskrivelse samt undersøge behovet for recepter
  • Afklare eventuelle problemstillinger i relation til dosisdispenseret medicin fra privat apotek.
  • Dispensere patientens medicin under indlæggelse og ved udskrivelse.
  • Sekundær medicinanamnese på udvalgte indlagte patienter
  • Information om medicin i forbindelse med udskrivelse virkning, bivirkning, plan om nystartet behandling. 
Ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse til afsnittets plejepersonale indikerede resultaterne, at forbedringsinitiativet havde den ønskede effekt i den kliniske hverdag. Respondenterne angav, at de var glade for apotekets hjælp med lægemiddeldispensering, og at det bidrog til frigivelse af sygeplejerfaglige ressourcer, der kunne benyttes til patientnære opgaver. 78% af de adspurgte var enig/meget enig i, at de fik mere tid til de patientnære opgaver.

Se endvidere videoen med medarbejderne fra Ortopædkirurgien og Apoteket, der fortæller om, hvordan forbedringsinitiativet har gjort en forskel.

Vi oplever, at sekundær medicinanamnese forebygger fejlordinationer og fejlmedicinering. 


LUP resultatet har vist, at patienterne efterspørger viden, information omkring medicinen. Derfor arbejder vi nu videre med, at farmakonomerne går fra medicinrummet til patienten og informerer direkte.

Medicinsamtaler med udvalgte patienter i forbindelse med udskrivelse fremmer patientens tryghed ved brugen af medicin samt afklarer evt. problemer inden hjemsendelse.


Vi oplever, at farmakonomernes integration og fysiske tilstedeværelse i det tværfaglige behandlerteam skaber fokus og initierer faglige dialoger om patientens medicinske behandling. Dette understøtter kvaliteten af patientens medicinske behandling, og der opstår gensidig læring mellem faggrupperne og samskabelse om det daglige samarbejde. Førhen blev farmakonomerne oftest kontaktet pr. telefon, men nu er de blevet en del af den kliniske hverdag i afsnittet.

At håndtere medicin med høj sikkerhed og kvalitet kræver tid og et indgående lægemiddelfagligt fokus, hvilket er svært at nå sammen med de andre sygeplejefaglige og patientnære opgaver. Ved hjælp af farmakonomernes kompetencer løser forbedringsinitiativet en kompleks problemstilling og styrker indsatsen til den ældre patientgruppe under den ortopædkirurgiske indlæggelse.

Løsningen har haft stor betydning for plejepersonalets ressourcer, hvilket betyder, at plejepersonalet har fået frigivet tid til andre sygeplejefaglig kerneområder såsom ernæring og mobilisering af den ortopædkirurgiske patient. Som en sekundær gevinst har forbedringsinitiativet haft en positiv effekt på faggruppernes gensidige arbejdsmiljø.

Proces
På baggrund af erfaringer fra Medicinsk afdeling etableres efter aftale med afdelingsledelsen en prøvehandling om medicindispensering v. farmakonom. Det frigav sygeplejerskeressourcer og reducerede fejl ved dispensering. Prøvehandlingen blev videreført som rutine og gav inspiration til yderligere udvikling af tværfagligt samarbejde mellem apoteksmedarbejdere og plejepersonale, hvilket tilfører kvalitet til andre medicinrelaterede opgaver i afsnit. Der er anvendt forbedringsmodellen til udarbejdelse af prøvehandlingen, samt til selve implementeringsprocessen. I dag er apotekets medarbejdere en integreret del af det tværfaglige team i afsnittet.

Vi har oplevet faglige og organisatoriske patientforbedringer.

 


År   2021


Samskabelse omkring Klinisk farmaci på et ortopædkirurgisk sengeafsnit
Kontakt

Afdelingssygeplejerske
Berit Falkesgaard Nørgaard
berit.norgaard@horsens.rm.dk
7842 7275


Samskabelse omkring Klinisk farmaci på et ortopædkirurgisk sengeafsnit
Kontakt
Funktionsleder

Peter Mielche
petmie@auh.rm.dk
5183 6018


Udviklingssted
Ortopædkirurgien, Regionshospitalet Horsens sammen med Hospitalsapoteket
Se mere


Top