Trivselsambassadører

Trivselsambassadørens rolle er at være bindeled mellem medarbejderne og arbejdsmiljøorganisationen

Problem
Vi har de seneste år haft fokus på psykologisk sikkerhed, trivsel og arbejdsglæde, men sad med en oplevelse af, at det var svært at nå helt ud til den enkelte medarbejdere. Initiativet med trivselsambassadørerne skulle understøtte denne udfordring.

Løsning
Initiativ med trivselsambassadører starter som en prøvehandling, der udspringer i afdelingens vedvarende fokus på psykisk arbejdsmiljø, trivsel og arbejdsglæde hvor TRIO'en og AMU er vigtige aktører. For at få konkrete forebyggende indsatser helt ud i praktisk anvendelse blandt medarbejderne vælger hver gruppe en trivselsambassadør.

Trivselsambassadørens rolle er at være bindeled mellem medarbejderne og arbejdsmiljøorganisationen. De skal hver især have opmærksomhed på faktorer, der kan medføre mistrivsel, og kan tage initiativ til aktiviteter som styrker den enkelte medarbejders og/eller gruppes trivsel og arbejdsglæde. Trivselsambassadørerne undervises i psykologisk sikkerhed og ABC modellen (ACT - BELONG - COMMIT), som handler om at gøre noget aktivt og meningsfuldt sammen. I alt er der uddannet 12 trivselsambassadører i afdelingen med forskellig faglig baggrunde. I maj 2021 er der planlagt en evaluering af prøvehandlingen i LMU. Indstillingen fra AMU er, at ordningen permanentgøres, idet der er mange positive tilbagemeldinger på initiativet.

Proces
Idéen opstod ifm med et arbejdsmøde, hvor afdelingens arbejdsmiljøledere, AMIR'er og TR'er var samlet for at drøfte bl.a problematikken skitseret ovenfor.

Efterfølgende gik vi i dialog med AUH's arbejdsmiljøteam, om de ville kunne hjælpe med at klæde trivselsambassadørerne på. Arbejdsmiljøkonsulenterne Katrine og Ulla har stået for den efterfølgende uddannelse af de 12 trivselsambassadører.

Opgaven for trivselsambassadørerne er bl.a at lave events, der skaber fokus på medarbejdernes mentale sundhed, arbejdsglæde og psykologisk sikkerhed

Eksempler på fælles initiativer fra trivselsambassadørerne (se fotos):

  • 'startpakke' til alle medarbejdere
  • halloween
  • luciaoptog
  • initiativ omkring julehilsner grupperne i mellem
  • elastik øvelser
Eksempler på lokale/gruppenære initiativer:

  • oplæg ved møder
  • konkurrencer grupper imellem
  • 'gang i kontorkroppen' (virtuelt pausegymnastik også for de som er hjemsendt
Undervejs har vi lært, at der er behov for tydelige rammer. Både ift afgrænsning af opgaven, mandat, forventningsafstemning ex tidsforbrug. 

 


År   2021


Trivselsambassadører
Kontakt

Ledende bioanalytiker
Kate Juul Strandgaard
katstran@rm.dk
4029 3192


Trivselsambassadører
Kontakt
Afdelingsbioanalytiker

Lene Bisgaard Christiansen
lenechis@rm.dk
3059 5352


Udviklingssted
Blodprøver og Biokemi, Aarhus Universitetshospital

Top