Et musikalsk frirum med mulighed for, at patienter og pårørende kan opleve meningsfulde øjeblikke
Problem
Intensivpatienter beskriver en oplevelse af isolation fra verden udenfor, manglende fornemmelse for tid, smerter, stress og meningsløshed.
Ved at bringe levende musik ind i det intensive rum, får patienten en flig af livet udenfor. Det bidrager til meningsfulde øjeblikke med det formål at indgyde livsmod, håb og glæde samt skabe rammerne for heling og restitution i et højteknologisk miljø.
Løsning
Intensiv AUH har gennem et samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium (DJM) siden 2019 arbejdet med levende musik til intensivpatienter. Formålet var at etablere et musikalsk frirum i det højteknologiske intensive rum med mulighed for, at patienter og pårørende kan opleve meningsfulde øjeblikke. Interessen for anvendelse af musik i sundhedsvæsenet er stigende. Det har genereret evidens for den gavnlige effekt af musik på både somatiske og psykiske lidelser.
Meget få undersøgelser har undersøgt både patientens oplevelse samt de psykosociale og fysiologiske aspekter af levende musik som intervention på en voksen intensivafdeling. Projektet 'Levende musik på Intensiv – meningsfulde øjeblikke' har ved mixed-methods belyst begge aspekter og er dermed et af de første af sin slags. Vi er netop nu ved at publicere to videnskabelige artikler.
Interventionen med levende musik bestod af følgende: Musikstuderende fra Det Jyske Musikkonservatorium med vejleder møder på intensiv om morgenen, hvor de modtages af den sygeplejefaglige projektleder og en sygeplejerske, der er klinisk supervisor i afdelingen. De studerende briefes om patienter, der kan inkluderes i dagens musikintervention. Musikerne spiller først for personalet i kaffestuen og går derefter ud på patientstuerne. Musikinterventionen på stuen varer 10-15 minutter og består af beroligende og afslappende musik i forskellige genrer. Musikken fremføres på forskellige instrumenter og varierer mellem forberedt repertoire og improvisation alt efter patientens ønske, situation og de studerendes muligheder. Musikerne får vejledning efter hver musikintervention.
Levende musik har stor betydning og værdi for den intensive patient. Patienterne beskriver, at den levende musik kan medføre et mentalt frirum – en pause fra det tankekaos, de befinder sig i, og at musikken gør dem rolige og afslappede.
Musikkens univers kan frembringe minder fra fortiden, der kan styrke patienterne i nutiden og fremtiden. Disse minder kan give patienterne vilje og håb til at blive ved med at kæmpe og fastholde dem i håbet om bedring og håbet om at komme hjem. Dette kan vi som sundhedsprofessionelle være med til at understøtte ved hjælp af den levende musik.
Proces
Projektet blev gennemført i regi af Intensiv afdeling på Aarhus Universitetshospital, Intensiv Nord 2, men har inddraget alle intensiv afsnit i afdelingen. Desuden deltog musikstuderende fra DJM. Projektet har således været gennemførbart. Både afdelingen på AUH og DJM har stor interesse i projektet og har støttet op med både vejlederkræfter og ledelsesopbakning. Desuden blev projektet støttet med vejledning og opstartsøkonomi af Region Midtjylland, regional udvikling, Sundhedsinnovation.
Forud for musikinterventionerne på intensiv havde musikstuderende fra DJM gennemgået et træningsprogram med lektor fra DJM, Margrethe Langer Bro (MLB). Denne coaching bestod af en teoretisk introduktion, individuel vejledning i forhold til valg af repertoire, individuelle workshops og lydtest. Dette trænede de studerende til at udvikle og levere kunstneriske oplevelser af højeste kvalitet, intensitet, nerve, entusiasme, lydhørhed, empati og nærvær. Musikstuderende fra DJM mødte på intensiv om morgenen, hvor de blev modtaget af den sygeplejefaglige projektleder, der fungerede som brobygger mellem det musikalske og hospitaliserede univers. Ligeledes deltog MLB, der overværede interventionerne og superviserede musikerne undervejs i processen.
Specialeansvarlig intensivsygeplejerske
Linette Thorn
linlauri@rm.dk
2891 7602
Pia Dreyer
piadreye@rm.dk
6167 7490
Det Jyske Musikkonservatorium