Røgprop

Proppen bevirker, at kirurgisk røg ikke stiger op til anæstesipersonalet.

Problem
På den nye dagkirurgiske urologisk operationsstue HEM Viborg havde vi udfordringer med ildelugtende skyllevæske og giftige dampe, når der blev fjernet større blæretumor (TUR-B) eller prostata blev skrællet (TUR-P). Den samme problemstilling med lugtende skyllevæske og giftige dampe var også aktuel på den nye Gynækologiske operationsstue, når der skulle fjernes polypper, muskelknuder eller slimhinder i livmoderen. Problemstillingen var kendt fra de gamle operationsstuer, hvor man stoppede med at lave TUR-P på stuer, hvor der var vågne patienter på nabo-stuen, da lugten kunne sive ind til dem.

Løsning
Proppen bevirker, at kirurgisk røg ikke stiger op til anæstesipersonalet. Når der laves transurotrale operationer bruges der vand. Dette vand føres i et afløb der er i hovedenden af lejet. Lige hvor anæstesipersonalet står. Når der brændes i blæren udvikler det kirurgisk røg der blandes med det vand der skylles ud af patienten. Denne røg er yderst sundhedsskadelig og kraftfremkaldende. Derfor er der udviklet en prop til afløbet, hvor der er et hul i til slangen, hvor skyllevandet løber i. Proppen er med til at anæstesipersonalet ikke står og indånder den kirurgiske røg.

Alle på operationsstuen bliver påvirket af kirurgisk røg, men i særdeleshed anæstesipersonalet, da afløbet er oppe ved hovedenden.

Proppen har stort set fjernet både indåndingsrisikoen og lugtgenerne fra operationsstuen.

(Fotos: Agata Lenczewska-Madsen)

Proces
Ud over gener fra skyllevæsker oplevede vi især på Mamma-kirurgiske operationsstuer en del diatermirøg, da Mamma-kirurgerne primært benytter diatermi (el-kniv) til at dissekere vævet med. Ved mastektomier (fjernelse af bryst), hvor der udvikledes meget røg, brugte kirurg og operationssygeplejersken FFP3 masker for at undgå røgen. Det røgsug, diatermipennen blev tilsluttet under operationen, kunne ikke tage al den kirurgiske røg, der blev udviklet under operationen.

Dette er et generelt problem ved åbne operationer.

Punktsugene på de nye operationsstuerne var svære at bruge. De var placeret forkert i rummet, for kort og havde en krave, der var i vejen under operationen. Meget udstyr i loftet, gjorde det svært at få punktsuget i position. De blev derfor sjældent brugt.

Overordnede punkter i processen:

Kontakt til diverse medicinalfirmaer

Møde med HR Fysisk arbejdsmiljø, Teknisk afdeling, Projektafdeling og Medicoteknisk Afdeling på operationsstue. Synliggøre problematik ved at "stege" flæskesteg med diatermi og behovet for ekstra røgsugsapparater.

Kontakt til firmaet Alsident System, der leverede punktsugene på de nye operationsstuer i Viborg.

Kontakt til Sterilcentralen for at få hjælp til vask og sterilisering af ”Skorsten” i testfasen. ”Skorstenen” slog sig under processen med vask og sterilisering pga. varmen.

Test af steril slange fra Ferdinand Medical.

Test af ”Skorsten” på punktsuget

Kontakt til Jesper Heltzen fra TUCV (Test- & Udviklings Center for Velfærdsteknologi), der laver 3D løsninger til sundhedssektoren. Efter et besøg, hvor vi talte om vores idé til et tæt dæksel til afløbet designede Jesper Heltzen et tæt dæksel (Røg-prop) til os.
Vi testede det af og det virkede perfekt. Har været i brug fra vi modtog røg-proppen.

Samarbejdspartner
• Kolleger med idéer, god sparring og konstruktiv kritik.
• Ledelsen i afdelingen, som har bakket op om projektet fra start.
• Mamma-kirurgerne med deres velvilje til at teste nyt udstyr af.
• Teknisk afdeling, især Teknikker Rainer Kolinski Hrab
• Sterilcentralen med deres velvilje til at vaske og sterilisere testrøret.
• Firmaet TUCV, ved Jesper Heltzen
• Firmaet Alsident Medical
• Firmaet Ferdinand Medical

Implementeringen
Vi er en forholdsvis lille flok OP-sygeplejersker, 16 i alt, og vi møder stort set hver dag, da det er et dagkirurgisk afsnit. Dette har bevirket, at jeg har kunnet give informationer om nye tiltag fra morgenen af og via nyhedsbreve/mails. Da ”Skorstenen” til punktsuget skulle i brug, var jeg med på OP-stuen for at hjælpe dem i gang og vise, hvordan den skulle monteres. Velviljen har været stor for at teste af, da behovet for løsninger har været stort. Jeg har fået hurtig respons, hvis noget ikke virkede eller var svært.
Røg-proppen blev taget i brug dag 1 og har ikke været fjernet ud over rengøring. Proppen kan vaskes i vaskemaskine. Der skal måske lidt tilpasninger til af proppen, så man ikke snubler over studsen, hvor slangen skal gå ind i.


 


År   2022


Røgprop
Kontakt

Oversygeplejerske
Tina Flyvholm Haagh
t.f.haagh@midt.rm.dk
7844 5200


Udviklingssted
Dagkirurgien, Regionshospitalet Silkeborg, Hospitalsenhed Midt
Samarbejdspartnere

Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi



Top