Træning i sårbare konfliktsituationer i sikre rammer.
Problem
Udfordringen er, at medarbejdere har svært ved at omsætte den undervisning i konflikthåndtering, de modtager på vores introduktionsuddannelse. Medarbejderne oplevede, at de kommer til at stå i afmagtssituationer med tunnelsyn. Dette endte i uheldige situationer både for de anbragte børn og unge - samt for medarbejderne.
Løsning
Specialområde Børn og Unge (SBU) er blevet inspireret af psykiatriens brug af skuespillere til at træne medarbejdere i deeskaleringssituationer. Udfordringen er, at medarbejdere har svært ved at omsætte den undervisning i konflikthåndtering, de modtager på vores introduktionsuddannelse. Medarbejderne oplevede, at de kommer til at stå i afmagtssituationer med tunnelsyn. Dette endte i uheldige situationer både for de anbragte børn og unge - samt for medarbejderne.
Når konflikten spidser til, tilstræber medarbejderne at håndtere situationen ud fra en rationel tilgang, hvor de forventer at kunne tænke klart, og trække på alle de gennemtænkte løsninger, som de har forberedt på en rolig skolebænk. Virkeligheden er dog ofte, at de oplever sig selv i følelsernes vold, når de opkørte børn og unge står over for dem og er frustreret, højtråbende, stærk emotionelle og måske udadreagerende. Det, der bliver virkelighed, er ofte, hvad der sidder i kroppen, og ikke i hovedet.
I denne løsning bruges skuespillerne som virkemiddel til at træne medarbejderne i sårbare konfliktsituationer i sikre rammer. Ud over at repetere SBU's konflikthåndteringstilgang, Low Arousal, så er der også fokuseret på værdifulde samarbejdsteknikker, som minimerer chancen for, at medarbejderen fryser fast i følelsernes vold.
I dette træningsforløb kommer medarbejderne ned i kroppen og mærker, hvad der sker, når de står i en opkørt konflikt, får indsigt i egne handlemønstre, og trænet i samarbejdsteknikkerne, der skal forebygge, at de ender i fastkørte situationer. Fastkørte situationer gavner hverken det anbragte barn eller medarbejderne.
Deeskaleringsforløbet forventes at blive gentaget årligt fremadrettet. Projektet har allerede vist sig at være særdeles værdifuldt.
Specialkonsulent
Gerda Aakerberg Klausen
geklau@rm.dk