Tværfaglig plakat

Plakaten afbilleder de faggrupper, som man kan møde på afsnittet og giver et kort og koncist indblik i, hvad faggrupperne beskæftiger sig med

  • Tværfaglig plakat

Problem
Problemet var, at personalet havde begrænset kendskab til hinandens fagligheder, hvorfor den tværfaglige plakat bidrager med en faglig forståelse for hinandens kompetencer, og hvordan vi indbyrdes kan drage nytte af og støtte hinanden i det tværfaglige samarbejde. Ud fra patientperspektivet giver det et godt billede af, hvilken faggruppe man skal henvende sig til, når patienten har brug for en specifik hjælp/vejledning/andet. Derudover åbner den tværfaglige plakat også op får en god dialog med patienten i afsnittet.

Løsning
Vi har på sengeafsnit 6, De Særlige pladser, udarbejdet/opfundet en tværfaglig plakat. Den tværfaglige plakat repræsenterer 16 forskellige fagprofessioner. Plakaten afbilleder de faggrupper, som man kan møde på afsnittet og giver et kort og koncist indblik i, hvad faggrupperne beskæftiger sig med.

Den tværfaglige plakat er både brugbar og god for både patienterne og personalet. I fra et bruger/patient-perspektiv kan de læse om alle faggrupperne og henvende sig til det personale, hvor de ønsker deres specifikke hjælp. Plakaten hænger rundt i afsnittet og inviterer også til samtaler med patienter og pårørende.

Ud fra et personaleperspektiv gør det os klogere på, hvordan vi kan bruge/støtte/hjælpe hinanden i det tværfaglige arbejde og skaber en bedre sammenhæng i det interne tværfaglige samarbejde og i det tværsektorielle samarbejde. Det giver en bedre og helhedsorienteret behandling for vores patienter.

Arbejdsprocessen og løsningen med plakaten har bidraget til en sund diskussion internt i personalegruppen ift. hvem der gør hvad - især når nogle faggrupper er tæt på hinanden fagligt. Derudover har det også gjort os mere kloge på, hvordan vi kan bruge hinanden. Vi arbejder med rehabiliterende psykiatrisk behandling og i et tæt tværsektorielt samarbejde med kommunen, hvorfor der er et stor behov for at være skarpe på, hvordan vi hver især kan bidrage til at optimere og give en god patientbehandling. Denne løsning er derfor et sundt og godt forbedringstiltag ift. kvalitetsarbejde i afsnittet.

Proces
Souschef og udviklingssygeplejerske Malene Josephine Stage fik idéen om den tværfaglige plakat efter en faglig diskussion med oversygeplejerske Lone Nørgaard Møller, og derefter nedsatte vi et lille team til at have ansvaret for at få inddraget alle faggrupperne, som havde til ansvar at sætte sig sammen og skrive en kort tekst om deres profession, hvilke kompetencer de besidder, og hvad de hver især kan bidrage med til patientbehandlingen.

Det nedsatte team blev dannet ved et tavlemøde, hvor de medarbejdere, som ønskede at være en del af udviklingsopgaven, kunne frivilligt melde sig på. Det nedsatte team består derfor af 3 sygeplejersker og 1 fysioterapeut.


I det lille team indhentede vi tekstmateriale fra de forskellige faggrupper, som selv havde ansvaret for at definere deres profession og hvad de kan bidrage med i patientbehandlingen. 


Da vi havde modtaget alt skriftligt materiale, kunne vi danne os et overblik over alle faggrupperne, som resulterede i et antal på 16 forskellige faggrupper. Ud fra det modtagne tekstmateriale kunne vi drøfte, hvordan vi ønskede at illustrere små skitser af faggrupperne, så vi kunne tegne en lidt sjov og hyggelig plakat, som præsenterede hvert enkelte faggruppe. Efterfølgende kontaktede vi en professionel Art Director/illustrator/Designer (Runik), som professionelt optegnede vores skitser op.


Det var en faglig diskussion mellem souschef/udviklingssygeplejerske Malene Josephine Stage og oversygeplejerske Lone Nørgaard Møller som fik Malene Josephine til at komme op med idéen om en tværfaglig plakat.


Det nedsatte team som var med i processen om at indsamle tekstmateriale fra alle faggrupperne og komme på ideer til skitseringer af faggrupperne ud fra det tilsendte tekstmateriale bestod af:


  • Malene Josephine Stage – souschef/udviklingssygeplejerske
  • Cigne Juul Burslund – sygeplejerske
  • Mette Moeskjær – fysioterapeut
  • Anna Louise Poulsen – sygeplejerske
Implementeringen af den tværfaglige plakat blev præsenteret som et indsatsområde til et tavlemøde. På S6, De Særlige Pladser, afholder vi alle tavlemøder 1 x ugentligt ude i et åben fælles forum, hvor dagens sundhedsfagligt personale, behandlende læger, misbrugskonsulent m.fl. er repræsenteret samt afsnittets patienter deltager frivilligt. Dette giver mulighed for, at både sundhedsfagligt personale og patienter har mulighed for at have indflydelse på samt blive inddraget i de indsatsområder, som vi ønsker at implementere, optimere og forbedre mhp. at kvalitetssikre- og udvikle afsnittet.

Herefter var vi 4 medarbejdere som pådrog os opgaven og få den implementeret i sengeafsnittet.

Implementeringen af den tværfaglige plakat har bidraget til læring, hvor vi har fået en større tværfaglig forståelse af hinandens fagligheder og netop, hvordan vi tværfagligt kan bruge og støtte hinanden i at yde den bedste og mest optimale patientbehandling.


Implementeringen bidrager også til en større forståelse hos patienterne ift. hvem de særligt skal henvende sig til, hvis de har brug for en specifik hjælp/støtte til et specifik opgave.

 


År   2022


Tværfaglig plakat
Kontakt

Souschef og udviklingssygeplejerske
Malene Josephine Stage
mastag@rm.dk
4025 3464


Tværfaglig plakat
Kontakt
Sygeplejerske

Cigne Juul Burslund
cigbur@rm.dk


Udviklingssted
Sengeafsnit 6, De særlige pladser, Psykiatrien i Region Midtjylland
Se mere


Top