Et introduktionsforløb til nyansat plejepersonale, som både består af mentorordning, følgevagter, undervisning, samtaler og simulations- og færdighedstræning
Problem
Vi oplever stor divergens i introduktionsprogrammerne i de enkelte afsnit, fordi det kræver meget tid og ressourcer i travl hverdag.
Der er stor forskel på hvad de nyansatte kan, alt afhængig af om de er nyuddannede eller har været ansat i flere år.
Ved at lave dette introduktionsprogram, som vi kan skræddersy den enkelte sygeplejerske, får vi sat en minimumsgrænse for, hvad de skal introduceres til.
Løsning
Vi har sammensat et introduktionsforløb til nyansat plejepersonale, som både består af mentorordning, følgevagter, undervisning, samtaler og simulations- og færdighedstræning.
Programmet er struktureret, så hvis man er nyuddannet, deltager man i hele forløbet, mens hvis man har erfaring fra tidligere stillinger, kan forløbet skræddersyes med de elementer, som er relevante for den enkle. Vi har i den forbindelse valgt at ansatte en introduktions- og oplæringsansvarlig sygeplejerske, som på tværs i hele Medicinsk Afdeling skal sikre, at alle nyansatte tilbydes et skræddersyet introduksforløb. Den introduktions- og oplæringsansvarlige sygeplejerske skal blandt andet undervise, afholde færdigheds- og simulationstræning og koordinere og planlægge introduktionsforløbene i samarbejde med afdelingssygeplejerskerne og afsnittenes mentorer. Det fulde introduktionsforløb startes op fire gange om året (februar, april, juli/august og september) og tager ca. 3 måneder at gennemføre. Med start 4 gange om året sikrer vi, at alle nyansatte kan tilbydes forløbet uanset ansættelsestidspunkt, da forløbet sammensættes og skræddersyes til den enkelte.
Introduktionsprogrammet består af flere elementer, som kan tilbydes enkeltstående eller som et fuldt forløb. Dette gøres for at tilbyde den nyansat et individuelt forløb, som passer specifikt til ham/hende. Det vægtes, at forløbet indeholder undervisning i tværfagligt samarbejde og tværsektorielt samarbejde, samt introduktion til relevante nøglepersoner og samarbejdspartner på tværs af afdelinger. I og med at den introduktions - og oplæringsansvarlige sygeplejerske varetager introduktionsforløbet på tværs af hele Medicinsk Afdeling, giver det de nyansatte mulighed for sparring med andre nyansatte og netværk på tværs i afdelingen.
Vi ved, at det kan være udfordrende for nyansatte at finde fodfæste i en travl medicinsk afdeling, specielt nyuddannede eller personale, som ikke har erfaring fra medicinske sengeafsnit. Nogen siger op, før de når rigtig i gang, og andre går ned i tid og i værste tilfælde udvikler stresssymptomer. Vi har spurgt vores personale og de fleste svarer, at de ikke følte der var introduktion nok. De følte, de for hurtigt blev kastet ud i opgaver og ansvar, som de ikke følte sig klar til. Der er mange færdigheder og viden, som man mangler og først skal til at lære. Med det nye introduktionsforløb forsøger vi at klæde nyt personale på til deres arbejde, sikre at helt basale færdigheder er på plads. Vi giver dem tips og tricks til, hvordan man strukturerer sit arbejde og skaber et trygt lærings- og arbejdsmiljø.
Proces
Vi har af flere omgange haft snakket uformelt med en del plejepersonale om hvad de kunne have tænkt sig og hvad det er de synes er svært som nyansat.
Selve arbejdet med at skabe forløbet, startede da vi i foråret skulle introducere en gruppe ergoterapeuter til et af vores sengeafsnit. De kom med forskellige kompetencer og erfaringer og planen var at de skulle kunne indgå i mindre plejeopgaver som uddelegerede sygeplejeopgave. For at sikre de kunne dette lavede vi et forløb til dem med undervisning, færdigheds- og simulationstræning, samt løbende forventningsafstemningssamtaler. Deres tilbagemelding var meget positiv, og vi besluttede derfor at udvide forløbet og uddybe det til alle nyansatte.
Vi startede med at være to om forløbet, men vi kunne hurtigt se, at hvis det skulle kunne blive en varig løsning, skulle vi ansætte en til at varetage opgaven (stilling er slået op med forhåbentlig starte august/september 2021).
Forløbet startede op i et af vores tre sengeafsnit og blev kørt som prøvehandling der og skal langsomt udbredes til hele Medicinsk Afdeling.
Vi er stadig i proces med at formstøbe forløbet, så de forskellige elementer samles og spredes, så der bliver en synergi mellem at have følgevagter, vagter med mentorordning og undervisningsdelene.
Det har også været en udfordring af få driften til at bære, at nyansatte trækkes ud til så meget undervisning og træning og få alle til at se at det er en langtidsinvestering at give nyansatte et udvidet introduktions- og oplæringsforløb.
Udviklingssygeplejerske
Sofie Bossen
sofbos@rm.dk
3071 3702
Annette Baagø
antfrd@rm.dk
5132 8368